Maszk, pozitívummal – jegyzet

2020. november 9. 14:57 | Sipos Gábor

Manapság a pozitív szó negatívan jelentéssel bír, elég csak egy vírustesztre gondolni. Azért akadnak valóban POZITÍV gondolatok, vasárnap én is feltöltődtem picit emberbarátságból. Érdemes az apró és szép dolgokra koncentrálni. Sipos Gábor jegyzete.

Vasárnap délelőtt. Séta a családdal a napsütésben. Jót tesz a D-vitamin, kószál a fejemben a gondolat, pedig a vasárnapi rántotthús előtt inkább egy kis lustálkodásra adtam volna a fejem. Férfias és gyakorlatias megközelítéssel: ha már sétálunk, akkor miért ne váltsam ki a vérnyomáscsökkentőmet? Irány a patika és közben jár a röpke mosoly a pandémia egyik pozitívumának, az e-receptnek.

A sorban állás az első próbatétel, természetesen maszkban, egymástól másfél méterre ácsorog minden várakozó. A sorban állók kisebb társasággá szaporodnak időközben, ha kedv és asztal lenne, már egy pókerpartit is össze lehetne hozni. Lapot sem és maszkot sem osztanak mindenkinek.

A csendes, már-már kellemes várakozást csak az én szertelen utódom aznapi 350. kérdése töri meg. A 3,5 éves, gyermeki kíváncsiság mosolyt csal a várakozók arcára. Közben egy jól öltözött fiatalasszony lépett oda a sorelsőhöz: 

– Ne haragudjon, hogy ezt kérem, de adok pénzt. Ha bemegy, kérem vásároljon nekem egy maszkot, hogy majd bemehessek én is a gyógyszertárba – kérlel a hölgy kissé félénken. A sorelső néni felhúzza a szemöldökét, majd a világ legtermészetesebb mozdulatával benyúl a táskába és elővesz egy új, még élére vasalt maszkot.

– Tessék, használja csak ezt aranyom – válaszol az idősebb hölgy. A száját takarja a kék maszk, a szeme viszont mosolyog.

– Nem, nem! Kérem, vegyen nekem egyet – repül a hitetlenkedő mondat, majd a tétova mozdulatot követően az újabb kérdés, miközben nyújtja az aprópénzt szorongató kezét. – Mennyit adjak érte?

– Semmit kedvesem, használja egészséggel – mosolyog a maszkja alatt a sorelső és azzal a lendülettel befelé veszi az irányt, hisz kijött az üzlettérben vásárló.

Eltelt pár másodperc, ami perceknek tűnhetett az ott álldogálók számára, miközben kiderült: egy maszk is okozhat kellemes perceket ebben a kurta-furcsa kicsavart helyzetben. Vasárnaptól az én belső zsebemben is ott lapul egy új, kék orvosi kellék. Én is szeretném majd hasonló szituációban felemelni a szemöldököm!

FEL