Márton Anita: Az olimpia elhalasztása teljesen felborította az életünket

2020. március 26. 17:27 | Hidvégi Dávid

Kedden érkezett a hivatalos bejelentés arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Tokió 2020 Szervezőbizottság és a japán kormány megegyeztek abban, hogy a koronavírus által okozott egészségügyi krízis miatt a XXXII. Nyári Olimpiai Játékokat későbbi időpontra, 2020 utánra, de legkésőbb 2021 nyár végéig elhalasztják. Ez érinti a békéscsabai sportolókat, köztük Márton Anitát is.

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok súlylökője mindent egy lapra feltéve készült az idei olimpiára, de végül azt egy évvel elhalasztották és egyelőre még nincs hivatalos dátuma a világversenynek. Márton Anita karrierjének megkoronázása lehetne az olimpia bajnoki cím, de erre még várnia kell egy évet. A szegedi születésű 31 éves sportolót arról kérdeztük, hogyan érinti az olimpia elhalasztása.

– Gyakorlatilag teljesen felborította a járvány és ez a döntés az életünket, a felkészülésünket. Kedden érkezett a hivatalos bejelentés, hogy 2021-re teszik át a tokiói olimpiát. Most egy átmeneti időszak következik a számunkra, hiszen egyelőre nincsenek kilátásban versenyek. Valószínűleg az az augusztus végi Európa-bajnokságunkat is lemondják, így egyelőre nincs mire készülnünk. A folytatást pedig még nem tudjuk, így kivárunk.

– Sok edzőterem bezárt, több klub ideglenesen felfüggesztette a tevékenységét. Te tudsz még edzeni?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy igen. Kis létszámban, ketten vagy hárman edzünk csak. Próbáljuk a lehető legjobban betartani az előírásokat, fertőtlenítjük a kezünket és az eszközöket. A jövőben egy nap csak egyszer edzek, próbáljuk kicsit szinten tartani ezt a formát, de egyelőre teljes leállást nem tervezünk. A jövőben látjuk, hogy egy esetleges teljes kijárási tilalom mit hoz majd, mert akkor én sem tudom folytatni az edzéseimet, maximum otthon.

– Az összes versenyt elhalasztották, 2021 nyaráig egy sokkal intenzívebb versenyszezon vár majd rád. Hogyan tervezed az évet?

– Egyáltalán nem egyszerű. Úgy tervezték, hogy az idei évben elmaradt nagyobb versenyeket a jövő évre teszik át, így jövőre lenne fedettpályás Európa-bajnokság, a fedettpályás világbajnokság, a szabadtéri Eb és a szabadtéri vb, illetve maga az olimpia. Talán augusztus körül indulhatna meg Magyarországon is a versenyszezon és meg kellene tartani a különböző bajnokságokat például a csapat- és az országos bajnokságot. Tehát rengeteg versenyt. Az már biztos, hogy nem fér bele majd minden, még akkor sem, ha kitolják a szezont október közepéig, amikor még lehet annyira jó az idő, hogy jó körülmények között lehessen versenyezni. Egyelőre még nem tudom hogyan alakul, mi sem látunk előre. Próbálunk egy kicsit sodródni az árral.

További programok »

FEL