Magyar alma, lengyel alma

Az orosz embargó nyomán bennragadt lengyel alma az utóbbi hetekben ellepte a piacot.

A tej és a sertés után az almánál is gondokat okoz az európai túltermelés. Az orosz embargó nyomán bennragadt lengyel alma az utóbbi hetekben ugyanis ellepte a piacot, ezért a gyümölcs ára még a tavalyinál is alacsonyabb szintre került. A Békés megyei termelők a román piac felé nyitottak, igaz így olcsóbban, de értékesíteni tudták a tavalyi termést.

A békéscsabai piacokon a hazai almák mellett szinte minden árusnál megtalálható a Lengyelországból érkezett gyümölcs. A vásárlóknak viszont fontos, hogy magyar terméket vigyenek haza. Farkas  Barnabás ha csak lehet, magyar terméket vesz. Nagy László szintén, hogy támogassa a helyi termelőket. Lőrincz Gyula azt mondta, figyeli, hogy magyar termékről van-e szó. Néha a piacon, néha üzletben vásárol, attól függően, hol talál megfelelőt.

Bár a legtöbben arra számítottak, hogy tavasszal, a tárolás után drágábban tudják majd eladni a gyümölcsöt, az olcsó lengyel alma az egész kontinensen leszorította az árakat.

Aaz orosz embargó hatására a Lengyelországban nagy mennyiségben beragadt az orosz exportra szánt alma – mondta Pusztai József, a MEDI-FRUCT Kertészek Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke. – Gyakorlatilag az évi közel 4 millió tonna lengyel almából, körülbelül 500 ezer tonna került korábban az orosz piacra, ami most Európában maradt, így rengeteg készlet maradt meg és van most is. Éppen ezért ők határozzák meg az európai almaárakat.

Pusztai József hozzátette: a Békés megyei termelők a román piac felé nyitottak. Igaz így, kilónként akár 50 forinttal olcsóbban, de értékesíteni tudták a tavalyi termést. Hozzátette a lengyel alma a jövőben okozhat még fejfájást a hazai termelőknek.

Megosztás: