Kuláküldözés áldozataira emlékeztek Békéscsabán

2023. június 29. 15:54 | Csiffáry Zsuzsanna

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek csütörtökön Békéscsabán. Az emlékezők a városháza árkádsorán, a Molnár Sándor tiszteletére állított márványtáblánál gyűltek össze.

Az eseményen közreműködött Liszi Melinda, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, majd Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Szervezetének elnöke hívta fel a figyelmet a történelmi csapás tanulságaira. 

 

Fotó:Such Tamás/Behir.hu

 

Mint elhangzott: Molnár Sándort, a kuláknak nyilvánított köröstarcsai parasztembert 1950. július 15-én, koholt vádak alapján végezték ki. A vád ellene gyújtogatás volt, tanúként egy megfélemlített, tízéves kisfiút állítottak elő. A történtekről évtizedekig nem volt szabad beszélni. Molnár Sándor családjában is hosszú ideig hallgattak arról, mi történt a férfival, akit jeltelen sírba temettek Békéscsabán.

 

Fotó: Such Tamás/ Behir.hu

 

– Édesapámék mindig elhelyeztek egy fejfát a helyszínen, de mindig volt, aki eltávolította azt. Amikor Békéscsabára jöttünk, általában hoztunk virágot a nagyapám sírjára, de azt nem magyarázta el senki, hogy miért itt van eltemetve. 8 éves koromban nem is a szüleim, hanem a nagyapám húga mondta el, hogy mi történt – árulta el Hajdú Károly, Molnár Sándor unokája.

A megemlékezés koszorúzással ért véget, az önkormányzat részéről Varga Tamás alpolgármester és Bacsa Vendel jegyző helyezte el az emlékezés virágait.

 

Galéria

További programok »

FEL