Közgyűlés: Utcanevek és városgazdálkodás a porondon

2019. május 16. 09:11 | Varga Diána

Májusi ülését tartotta a békéscsabai képviselő-testület csütörtökön. A politikusok többek közt meghallgatták a tűzoltóság 2018-as beszámolóját, több technikai jellegű döntést hoztak és szó volt a pósteleki parkerdő hasznosításáról, kutyafuttatókról, a Munkácsy-negyed szobrairól. 

 

 

 

Az előterjesztéseket a város honlapján, ide kattintva tekintheti meg.

 

Hol legyen kutyafuttató Békéscsabán?

Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. támogatási kérelmet nyújtott be kutyafuttatók kialakítására Békéscsabán. A benyújtott pályázatban három helyszínt jelölt meg: a Bartók Béla út 47-49. szám előtti közterületet, az Erzsébet lakópark mellett található közparkot és a Fövenyes utca 1/2 számú épület mögötti zöldterületet.

A Bartók Béla úti területtel kapcsolatban azonban jelentős lakossági ellenállás alakult ki. Az ott lakók tiltakozó levelet küldtek Szarvas Péter polgármester részére, ötven aláírással, illetve a közösségi médiában is jelezték, hogy az adott helyszínen nem szeretnének kutyafuttatót.

A kutyások viszont szeretnének futtatót a belvárosban és javaslatot tettek két új helyszínre: a Tolnai utca és Trefort utca által határolt zöldterületet és az Erdélyi sor és a Szent István Egyetem között található Cserkész tér elnevezésű zöldterületet jelölték ki erre a célra.

A Tolnai utcai területtel kapcsolatban viszont ugyanaz az ellenállás alakulhat ki, mint a Bartók Béla úton, mivel a kutyafuttatók mintegy ötven méterre lenne a Tolnai utcai sorházaktól.

A Cserkész téri helyszín hátránya pedig, hogy a kertvárosi övezetben helyezkedik el, ahol kisebb a létjogosultsága egy ilyen futtatónak, valamint ivóvíz sem köthető be a létesítménybe.

Amennyiben az önkormányzat elfogadja a két új helyszín valamelyikét, akkor a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. lakossági fórumot hív össze.

Abban az esetben, ha az új javasolt helyszínekre sem kap a városvezetés tulajdonosi hozzájárulást, a korábban ismertetett helyszínek közül az Erzsébet lakóparkon és a Fövenyes utca ½. szám mellett alakítja ki a kutyafuttatókat.

A négylábúak játszóterének üzemeltetést feltehetően a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft-nek kell majd végeznie, mivel e társaság üzemelteti a játszótereket és egyéb közterületi létesítményeket.

A Városgazdálkodási Kft. tájékoztatása szerint a három kutyafuttató várható éves költsége 2,6 millió forint lesz.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) arról tájékoztatott, hogy pár hónappal ezelőtt kérte a lakosság, hogy ne a Bartók úton valósítsák meg a kutyafuttatót, a mostani javaslat szerint csak kettőt alakítanak ki a városban.

 

Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnöke
Fotó: Tóth Áron

 

Takács Péter (LMP) elmondta: mérlegelték a bizottsági ülésen, hogy a Tolnai utcában lehet-e  kutyafuttató. Erről megkérdezte a kerület képviselőjének, Kiss Tibornak a véleményét.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) erre úgy reagált: a körzetében a Kisszik dombon egy futópálya és egy fitnesz park épül, úgyhogy ott nem lenne ildomos kutyafuttatót építeni.

15 igen, egyhangúlag elfogadták az előterjesztést

 

 

Veszteséges a Városgazdálkodási Kft.

Vitát váltott ki a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. éves beszámolója.

Szarvas Péter (független) arról beszélt, hogy az ördög a részletekben van, hiszen a törzsház nyereségesen gazdálkodott, de ha a cégek működését megnézzük, akkor látszanak a gyenge pontok. Üzleti célú ingatlanok hasznosításában többmilliós elmaradások vannak, a Kétegyházi úti inkubátorház üzemeltetésében pedig előrelépést nem látok - hangsúlyozta a polgármester. "Ha a CsabaPark működését áttekintjük, javuló tendenciát nem mutatnak a számok. A piac esetében azért lehetünk nyugodtabbak, mert az átköltöztetés miatt bevételkimaradás nem történt" – vélte a városvezető. A Városgazdálkodási Kft. teljesítményét is értékelte a polgármester, mely szerint több tízmilliós megtakarításról szólt az eredeti megállapodás, ez azonban mint mondta, elmaradt. A veszteség okát a külső vállalkozók bevonásában látja a politikus. Ugyanakkor átgondolatlannak találja a megalakulását és működését a cégnek. "14 millió forint veszteség van kimutatva, ami valójában 22 millió forint, hiába adott 37 millió forintot a város cégalakításra. Mi lesz 2019-ben, meg fog-e térülni a befektetés?" - tette fel a kérdést a polgármester.

