LMP: Amelyik önkormányzat kéri, az kaphassa vissza az iskolái fenntartói jogát

2016. február 2. 19:43 | Mikóczy Erika

A Lehet Más a Politika Békés Megyei Elnöksége nevében Takács Péter közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. A közleményt az alábbiakban olvashatják:

A pedagógus társadalom tiltakozási hulláma elérte Békéscsabát is, február 3-án tüntetés lesz a Szent István téren. A miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének nyílt leveléhez a mai napig több mint 500 oktatási intézmény vagy szervezet csatlakozott. Az oktatás szereplői egyöntetűen szólalnak fel a jelenlegi oktatáspolitika tarthatatlansága miatt. Ahogy a kezdeményezést elindító miskolci nevelőtestület nyílt levele fogalmaz: „Az egész oktatási rendszert látjuk most már veszélyben! Kaotikussá vált minden! Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban.

Tiltakoznak többek között: a folyamatos (ál)reformok miatt állandósult bizonytalanság és kiszámíthatatlanság, a pedagógusterhek nagyfokú növekedése, a tankönyvválaszték szűkítése, az egyeztetések hiánya, az életpályamodell elhibázott bevezetése, az igazgatók jogköreinek elvétele miatt.

Az elmúlt napokban a kormány látszatintézkedésekkel próbálta csillapítani a kedélyeket, a valódi érdemi tárgyalások indítása helyett.  Az LMP úgy kezelné az oktatásban kialakuló működési válságot, hogy a centralizálással szemben sokkal nagyobb szerepet adna a helyi szintnek. Amelyik önkormányzat kéri, az kaphassa vissza iskolái fenntartói jogait. A fenntartáshoz természetesen elengedhetetlen a megfelelő állami támogatás. Mindaddig, amíg ez nem következik be, az önkormányzatok kapják vissza az igazgatóválasztás jogát. A pedagógusoknak a jelenleginél sokkal nagyobb lehetőségük legyen a helyi tantervek, tankönyvek és módszerek megválasztásában.  A munkakörülményeket javítani szükséges. A túlterheltséget a pedagógusoknál a tanórák, a diákoknál a tananyag csökkentésével kell elérni. Az utóbbi években a magyar közoktatásból a megszorítások miatt kivont milliárdokat vissza kell pótolni.

Egyetértünk a pedagógusok sztrájkbizottsága által kidolgozott 25 pontos követeléssel. Bízunk benne, hogy a kormány ezeket elfogadja és végrehajtja. A magyar köznevelés ügye mindannyiunk ügye, mert a jövő nemzedékek életképessége, felkészültsége és boldogulása múlik rajta Békéscsabán és Békés megyében is.

A Lehet Más a Politika Békés Megyei Elnöksége nevében: Takács Péter

 

 

További programok »

FEL