Lakatos Tibor: Szigorú biztonsági intézkedések kísérik a mai Szuperkupa-döntőt

2020. szeptember 24. 12:23 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Lakatos Tibor rendőr dandártábornok és Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb tudnivalókat.

Lakatos Tibor a ma este a Puskás Arénában rendezendő UEFA Szuperkupa-döntővel kapcsolatban hozott biztonsági intézkedésekről beszélt. Mint ismert, az FC Bayern München és a Sevilla ma 21 órától küzd meg egymás ellen Budapesten.

A tábornok elmondta, hogy a mérkőzésre a legnagyobb létszámban magyar szurkolók vásároltak jegyet, mellettük mintegy 1500 német és kis létszámú spanyol szurkoló lesz jelen. Hangsúlyozta, hogy nagyon szigorú feltételekkel, negatív PCR-tesztek birtokában jöhetnek csak Magyarországra a szurkolók, és ugyanez vonatkozik a tegnap óta már itt tartózkodó labdarúgókra is. Ahogy fogalmazott: a játékosokat és a csapatokhoz kapcsolódó személyzetet egyébként „buborékban” tartják a mérkőzés időpontjáig, a szurkolókat pedig a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával viszik a repülőtérről a Puskás Arénába.

Lakatos Tibor beszélt arról is, hogy a nézőkre igen szigorú szabályok vonatkoznak a stadion területén is. Már a jegyek értékesítésénél figyeltek arra, hogy csak azok ülhetnek egymás mellé, akik egy közösségből jönnek (család, barátok, akik egyébként is együtt vannak), a mellettük levő székeket ki kell hagyni. Minden nézőnek maszkot kell viselnie már a beléptetésnél és a mérkőzés ideje alatt is. A tábornok kiemelte: megfelelő létszámú egészségügyi személyzet áll rendelkezésre, hogy vizsgálják a belépőket, mérjék a hőmérsékletüket, esetlegesen elszállítsák azt, aki koronavírus-gyanús.  

– Szeretném biztosítani önöket arról, hogy a legszigorúbb rendszabályok betartásával zajlik majd ez a mérkőzés. Kérem a nézőket, hogy tartsák be a szabályokat, így valóban a játék élménye lehet majd a középpontban – tette hozzá Lakatos Tibor.  

Müller Cecília az elmúlt 24 óra adatairól számolt be, mely szerint 750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 7 beteg, akik 40 és 81 év közöttiek, így az elhunytak száma 709 fő. 4818-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 15 673 fő. Jelenleg 549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Mint mondta, az adatokból látszik, hogy a bevezetett biztonsági szabályok átgondoltak, szükségesek és továbbra is mindenkinek szigorúan betartandók. Ismételten kérte, hogy a jogszabályban előírtakon túl, ott is viseljünk maszkot, ahol nem tartható a védőtávolság.

A tiszti főorvos beszélt továbbá arról, hogy a PCR-teszt azt mutatja ki, a vírus örökítő-anyaga jelen van-e a szervezetben, milyen adott pillanatban a vizsgált személy aktuális állapota. Kiemelte, minden olyan személy számára ingyenes a PCR-teszt, akinek erre szüksége van, így az eddig elvégzett több mint 650 ezer teszt elenyésző része volt csak fizetős. Gyanú esetén a háziorvos rendeli meg a vizsgálatot, ami a kontaktkutatással képbe került személyeknek is térítésmentes. Ha valaki önszántából kér ilyen vizsgálatot, akkor a teszt hatósági ára 19 500 forint.

 

További programok »

FEL