Kaposi László (DK) szerette volna látni a Városgazdálkodási Kft. pontos kimutatásait az elvégzett munkákról. Úgy gondolta, hogy az elvégzett munkák egy része túl volt árazva.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) alpolgármester hangsúlyozta, ez egy új vállalkozás, idő kell, hogy hasznot hozzon. - Olyan eszközöket szereztek be, aminek segítségével még hatékonyabban tudják a város növényzetét karbantartani - tájékoztatott az alpolgármester.

Nagy Ferenc (független) alpolgármester szerint a cég alapításnak az volt a lényege, hogy olcsóbb legyen a feladatellátás. Az alpolgármester arra emlékeztetett, hogy 2017-ben még 10 millió forintos nyereséggel tervezték a céget, mára viszont kiderült, hogy 14 millió forintos mínuszban van a cég. Mint mondta: lehet hogy jelenleg többért vállalnák el a feladatok elvégzését az alvállalkozók, de ezt nem tudhatják. Hozzátette, a cégnek oda kell adni a 190 millió forintot, amit már megszavaztak, de felhívta a figyelmet: ha 20 millió forinttal többet adnak a városgazdálkodásnak, akkor valahonnan el kell vonni forrásokat, mert van egy költségvetési korlát.

Szarvas Péter (független) emlékeztette a képviselő-testületet arra, hogy a döntés azon nyugodott – amit polgármesterként nem szavazott meg – hogy bizonyos feladatok sokkal olcsóbbak lesznek. Véleménye szerint a 2017-es számok köszönőviszonyban sincsenek azzal, ami történt 2018-ban és 2019-ben. Mint mondta, a városnak 22 millió forintos összegben kell helytállnia, akkor, amikor a város anyagi helyzete sem olyan fényes. Úgy fogalmazott, hogy a városgazdálkodási cég nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem a megfelelő minőségben és nem nyereségesen működik.

Takács Péter (LMP) úgy reflektált, hogy a polgármester mindig nyugalomra inti a képviselőket, amikor szóba hozzák a város pénzügyi helyzetét, de most maga mondta ki, hogy a cég vesztesége tovább súlyosbítja a város nem olyan fényes anyagi helyzetét. Javasolta a testületnek, hogy a munkacsoportot bízza meg azzal, vizsgálják meg azokat a cégeket, amelyek ezelőtt ellátták ezeket a feladatokat, hogy jelenleg mennyiért vállalnák el a feladatokat. Ezekkel az adatokkal hasonlítsák össze a cég adatait, így lehetne következtetéseket levonni a városgazdálkodási cég munkájáról. A képviselő kiemelte: mindenképpen pozitív a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. beszámolójában, hogy a piac felújítása mellett 3 százalékkal tudta emelni az üzletág bevételét és pozitív a városfejlesztés munkája is. Emellett kiemelte, hogy összességében nyereség mutatható ki a törzsház esetében.

dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: ez a cég egy éve működik, tehát nincs összehasonlítási alap. Elmondta, hogy nem a városgazdálkodási cég készítette el a tervet, hanem a VAK Zrt. Ugyanakkor tájékoztatta a testület tagjait arról, hogy a cég, amely egykor a városnak alvállalkozóként végezte a fűnyírást - a tanácsnok számításai szerint - 45 millió forinttal többért végezte volna el, csak a fűnyírással kapcsolatos feladatokat, mint az önkormányzati cég. Emellett hangsúlyozta: legalább 100 millió forint kellett volna a cég indulásához, de a közgyűlés 36 millió forinttal indította el, és azt tervezték, hogy fokozatosan kapja majd az eszközöket, ezért nyilván alvállalkozót kell bevonnia a feladatok ellátására.  Kiemelte: Békéscsaba volt az utolsó a megyei jogú város, amely ilyen, saját városgazdálkodási céget alapított.

Miklós Attila (MSZP) arra volt kíváncsi, hogy a munkacsoport mennyire látta igazoltnak a cég működési számait.

Fülöp Csaba (MSZP) osztotta Takács Péter véleményét, mely szerint a számviteli veszteség nem azt jelenti, hogy többe került a szolgáltatás. Meg kell vizsgálni, hogy mennyit fizetne a város alvállalkozásoknak és mennyibe kerül a kft. működtetése és támogatása, ezt kellene összehasonlítani. Véleménye szerint szakmailag jó ötlet volt a cég megalapítása.

