LMP: Nem sikerült megfékezni az elvándorlást Békéscsabán

2019. szeptember 25. 11:54 | Gyemendi Réka

Kedden tartotta közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóját Takács Péter, az LMP önkormányzati képviselője.

Takács Péter elsőként arról beszélt, hogy a ciklus utolsó közgyűlésén napirend előtti felszólalásában felhívta Szarvas Péter figyelmét arra, hogy sok választópolgár bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy polgármesterjelölt mely politikai szervezet színeiben indul az október 13-i ökormányzati választásokon. Az LMP önkormányzati képviselője szerint ezt fontos lenne tisztázni, még a választások előtt. A politikus kitért arra is, hogy a közgyűlésen összefoglalót kaptak a helyi adóbevételek első féléves alakulásáról.

– Mindez azt tükrözte, hogy Békéscsabán egyre erősebb a gazdaság és egyre erősebbek a vállalkozások. Ugyanakkor a negatívum az, hogy Békéscsaba lakossága 2016 és 2019 több mint 1500 fővel csökkent. Ez sajnos rámutat arra a tényre, hogy az elmúlt 5 évben sem sikerült megfékezni az elvándorlást Békéscsabán – fogalmazott Takács Péter, aki kiemelte, hogy a ciklus utolsó közgyűlésén újra napirenden volt a Csabagyöngye szőlőültetvény kérdése.

– Sajnos már régóta támadások kereszttüzében áll ez a szőlőültetvény. A közgyűlésben vannak, akik lobbistái annak, hogy az önkormányzat adja az ültetvényt vállalkozói kézbe. Viszont az a pályázati kiírás, amelyet megkaptunk, annyira hiányos volt, hogy le kellett venni a napirendről. Úgy gondolom, hogy a Csabagyöngye szőlőültetvény rendkívül komoly érték, amire a városnak vigyázni kell. Egyetlen egy esetben sem támogatom, hogy adjuk vállalkozásba, hiszen az eredeti koncepció szerint az ültetvény Stark Adolf emlékét őrzi – imertette álláspontját az LMP önkormányzati képviselője

A politikus a Csabai Kolbászfelsztiválról is beszélt: mint mondta, 2011 óta az őszi közgyűléseken mindig szóvá teszi az egyre dráguló belépőket, illetve szorgalmazza azt, hogy a csabaiak alanyi jogon, a lakcímkártya felmutatásával tudják nagy kedvezménnyel vagy díjmentesen látogatni a rendezvényt. A képviselő szerint ugyanis a magas belépők miatt az utóbbi években a csabaiak többsége kiszorult a rendezvényről. Mint mondta: ezzel kapcsolatban azóta sem történt előrelépés, így az utóbbi hetekben aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy a békéscsabaiak a kolbászfesztivál első napján a lakcímkártya bemutatásával díjmentesen léphessenek be a fesztiválra. 

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
2021. március 2. 19:00
FEL