Ma már nem elég szépnek lenni

Megfordult a trend, mára nem elég szépnek lenni, ügynökségi kritérium, hogy egy modell belső harmóniát sugározzon.
 
A szépségipar a külsőségekről, a tökéletességről és a szépségről szól, és semmi köze a belső tartalomhoz. Gondolnánk mi. Sütő Enikő exmodell és manöken tapasztalatai szerint a mai modelleknek belül kell rendben lenniük.

Ma már nem csak azokat a lányokat keresik a hazai és külföldi ügynökségek, akik után megfordulnak az utcán – fogalmazza meg a modell- és színésziskolát működtető üzletasszony a Manager Magazinnak. A trendek is fordultak, és a külföldi ügynökségek ízlése is sokat változott. „Legtöbbször nem a klasszikus szépségeket keresik, hanem az érdekeset, az egyénit, a harmonikus összhangot, illetve azt az esszenciát, amikor az a bizonyos megfoghatatlan szépség átsüt valakin” – mondja Sütő Enikő. „Amikor jelentkeznek hozzám a lányok, a legtöbbjük elégedetlen önmagával, a legkisebb szépséghibát is óriási katasztrófának tartja, de ahelyett, hogy ebbe belemennénk, inkább megmutatom nekik, hogyan szépüljenek belülről kifelé” – magyarázza Sütő Enikő. Ez a belső harmóniára épülő trend annyira komollyá vált, hogy a legfontosabb elvárt feltételek között található a nemzetközi modellügynökségek kritériumlistáján.

Furcsának tűnhet, de amennyire fontos volt korábban, hogy a szépségkirálynő-jelöltek gyakorlatilag a fejük búbjától a lábujjukig tökéletesre szabassák magukat, addig mára a lányok jó része elsősorban spirituális felkészítőt kér fel. Természetesen nagyon fontos a mozgás, a táplálkozás és a többi külsőleg elvégezhető praktika, de szinte az arcbőre és a járása is megszépül annak, aki harmóniába kerül önmagával.

Sütő Enikő szerint annak, aki modell szeretne lenni, tisztában kell lennie azzal is, hogy a „modellség” nagy felelősséggel járó minta.
Tehát egy modellnek olyan karaktert kell felépítenie magából, amely értéket képvisel, és a fiatal lányoknak követhető példává válik. „A mai világban igen kevés iránymutató minta található, ezért nagy a felelősség, hogy egy modell milyen személyiséggé válik, hiszen sokan fogják követni” – véli Sütő Enikő.

 

Komplex tanulmányok

Más modellügynökségekhez képest picit szokatlannak tűnő tananyagot állított össze Sütő Enikő a modell, a színészet, esetleg a tánc világába vágyó fiatalok részére. Alapvetően mindenkinek megadja a lehetőséget, hogy „benézzen az ablakon”, és belekóstoljon a szereplésbe, természetesen nem mindenkiből lesz keresett sztár. Bár alapvetően manökeniskolába jelentkeznek a hallgatók, és elsajátítják a színpadi mozgást, a magas sarkúban járást, a sminkelést, a fotózáson való pózolási technikákat, emellett azonban azt is, hogy milyen stílusú ruha előnyös számukra, hogyan ápolják és tartsák karban a testüket, valamint, hogy hogyan mutatkozzanak be és meséljenek magukról. „Nagyon sok területről hívtam be oktatókat a programba, így hallgathatnak többek között etikát, előadás-technikát, erőszakmentes kommunikációt és önismeretet is” – magyarázza Sütő Enikő.

 

Forrás: Világgazdaság/Manager Magazin

Megosztás:

Címke: , , ,