 

Fülöp Csaba (MSZP) Fotó: Tóth Áron

 

Szarvas Péter (független) polgármester szerint infláció feletti a cég vesztesége, ami elfogadhatatlan.

Kutyej Pál (Fidesz-KDNP) arról tájékoztatott, hogy a templomkertek fűnyírása kapcsán tényleges számok birtokában van. Az alvállalkozó szerint 13 forint/négyzetméternél semmiképpen nem lesz olcsóbb a fűnyírás.

Tímár Ella (Fidesz-KDNP) emlékeztette a grémiumot, hogy 2017 végén meg kellett szüntetniük egy önkormányzati céget, a Békéscsabai Intézményellátó Centrumot, de a Városgazdálkodási Kft. létrehozásával nem kellett elküldeni a cég munkatársait. A képviselő egyetértett Fülöp Csabával, mert az ő körzetében is meg vannak elégedve a lakók a társaság munkájával. Továbbá kifejtette: ha a város valóban oda figyelt volna a kft. működésére, akkor a Gőzmalom tér karbantartása helyett valamilyen más feladatot szabott volna ki a cégnek.

Nagy Ferenc (független) alpolgármester úgy fogalmazott: nem tudja, hogyan lehetne összehísonlítani a vállalkozók árait. Mint mondta, a 2018-as terv úgy készült el, hogy az akkori vállalkozási árakat a 2018-ban tervezett inflációval számolták, ehhez képest lett veszteséges a társaság. Konkrét árakat csak konkrét pályázatra lehetne bekérni.

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője reagált a polgármester szavaira, mely szerint februárban valóban pozitív üzleti eredménnyel fogadta el a közgyűlés a Békéscsabai Médiacentrum üzleti tervét, azonban a CsabaPark projekt beruházásának csúszása okán a Városfejlesztési Kft. a támogatási szerződés módosítására kényszerült. Emiatt a médiacentrum szerződésének módosítása is szükségessé vált, mivel egy 12 millió forint nagyságrendű tevékenység és annak bevétele 2019-re lett átütemezve. "Mindent elkövettünk annak érdekében, hogy a bevételi számaink meghaladják a tervben szereplő összegeket, ez meg is történt, összességében 163 millió forint árbevételt ért el a cég" – jelezte. Az ügyvezető utánanézett annak, hogy milyen bevételi számokkal dolgoznak a megyei jogú városokban működő médiacentrumok: az elért árbevétel és a kapott működési támogatások aránya szempontjából a legköltséghatékonyabb médiacégek közé sorolható a csabai.

 

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezető igazgatója Fotó: Tóth Áron

 

– A mi működési támogatásunk 16 millió forint, míg az ország számos városában a 100 milliót is meghaladja a cégek támogatása. Fontos, hogy költséghatékonyan működjünk, több intézkedést hoztunk az elmúlt évben annak érdekében, hogy csökkentsük kiadásainkat. Ugyanakkor az elért nettó árbevétel tekintetében a lista elején vagyunk. Ezzel együtt a tulajdonosnak jogos elvárása, hogy az üzleti tervben meghatározott számokat hozzuk – fogalmazott Opauszki Zoltán.

Takács Péter (LMP) a Békés Airport Kft. üzleti tervére emlékeztette az egybegyűlteket, amely szerint a társaság úgy hoz plusz bevételt, hogy szúnyoggyérítést végez, bár nincs hozzá gépe. “Itt nem az érzelmekre kell hagyatkoznunk, hanem a számokat kell figyelembe venni" – jegyezte meg a képviselő

dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) gratulált Kozma János vezérigazgatójának, mert most csak egy hibát talált a polgármester a Vagyonkezelő Zrt. beszámolójában. Azt tapasztalta a Városgazdalákodás Kft.-vel kapcsolatban, hogy alkalmazottai jó munkát végeznek, igazi szorgalommal végzik munkájukat. “Adjunk ennek a cégnek időt, a kisgyermek is mikor megszületik, pelenkázni kell, de ezért nem szokták összeszidni.”

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) elmondta, 13 éve képviselő, de ilyen gyorsan még nem reagáltak a kérésére, mint a Városgazdálkodási Kft. munkatársai.

Miklós Attila (MSZP) javasolta, hogy vizsgálják meg, miből adódik ez a 14 millió forintos hiány, egyértelmű számokat kell látniuk, ahhoz, hogy állást tudjanak foglalni.

