Megéri fodrásznak és kozmetikusnak állni

2020. június 15. 15:42 | behir

Rengetegen dolgoznak fodrászként, kozmetikusként Magyarországon, az Eurostat szerint az összes foglalkoztatott majdnem egy százaléka, több mint 430 ezer volt ezekben a szakmákban.

A fodrász és a kozmetikus mindig is egy népszerű szakmák voltak itthon, igény van a szolgáltatásokra. Európában is rengetegen dolgoznak a szépségiparban: 2019-ben 1,7 millió 15 évesnél idősebb embert fodrászként és kozmetikusként foglalkoztattak az Európai Unióban (EU), ami a teljes foglalkoztatás 0,9 százalékát jelenti az Eurostat friss adatai szerint – írja a Pénzcentrum.

Az uniós statisztikai hivatal jelentésében azt írja, az EU fodrászainak és kozmetikusainak többsége nő (86%). A fodrászok és kozmetikusok több mint kétötöde (42%) 15-34 éves volt, szorosan követte őket a 35-49 éves korosztály (38%). Az 50 évesek, vagy annál idősebbek a foglalkoztatottak 21 százalékát tették ki.

Magyarországon az összes foglalkoztatott 0,97 százaléka dolgozott az említett két ágazatban. Ha összesen 4,5 millió foglalkoztatottal számolunk, akkor 2019-ben több mint 430 ezer kozmetikus és fodrász dolgozott hazánkban.

 

 

Megéri fodrásznak állni?

A HelloVidék tavaly év végén járt utána, megéri-e manapság fodrásznak állni Magyarországon. Mint az összeállításból kiderült, a szakképzés átalakításával már nem lehet egyéves OKJ-val kitanulni a szakmát, hosszabb tanfolyamra kell menni. A portál szerint a képzési idő növekedése bár sokakat elriaszthat egy-egy szakmától, az is egyértelmű, hogy ez komoly minőségbeli javulást hozhat több ágazatban. Aki pedig eléggé elszánt és kitanul egy szakmát, a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben igencsak jól járhat.

A HelloVidék megnézte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatsorát: a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszerében (FEOR) 5211-es foglalkozás-kóddal szerepel a fodrász, és az adatok szerint 2016-ban átlagosan több mint 171 ezer forint ütötte egy szakember kezét (korcsoportonként is nagy a szórás, a legtöbbet, bő 265 ezer forintot a 61 évesnél idősebbek vitték haza). Itt persze fontos megjegyezni, hogy a statisztikákat jelentősen torzíthatja, hogy bőven lehet feketézés ebben a szektorban is. Gondolj csak bele, Te hányszor kapsz számlát a fodrászodtól?

 

Forrás: penzcentrum.hu

További programok »

Gazdaság

FEL