Röplabda: Magabiztos csabai győzelem a Magyar Kupában

2023. október 17. 22:52 | Papp Ádám Sándor

Kedden este a TFSE otthonában lépett pályára a Swietelsky-Békéscsaba a Magyar Kupában. Az összecsapást Tóth Gábor együttese magabiztos, 3:0-s győzelemmel zárta.

TFSE–Swietelsky-Békéscsaba 0:3 (-21, -12, -16)
Magyar Kupa, nyolcaddöntő, Budapest. Vezette: Mezőffy, Takács.

TFSE: Tettamanti 4, Tátrai 5, Kis 8, Turcsányi 1, Zen 2, Tatár 10. Cserék: Boller (libero), Kiss 4, Kökény, Villányi, Török, Vámos 1. Vezetőedző: Joel Olazabal Herrera.

BRSE: Kump 9, Glemboczki 15, Strumilo 24, Stepanenko 1, Pintér 2, Aydinogullari 2. Cserék: Kertész. (libero), Bodnár 2, Budai 2, Kotormán 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A Testnevelési Egyetem frissen átadott multifunkcionális csarnokában, a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban mutatkozott be a Magyar Kupában a Swietelsky-Békéscsaba. A TFSE a selejtezőben könnyedén, 3:0-ra győzött a Közgáz SE vendégeként és ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol az osztálykülönbség miatt automatikus pályaelőnyt élvezett, viszont ez azt is jelentette, hogy a párharc ezen az egy mérkőzésen dőlt el. Iveta Stanchulova nem tartott a csapattal Budapestre, a többiek viszont harcra kész állapotban várták, hogy némileg feledtessék a múlt szombati, Fatum-Nyíregyháza ellen elszenvedett vereséget.

Nehézkesen kezdte a találkozót a BRSE, akárcsak tavaly, a hazaiak viszont nagy energiával vetették bele magukat a meccsbe, ennek köszönhetően az első nyolc ponton megosztoztak a felek, méghozzá úgy, hogy mindig a TFSE járt előrébb. Glemboczki Zóra pontja vetett véget ennek a mintának, nem sokkal később Pintér Andrea blokkjával már hárommal jobban álltak a viharsarkiak, de két csabai hiba után közel került a házigazda, 9:9-nél pedig Tóth Gábor kikérte első idejét. A lendület azonban nemhogy nem érkezett meg, de 13:12-nél ismét a TFSE került előnybe, ami viszont már felébresztette a csabai lányokat, akik egymás után négy ponttal reagáltak, ám a hazaiak ezek után is tapadtak és lőtávolon belül maradtak. 3-4 ponttal is meglépett a BRSE, majd Dominika Strumilo és Margarita Stepanenko pontjaival megvoltak a szettlabdák, amelyek közül végül a harmadikat sikerült értékesíteni.

A második etap rajtjára már nem lehetett panasz a csabai oldalon. A BRSE 8:2-re lépett meg ellenfelétől, majd a játék előrehaladtával tovább nőtt a csapatok közötti különbség. Kump Alíz könnyű pontját követően 13 játszmalabdából gazdálkodhatott a Békéscsaba, Glemboczki Zóra pedig a másodikat a helyére küldte.

A csabaiak lendülete a harmadik felvonásra is megmaradt, a vendégek 6:0-s sorozattal nyitottak köszönhetően a feljavuló blokkmunkának és az egyre pontosabb támadásoknak. A folytatásban 10 pont fölé nőtt a csabaiak előnye, a végjáték pedig 19:5-ről kezdődött. A hajrában már csak a számszerű különbség volt a kérdés, a csabai lányok Glemboczki Zóra révén pedig lezárták a találkozót és 3:0-ra diadalmasdkodtak. A Swietelsky-Békéscsaba bebiztosította helyét a Magyar Kupa legjobb 8 csapata között, ahol a Szent Benedek RA–MÁV Előre párharc győztese lesz az ellenfél.

Tóth Gábor: „Véleményem szerint továbbra sem vagyunk elég agresszívak, de azt a közösségnek kell belülről érezni, hogy a kellő hőfokon érkezzen meg a meccsbe. Nem mehetünk biztosra, főleg egy olyan meccsen nem, ahol az ellenfélnek az év eseménye, hogy velünk játszik. De aztán nemcsak átvettük a mérkőzés irányítását és kijött az osztálykülönbség, hanem a fiatalok is játszhattak, így mindenkinek megvolt a mai edzésterhelése.”

Joel Olazabal Herrera: „Tudtuk, hogy egy remek csapat ellen lépünk pályára, amely az ország egyik legjobbja. Nehéz meccsre is számítottunk, azt kértem a lányoktól, hogy a pályán legyenek felszabadultak és nyújtsák a maximumot, hiszen nincs veszíteni valónk. Az első játszmában ez meg is valósult, aztán elvesztettük a koncentrációt és még nem vagyunk elég tapasztaltak az ilyen kihíváshoz, de pont ezeken a meccseken fejlődhetünk ebben.”

Forrás: brse.hu

További programok »

FEL