Lezsák Sándor is részt vett darabjának első csabai olvasópróbáján

2023. október 7. 08:23 | Hidvégi Dávid

Lezsák Sándor darabját, a 80 vödör levegőt viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. A József Attila-díjas költő a jellegzetesen közép-kelet-európai életérzést, a félelmet és az ösztöneinkben megbúvó túlélésvágyat ültette át a színdarabba.

Az első békéscsabai olvasópróbán maga a szerző, az országgyűlés alelnöke is részt vett. Lezsák Sándor drámája semmit nem veszített időszerűségéből, sőt, azóta is aktuális – hangzott el a péntek délelőtti alkalmon. A József Attila-díjas költő a jellegzetesen közép-kelet-európai életérzést, a félelmet, és az ösztöneinkben búvó túlélésvágyat öntötte színdarabba.

– Betört hazánkba a tatár, a török és az orosz is. Az emberek többsége magára maradt a nagy menekülésben, bármennyire fogtak is össze. Az ember szorongatta gyerekét és arra gondolt, mi lesz vele. Sajnos ma ugyanez jellemző akár Európára, akár a világ más pontjára – fogalmazott.

A színművet Merő Béla rendezésében láthatja a közönség, az előadás két szereplője Bartus Gyula Jászai Mari-díjas, Érdemes művész és Tarsoly Krisztina.

– A darab olyan tematikát feszeget, olyan mélységes gondolata van, amellyel szerintem az emberek nyolcvan százaléka gondolatban sem szeretne azonosulni, mert az ösztönszerű, belső psziché úgy működik, hogy mindaddig, amíg nem velem történik mindez, addig nincs baj – hangsúlyozta Bartus Gyula.

A történet egy idős, magyar paraszt házaspárról szól, akik a kút oldalába bunkert építenek maguknak, mert újabb háborúra készülnek.

– Nagyon szeretik egymást. A férj minden elkövetett, hogy túlélje a német és az orosz katonáktól elszenvedett megaláztatást. Négy gyerekük van. Egy ponton túl az asszony nem bírja és mindent a földre szór. Aztán valamilyen csőbe gabalyodik, amiről kiderül, hogy egy gázcső, amit férje azért épített ki, hogy ha elbújnak a rejtekhelyükre, akkor a felettük lévő területet fel tudják robbantani – ismertette a darab tetőpontját Merő Béla rendező.

A Nyolcvan vödör levegő című tragikus komédia a Színház című lap 1985. februári számának drámamellékletében volt először olvasható. A színházi darab ősbemutatóját még 1988-ban tartották meg. A mű a sikeres színházi előadások után 1999-ben könyv formában is megjelenhetett. A darab békéscsabai bemutatóját november 17-én, pénteken, a stúdiószínházban tartják.

További programok »

FEL