Kanász-Nagy Máté: Minőségi közszolgáltatáshoz minőségi bér kell

2020. augusztus 24. 16:43 | D. Nagy Bence

Békéscsabán tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté, az LMP Országos Elnökségének titkára és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke.

A tájékoztatón az önkormányzatok és foglalkoztatottaik, különösen a szociális és a kultúra területén dolgozók bérezéséről esett szó.

– A szociális és a kulturális területen dolgozó szakemberek esetében a bérezés messze elmarad a nemzetgazdasági átlagkeresettől, amelynek csupán 40%-át keresik átlagosan. Az LMP igazságtalannak tartja a helyzetet, a minőségi közszolgáltatásokhoz ugyanis minőségi bérezésre van szükség – mondta el Kanász-Nagy Máté. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány őszre datált második hullámának sikeres átvészeléséhez három elemnek kell teljesülnie: a munkavállalók megbecsülésének, az egységes protkollok kialakításának és a kormány anyagi segítségnyújtásának.

Az LMP dél-alföldi regionális elnöke helyi vonatkozásban emelte ki pártja álláspontját.

– A bérhelyzet rendezése régóta esedékes probléma, hiszen a fenti két területen dolgozók bére nem nőtt olyan arányban, mint például az egészségügyi dolgozóké vagy a pedagógusoké. Egy város kulturális intézményei, mint amilyen a könyvtár, a kulturális központ, a múzeum, jelentősen hozzájárulnak a település polgárainak életminőségéhez, így az anyagi megbecsülésnek is ezzel arányosnak kell lennie – emelte ki Takács Péter. Mint mondta, az önkormányzatok keze sok esetben meg van kötve, így a mindenkori kormány feladata lehetne, hogy célirányos támogatást juttasson egy-egy szférába.

FEL