Lélekemelő hangverseny a Calandrellával

2016. március 27. 11:26 | Mikóczy Erika

A Calandrella kamarakórus lélekemelő előadását hallhatta a közönség nagypénteken este, a Csabagyöngyében. A kórus tagjai elhivatottságuk és tehetségük révén színvonalas és minőségi kikapcsolódást nyújtottak a nézőknak.

A Calandrella dallamos hangzású, latin eredetű név, egy madár neve, a Békéscsabán is őshonos sziki pacsirtáé. Az énekkar 2008. szeptemberében Kutyejné Ablonczy Katalin zenepedagógus, karvezető szakmai irányításával új művészeti közösségként alakult az akkori ifjúsági ház védőszárnyai alatt. Ma a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ egyik kiemelt amatőr művészeti közösségének számítanak.

A kórus életében mérföldkövet jelentett, hogy már 2010 áprilisában, másfél éves tevékenykedés eredményeként, „arany dicsérettel” országos minősítést szereztek. A kórus 2012-ben ismételten hivatalos szakmai grémium előtt, az „Éneklő Magyarország” Országos Kórusminősítés rendszerében mérettette meg magát 2012. május 19-én. A korábbi „arany dicséretes” hagyományos kvalifikációjukat „Fesztiválkórus” kategória-minősítésre emelték, mely belépője a rangos országos, illetve nemzetközi kórusfesztiváloknak. A zsűri soraiban helyet foglaló neves szaktekintélyek – Anker Antal nyugalmazott főiskolai tanár, a Magyar Kultúra Lovagja, Gyüdi Sándor Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, valamint Somogyváry Ákos művészeti vezető, a KÓTA elnökségi tagja- kiemelt dicséretben részesítették a kórust. Az újabb minősítés megszerzésével lehetővé vált a nevezés a Kodály Zoltán VI. Magyar Kórusversenyre, ahol 2012. novemberében szintén remekelt az énekkar; ezüst fokozatot ért el a kiváló országos mezőnyben, mellyel bizonyította helyét az amatőr kamarakórusok hazai élvonalában.

Elsősorban a békési térség kulturális rendezvényein, művészeti eseményein, valamint társadalmi és egyházi ünnepek közreműködőjeként lépnek közönség elé. Március 25-én a Kegyelem -„A zene a lélek szava” című, az Alföld Quartettel közös előadásuk egy nagyszerű zeneszerző műveinek kórusmuzsikája volt. Ola Gjeilo Amerikában élő, norvég származású zeneszerző egyházzenéje az emberi lélek megtisztulásának küzdelmét megrendítően közvetíti a hallgatók szívére hatva. Jézus Krisztus emberként elszenvedett halálának emléknapján Isten csodálatos kegyelmére fordíthatták figyelmüket a jelenlevők, belefeledkezve a norvég kortárs zeneszerző muzsikájába: „Lélektől lélekig.” A kórust Kutyejné Ablonczy Katalin vezényelte,  zongorán kísért Rázga Áron, szólót énekelt Tokai Ágnes.

Forrás: Csabagyöngye Kulturális Központ

FEL