Magyar Kupa-döntős a BRSE, ahol ismét a Vasas vár rá

2024. február 14. 21:56 | Hidvégi Dávid

Előnyből várta a Fatum-Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntő visszavágóját szerdán este a Swietelsky-Békéscsaba, hiszen az első mérkőzésén 3:1-re diadalmaskodott. Tóth Gábor csapata hazai pályán gyorsan eldöntötte a továbbjutás kérdését, hiszen az első két játszmát megnyerte, amivel bebiztosította a fináléban való szereplését.

Swietelsky-Békéscsaba–Fatum-Nyíregyháza 3:1 (22, 20, -22, 24)
Magyar Kupa-elődöntő, visszavágó, Békéscsaba. Vezette: dr. Árpás, Tillmann.
Békéscsaba: Kotormán 1, Strumilo 8, Stepanenko 7, Bodnár 12, Pintér 2, Paskova 11. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 14, Gergácz 3, Becic 8, Szatmári 1, Kump 3. Vezetőedző: Tóth Gábor.
Nyíregyháza: Jeremic 18, Földi 3, Carabali 14, Kocic 15, Galvao 2, Szabó 10. Csere: Tóth (libero), Antivero 6, Farkas, Rufin-Martínez. Vezetőedző: Adrian Chylinski.

Tóth Gábor nem számíthatott Cansu Aydinogullari játékára, aki az odavágón bokasérülést szenvedett, helyette Kotormán Réka kapott helyet a kezdőben. A Fatumnál Lászlop Alexandra sérülés miatt nem játszhatott. A Nyíregyházának akkor lett volna esélye döntőbe jutni, ha 3:0-ra vagy 3:1-re győz, majd a mindent eldöntő aranyszettet is megnyeri. A BRSE-nek elég volt két szett győzelem, így akár el is veszíthette volna a találkozót.

A BRSE Pintér Andrea blokkjával kezdte az összecsapást, de gyorsan fordított a vendégcsapat. A hazaiak Bodnár Dorottya ászával először léptek meg kettővel, azonban nem tudtak tovább építkezni, sőt,, a nyíregyháziak visszavették a vezetést. A Békéscsaba hamarosan már 12:9-re vezetett volna, de egy megkérdőjelezhető játékvezetői ítéletnek köszönhetően 11:10 lett az állás. Ez lendületbe hozta a vendégeket, akik három ponttal elléptek. Tóth Gábor gyorsan kétszer is időt kért, majd 14:17-ről felállt a csapat. A hazai gárda Miroslava Paskova és Margarita Stepanenko vezetésével 25:22-re vitte az első szettet.

A második játszma is szorosan indult, 5:6-nál a Nyíregyháza vezetett. Bodnár, majd nem sokkal később Paskova ászával újfent a BRSE került előnybe. A hazaiak Glemboczki Zóra megoldásaival növelték kicsit a különbséget, nagyobb sorozatot azonban nem tudtak összerakni, így 13:13-nál ismét egyenlítettek a szabolcsiak. A csabaiak ezután átvették a kezdeményezést és 5-6 pontos előnyt építettek ki. A hazaiaknak egy technikai hiba révén hat szettlabdájuk lett, melyek kupadöntőt is értek. Az első kettőt még nem, de a harmadikat sikerült megcsinálni Kotormán révén, amivel a BRSE bebiztosította helyét a Magyar Kupa fináléjában.

A harmadik szettben Tóth Gábor pihenőt adott a kezdőknek, érkeztek a pályára a fiatalok, név szerint Kertész Petra, Gergácz Olga, Kump Alíz, Szatmári Lilla, valamint Luna Becic is. Gergácz egyből ponttal kezdett, Kump is szállított egy blokkot, illetve Becicnek is volt egy szép pontja. A vendégeknél Nina Kocic leült, a többi pályán lévő viszont szinte mind alapembernek számított. A hazaiak 11:10-nél átvették a vezetést, Glemboczki blockoutja után kettővel, Gergácz ászával hárommal, majd Bodnár blokkjával már négy ponttal léptek el. A Fatum így is visszakapaszkodott. Ugyan Tóth Gábor időt kért 17:16-nál, de a vendégek fordítottak és 25:22-re megnyerték a szettet.

A csabai fiatalok nem szomorkodtak az elvesztett játszma miatt, nagy lendülettel kezdték a negyedik periódust, közben Strumilo is visszatért a pályára és nyitott egy ászt, ami négypontos csabai előnyt eredményezett, ám innen is volt még visszaút a vendégek számára. A viharsarkiak a hajrához érkezve ötpontos előnyt építettek, ebből azonban eltüntetett hármat a Fatum, így Tóth Gábor időt kért. Át is vették a vezetést a vendégek, de Becic egy ponttal és egy sánccal fordított, majd a BRSE 24:23-nál meccslabdához jutott, ám ezt  a vendégek hárították. A BRSE 25:24-nél ismét próbálkozhatott, Strumilo pedig nem bízta a véletlenre, és eldöntötte a mérkőzést.

Ez a találkozó is 3:1-gyel ért véget, de idén először a hazai csapat nyert ebben a párharcban. A Békéscsabára a Magyar Kupa fináléjában a címvédő Vasas Óbuda vár március 9-én, míg a Nyíregyháza a Kaposvárral játszik a bronzmeccsen.

 

Így látták az edzők

 

Tóth Gábor: – A tét nagy volt, előnyből vártuk a találkozót, ami néha teherként jelentkezik, de nagyon jól vettük az akadályokat. Az első szettben volt egy apró problémánk, hisz egy bírói ítélet kicsit megfogott minket, de aztán ezt korrigáltuk, és az első után a második szettet is magabiztosan nyertük. Utána a fiataloknak is lehetőséget tudtunk adni, ami nagyon fontos, és ők is remekül teljesítettek, hiszen végül megnyertük a meccset.

Adrian Chylinski: – Gratulálok a Békéscsabának, remek meccset játszottak. Sokat próbáltunk változtatni, de mindig megtalálták a gyengepontokat a védekezésünkben és ki is használták azokat. Próbáltuk a maximumot nyújtani, de több játékosunknál kiütközött a tapasztalatlanság és ezekből sok hiba született. Ürességet érzek, mert mindent megtettem és nem tudom, hogy nyújthatnék többet.

 

További programok »

FEL