Clintonra kellett várniuk a csabai tornászlányoknak az atlantai olimpián

2020. március 26. 16:55 | Such Tamás

Kedden, minden fronton futótűzként terjedt a hír, ami már sajnos hetek óta, haloványan a levegőben lógott: a koronavírus miatt elhalasztják a tokiói olimpiát. Mindezzel kapcsolatban a békéscsabai Lukács József torna mesteredzővel beszélgettem.

Lukács József a hatvanas évek közepétől kikerülhetetlen karaktere a csabai tornának; noha 1983-tól hat esztendeig a magyar női tornászválogatott vezetőedzője volt, azt követően hazatért. Életművéért 2011-ben a magyar torna Halhatatlanjainak Klubjába választották.

Az olimpia elhalasztásával kapcsolatban elmondja, hogy az edzők a tervezést mindig visszafelé készítik. Azaz, mivel a sportolónak a verseny napján kell 120 százalékosnak lenni, így attól a naptól kezdve visszafelé számolnak a mai napig… és innen indulnak újra előre a tervezésben. De most, hogy még senki sem tudja a pontos dátumot, a trénerek komoly dilemmák előtt állhatnak.

 

Lukács József

Józsi bácsi

 

„Amiről általában szó esik – folytatja –, hogy egy ilyen esemény milyen szervezési problémát jelent, és milyen gazdasági kihatása van, de arról keveset beszélünk, hogy a földgolyón nincs ehhez fogható megmozdulása az emberiségnek. Talán sajnos csak a világháborúk tartoznak ebbe a halmazba – illetve most is egy háborút folytatunk, csak egy láthatatlan vírus ellen.”

1916-ban az első, míg 1940-ben és 1944-ben a második világháború miatt maradtak el az ötkarikás játékok. Továbbá volt két csonka olimpia is, az 1980-as moszkvai, amelyet a Szovjetunió afganisztáni bevonulása miatt a nyugati államok és sportolóik bojkottáltak. Illetve az 1984-es Los Angeles-i, amelyen pepitában, a szocialista tömb nem jelent meg.

Ahogy fentebb fogalmaztam, Józsi bácsi 1983-89 között a Magyar Női Tornászválogatott vezetőedzője volt, s természetesen gőzerővel készültek a ’84-es LA-ben rendezett óriástornára, amelyet ugye… Azonfelül a keret tagja volt a jó eséllyel induló békéscsabai Zsilinszki Tünde is, aki 1982-ben, Ankarában, az ifjúsági Eb-n aranyérmet szerzett gerendán.

14 esztendővel később, 1996-ban azonban mégis megadatott a mesternek az olimpiai részvét. Ráadásul az atlantai hatos keretből négy csabai leány domborított: Balog Ildikó, Nyeste Adrienn, Ónodi Heni (az 1992-es barcelonai olimpián egy arany- és egy ezüstéremmel jött haza) és Varga Adrienn (az 1998-as szentpétervári Eb-n ugrásban első lett).

 

Békéscsabai tornászok - a atlantai keret

Nyeste Adrienn, Balog Ildikó, Józsi bácsi, Ónodi Henrietta és Varga Adrienn (fotó: Szeverényi Tamás)

 

Felvetésemre, hogy állítólag Bill Clinton, az akkori amerikai elnök miatt csúszott fél órát a magyar lányok versenye; elmondja, „már kész voltunk a melegítéssel, és épp mi következtünk volna, de semmi… Ekkor megkérdeztem Károlyi Bélát (kolozsvári származású amerikai edző), mi lehet a baj, hiszen már rég bent kellene lennünk? Utánajárt, és azt mondta: kiürítették a termet.”

Hozzáteszi, mind a 38 ezer embert kizavarták. Majd biztonsági szempontokból átnézték az összes széket, azt követően egyesével visszaengedték a nézőket – mindezt 30 perc alatt! Ugyanis Clintont és a családját várták, akik a magyar lányokra voltak kíváncsiak, mert azt olvasták az újságokban, hogy gyönyörűek.

A 2000-es, Sydneyben megrendezett ötkarikásra Józsi bácsi már „csak” Nyeste Adriennel utazott.

„Az embereknek eredendően pszichés igénye arra – folytatja –, hogy négyévente egy olyan dózist kapjanak, amelyből csemegézhetnek, feltöltődhetnek, mi több, a hazafias érzelmeiket is táplálhatják – amit még az iskolában sem lehet elsajátítani. Azonfelül meghajolnak a sportolók munkája, teljesítménye előtt. Mindez most kimarad, és ez a hiány pótolhatatlan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

További programok »

FEL