Röplabda: Bronzérmes lett a BRSE a Magyar Kupában

2022. március 12. 18:40 | Papp Ádám Sándor

A bronzéremért küzdött meg a női röplabda Magyar Kupában a Swietelsky-Békéscsaba a Fatum Nyíregyháza ellen szombaton, az Érd Arénában. A csapatok két alkalommal találkoztak már egymással a 2021/22-es idényben, mindkét Extraliga összecsapás békéscsabai sikerrel zárult.

Álomszerűen kezdte a bronzmérkőzést a sötét mezes Békéscsaba: Marta Drpa három támadása és Pekárik Eszter ász értékű nyitása után 4:0-ra vezetett. A folytatásban átvette az irányítást a Nyíregyháza és 12:8-ra lépett meg ellenfelétől. Tóth Gábor együttese nem adta fel és zsinórban öt egységet szerzett, amellyel kiegyenlített majd átvette a vezetést 13:12-re. Németh Szabolcs időkérése hasznosnak bizonyult a szabolcsi együttes számára: 20:15-ös nyírségi előnyből kezdődött a szett végjátéka. A nagy hátrány ellenére a csabai lányok jól küzdöttek és ellenfelük hibáit kihasználva, Anastasia Kornienko ejtése után 20:20-as állást mutatott az érdi aréna eredményjelzője! Nem sikerült átvenni a vezetést a Békéscsabának, egy kétes esetet követően kért challenget Tóth Gábor blokkérintés miatt, a visszajátszás után egyértelműen látható volt, hogy nem ért nyíregyházi játékos a labdába, így a pontot a szabolcsiak kapták. Ennek ellenére fokozatot váltott a BRSE: Marta Drpa fontos pillanatokban jó döntéseket hozva szerzett pontokat a csapatának, így 23:22-re vezetett a Békéscsaba. A nyíregyházi időkérést követően Marta Drpa bombájával szettlabdához jutott a viharsarki együttes. A nyíregyháziak nem tudtak élesek maradni: a háló közepébe ütötték a labdát, amellyel a Békéscsaba 25:22-re megnyerte az első etapot.

A második játékrész az első szettben 12 pontot termelő Marta Drpa találatával kezdődött, amelyet két nyíregyházi pont követett, de összeállt a csabai blokk és 5:2-re ellépett ellenfelétől a BRSE. A folytatásban felváltva érkeztek a csapatoktól a pontok, így a viharsarki együttes megtartotta előnyét (11:8). A Békéscsaba védekezése jól állta a sarat a szabolcsi támadásokkal szemben, a BRSE ennek köszönhetően tetemes előnyt épített ki és 18:11-re lépett meg. A csabai lányok jól felépített támadásokat vezettek, Sara Klisura is elkezdte a pontgyártást, 9-re nőtt a csapatok közötti különbség. A viharsarki együttes szettsikere nem forgott veszélyben, a játszmát Pekárik Eszter blokkjával 25:14-re a BRSE nyerte és 2:0-ra vezetett a Magyar Kupa bronzmérkőzésén.

A harmadik szettet is jobban kezdte a csabai együttes: összeállt a védelem és ültek a támadások is. Glemboczki Zóra ász értékű nyitása és Ema Strunjak centertámadása után 7:3-re vezetett a BRSE. A folytatásban pontatlanná vált a viharsarkiak játéka, így egy pontra csökkent a csapatok közötti különbség, 11:10-es állásnál Tóth Gábor kért időt, hogy rendezze a sorokat. A játékmegszakítást követően Sara Klisura klasszis megoldással csapta be a nyíregyháziakat, majd Molcsányi Rita óriási mentése után Marta Drpa értékesítette a helyzetet, így háromra növelte előnyét a Békéscsaba. Nem tartott sokáig a BRSE lendülete, a Nyíregyháza egyre magabiztosabban röplabdázott és 14-nél egalizálni tudott, majd egypontos előnyre tett szert. Második idejét is kikérte Tóth Gábor, de a szabolcsi együttes tovább folytatta jó sorozatát és 19:16-ra növelte a különbséget. A Fatum magabiztos előnyt épített ki, amelyet már nem engedett ki a kezei közül, így 25:19-re nyerte a szettet és 2:1-re módosította a mérkőzés eredményét.

Jól kezdte a negyedik etapot a Békéscsaba, amely Pekárik Eszter könyörtelen centertámadása és Marta Drpa éles keresztütése után 5:2-re vezetett. Az erős csabai kezdés után hullámzott a BRSE játéka, a Nyíregyháza 6-nál egyenlíteni tudott. A folytatásban sikerült a viharsarkiaknak túllendülni a nehézségeken: Ema Strunjak blokkja és Marta Drpa bomba erejű ütése után 9:7-re vezetett a Csaba. A szabolcsiak is jelezték, hogy nincs még lefutva a párharc, Németh Szabolcs csapata lendületbe jött és kiegyenlített, majd 12:11-re átvette a vezetést. A csabai lányok minden energiájukat megmozgatták és hasznosították, újfent eredményes támadásokat vezettek és a blokk is összeállt, a BRSE 16:13-ra is vezetett, de 3:0-s szabolcsi sorozat után ismét egál volt az eredmény. Egy sikeres csabai challenget és Marta Drpa ászát követően 19:17-es viharsarki előnyből kezdődött meg a végjáték. A hajrá jól kezdődött a BRSE számára, Ema Strunjak sáncát követően 21:18-nál kért időt a Nyíregyháza. A játékmegszakítást követően Anastasia Kornienko is bemutatott egy blokkot, majd Sara Klisura ütötte be a labdát a sarokba, így ötre növelve csapata előnyét. Ugyan a következő két pontot a szabolcsiak szerezték, Sara Klisura mérkőzéslabdához juttatta a Békéscsabát. Az első és a második meccslabdát hárította a Nyíregyháza, Tóth Gábor időt kért és próbálta megnyugtatni játékosait. Marta Drpa vonalra lépett, amelyet lefújtak a játékvezetők, így 24:23-ra módosult az állás. A csabaiak szerb átlója kijavította hibáját, így Marta Drpa pontjával 25:23-ra nyerte a szettet a Békéscsaba, 3:1-re a mérkőzést és a csabai lányok sikerükkel bronzéremmel zárták a Magyar Kupa 2021/22-es kiírását!

További programok »

Sport

Indul az olimpia – Oláh Barbara képviseli a csabai színeket

Július 26-án pénteken rendezik a 33. Nyári Olimpiai Játékok hivatalos megnyitóját Párizsban, de többek között labdarúgásban, kézilabdában és rögbiben már elindultak a küzdelmek. A magyar csapatot 21 sportágban, 180 sportoló alkotja, Békéscsabát Oláh Barbara gyalogló képviseli.
18:10
FEL