Nem lesz több napi tájékoztató, de tovább működik az operatív törzs

2020. június 17. 12:58 | behir

Az operatív törzs szerdai, utolsó tájékoztatóján elbúcsúzott Müller Cecília országos tiszti főorvos, Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője és Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Kiss Róbert rendőr alezredes.

A veszélyhelyzet megszűnésének köszönhetően az operatív törzs napi tájékoztatói egyelőre véget érnek – jelentette be Lakatos Tibor az operatív törzs szerdai, utolsó sajtótájékoztatóján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: ettől függetlenül a törzs továbbra is működik, és folyamatosan frissül majd a koronavirus.gov.hu oldal, melyen továbbra is megtalálhatók lesznek a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatok és tudnivalók.

Lakatos Tibor ezt követően összefoglalta az elmúlt időszak eseményeit az operatív törzs szemszögéből. Elmondta, 113 napja működik az ügyeleti központ, ami a nap 24 órájában, a hét minden napján üzemel. Zárásként békés, vírusmentes nyarat kívánt.

Az elmúlt napokban a számok nagyon kedvezően alakulnak, ezek pedig lehetővé tették a lazításokat, nyitásokat – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kitérve arra, hogy csak egyetlen újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, két idős, krónikus beteg azonban sajnos elhunyt.

Az aktív fertőzöttek száma pedig tovább csökkent, jelenleg 964 főről beszélhetünk. Kiemelte: a gyógyultak száma már triplája az aktív fertőzötteknek. Már 2547-en gyógyultak fel a betegségből. Számos tesztvizsgálatot végeztek el, mára ez a szám elérte 242 139-et. A betegek 57 százaléka nő – fűzte hozzá.

Kevesebb mint a 2 százaléka az összes magyarországi fertőzötteknek a külföldről érkezett betegek száma – emelte ki Müller Cecília.

„A járvány időtartama alatt 93 „import eset” volt, vagyis ennyien hozták be a betegséget külföldről. Ausztriából 33, Nagy-Britanniából 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Svájcból és Izraelból 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, míg Csehországból, Portugáliából és Santa Luciából 1-1 beteg érkezett” – részletezte az országos tiszti főorvos.

„Az intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon a járvány egy nagyon lapos görbét eredményezett. Az első hullámon túl vagyunk, de a pandémia még mindig zajlik. A vírus jelen van. Az óvintézkedéseket, a korlátokat, szabályokat megfelelő mértékben szükséges még betartani” – hangsúlyozta.

Tájékoztatója végén Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen szerepet is játszott egyebek között a koronavírus-járvány elleni védekezésben, betegellátásban, tájékoztatásban.

Szerda reggeltől megszűnt a karanténba vonulási kötelezettség a Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén – mondta a tájékoztatón Kiss Róbert.

Hozzáfűzte, hogy emellett megnyílt az utazási korlátozások információit bemutató nemzetközi honlap, ami valamennyi uniós nyelven elérhető.

Gál Kristóf alezredes elmondta, hogy az operatív törzs továbbra is működni fog, de a tájékoztatók egyelőre megszűnnek. Külön köszönetet mondott a „mémgyárosoknak”, akik az operatív törzsről mémeket alkotot fotóikkal „elképesztő magasságokba emelkedtek” és ezzel segítették az operatív törzs munkáját. A szóvivő azt is elmondta: a stábnak, mivel egyenruhát hordanak, nem volt stylistja, Müller Cecília pedig minden alkalommal saját ruhatárát használta fel a megjelenések alkalmával. Köszöntetet mondott a szóvivő a sminkeseknek és a fodrászoknak, valamint a hangosítóknak és az operatőröknek.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

Okos eszközök uralma – digitális önvédelem, tudatosság az internet birodalmában

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) soron következő békéscsabai előadásán górcső alá vették a digitális világ térnyerését. Az előadásban kiemelték, hogy az internet miként szippantja be a gyerekeket és a felnőtteket, akik ezáltal elvesztik kapcsolatukat a valósággal. Az előadók hangsúlyozták a digitális önvédelem megvalósítását, illetve azt, hogy miként is lehet elhárítani az internet káros hatásait.
18:02
FEL