Lukács József miért egy csehszlovák fiú csapatot indított a magyar tornász ob-n?

2020. augusztus 12. 16:26 | Such Tamás

Mert a hatvanas évek végén zömmel „csehszlovák” nevű emberek laktak Békéscsabán.

Amikor 1966-ban Lukács József (Józsi bácsi) és ifjú felesége, Lukács Józsefné Rácz Katalin évfolyamtársakként elvégezték a Testnevelési Főiskolát (ma egyetem), jövőjüket nem a fővárosban, hanem szeretett Békéscsigabigánkon képzelték el.

Nem mellesleg, Katalin Rácz Lukácsnak, a már akkor élő legendává vált csabai testnevelőnek, mi több, a helyi torna alapítójának volt a nagyleánya; a szekszárdi származású Józsi bácsinak pedig nagyon imponált ez a tornász dinasztia – így természetesen nem volt kérdés, hogy hova bútorozon.

(No persze abból, hogy Katalin apjának a keresztneve, míg a férjének a családi neve Lukács volt, hááát… még a mai napig ad némi bonyodalomra okot. Többek között Kati néni egyszer vagy fél óráig magyarázta a városi tanácson egy előadónak, hogy az édesanyja nem a férje felesége.)

 

Lukács József

Józsi bácsi a szeren

 

Józsi bácsi kezdetben egy fiú csapatot vett a szárnyai alá. És akkor jöjjenek a „csehszlovák” nevek, amelyek sok-sok kavart okoztak a versenyeken: Krnács, Krekács, Cselovszki, Petrovszki, Unyatyinszki és Hajdú. Ahogy látjuk, egyedül csak Hajdú Lacinak volt magyar neve a csapatban. És bizony, a győri ob-n nem is értették, hogy mit keres az indulók közt egy külföldi egyesület.

Ennek a történetnek azonban volt egy fonák sztorija is: nem sokkal később, egy jugoszláviai tornán, a helyi csapatok nem értették, hogy mit keres a magyar címer egy hazai együttes mezén?

Ám idővel Józsi bácsi belátta, a női tornában nagyobb perspektíva van, mint a férfiban. És bizony, alig másfél évtizeden belül a békéscsabai torna az ország fellegvára lett.

A teljesség igénye nélkül álljon itt egy szép kis névsor: Józsi bácsinak már a hetvenes évek közepe óta nemzetközi szintű „hatosfogatai” voltak (többek között Hrabovszki Éva, Kalmár Zsuzsa, Székely Éva, Újszigeti Katalin, Vámos Mariann, Zsíros Gabriella); jóval később 1998-ban, egyéniben Varga Adrienn Európa-bajnok lett Szentpéterváron, majd 2000-ben, Nyeste Adrienn Sydneyben, az ötkarikáson indult el.

 Unyatyinszki Mihály (Misó bá) és felesége, Unyatyinszki Mihályné Karakas Julia Ónodi Heniből csináltak szupersztárt.

 Hajdú Lászlónak Zsilinszki Tünde nevű tanítványa 1982-ben ifjúsági Európa-bajnok lett Ankarában. Később épp Zsilinszki Tündi és Petrovszki Pál (Petya bácsi) Böczögő Dorinát repítették a „csúcsra”; illetve a közelmúltban Szujó Hannát (anyja neve Such Ildikó:)) tették „naggyá”.

És még sokan mások...

Ergo a Krnács, Krekács, Cselovszki, Petrovszki, Unyatyinszki és Hajdú „csehszlovák” csapat 50 százaléka + Józsi bácsi, jól láthatóan a megszállottak közt is a megszállottabbak közé sorolhatók – megalkotva a Halhatatlanok Társulatát.

FEL