A grémium megszavazta a Takács Péter indítványát, mely szerint kivizsgálják a Városgazdálkodási Kft. veszteségének okát.

 

 

Tisztább lehet a levegő a régióban

A Life program által támogatott HungAIRy integrált projekt fő célja a levegőminőség javítása nyolc magyarországi régióban. A programban tíz hazai önkormányzat és partnerszervezeteik, az Országos Meteorológiai Szolgálat, A Mindennapi Kultúráért Egyesület és a belga VITO intézet vesz részt. Jelen előterjesztés elfogadásával Békéscsaba is csatlakozik a kezdeményezéshez és elfogadja az együttműködési megállapodást.

Takács Péter (LMP) azt kérdezte, hogy milyen előny származik ebből a programból.

dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője arról tájékoztatott, hogy a pályázatnak köszönhetően 350 millió forint értékben mérőállomás épülhet, melynek köszönhetően kéthetente lesznek friss mérések a levegő minőségéről. Emellett a program részeként elektromos biciklik elhelyezését, állomások kihelyezést és szemléletformáló akciók szervezését is tervezik. Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a képviselő-testület.

 

dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője Fotó: Tóth Áron

 

 

Helyi művészek szoborterveit várják

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a kormányzati forrásból támogatott, Modern Városok Programban létrejövő Munkácsy-negyed projekt részeként öt új, Munkácsy Mihály munkásságát megidéző köztéri szobrot helyeznének el Békéscsaba belvárosában. Ennek apropóján az önkormányzat pályázatot hirdetett szobrászok számára, akik 34 pályaművet készítettek el. A szobor-terveket korábban két, független bizottság vizsgálta és a lakosság is megtekinthette az alkotások makettjeit. A művek elkészítésére összesen 50 millió forint áll rendelkezésre.

Az egyik zsűri a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. által delegált szobrászokból és művészettörténészekből állt. Az ötből csak két esetben tettek javaslatot alkotás elhelyezésére (a múzeum lépcsősorára állítandó alkotás és Beliczey-kertben elhelyezendő szobor esetében).

Szarvas Péter (független) polgármester ismertette KIOS Bizottság javaslatát, amely azt támogatná, hogy írjanak ki egy új pályázatot békéscsabai és helyi kötődésű művészek meghívásával, amelyet a KIOS Bizottság felügyelne.

Takács Péter (LMP) úgy gondolja, hogy az öt helyszínre nem tudják felállítani mind az öt szobrot a rendelkezésre álló keretből. Szerinte a helyzet nem lesz jobb fél év múlva sem, ezért nem kellene eredménytelennek hirdetni az eddigi tervpályázatokat.

Szarvas Péter (független) felhívta a grémium figyelmét arra, hogy szükség esetén plusz 10 millió forint rendelkezésre áll az idei költségvetésben a meglévő 50 millió forintos forrás mellé. Emellett hangsúlyozta, hogy támogatja a KIOS Bizottság javaslatát, ezért indítványozta, hogy nyilvánítsák eredménytelenné az eddigi pályázati kiírást.

Takács Péter (LMP) emlékeztetett arra, hogy a polgármester szerint nem elég turista csalogatóak az eddigi pályázatok. Véleménye szerint ebben az esetben sokkal pontosabb tervpályázati kiírást kellene közzé tennie a városnak.

A polgármester azt javasolta, hogy készüljenek fel új eljárásra. Hozzátette: azt is érdemes megfontolnia a testületnek, hogy azon a két helyszínen, amely még nem végleges, érdemes lenne azután meghirdetni a pályázatot, hogy a közterület elkészül.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) szerint van lehetősége a közgyűlésnek arra, hogy „még egy kört fusson” a szobrok ügyében.  A KIOS Bizottság álláspontját ismertette, miszerint szeretnék, ha lehetőséget tudnának biztosítani a helyi művészeknek. Arra kérte a képviselő-testület tagjait, hogy legyenek lokálpatrióták. A javaslat értelmében lenne idejük átgondolni a helyszíneket, és talán még több turistacsalogató pályázat születhetne.

Takács Péter (LMP) szerint egyértelműen meg kell fogalmazni a feltételeket a művész személyét illetően. A Munkácsy-festményekhez kötődő képek jelenjenek meg, ezekből is érdemes lenne választani.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármester is részt vett a bíráló bizottság munkájában, és azt tapasztalta, hogy sok esetben a terv sem volt egységes. Ezért hangsúlyozta, hogy ezúttal egyértelműnek kell lennie a kiírásnak. Hozzátette, hogy lehetőséget kell adni az itt lakóknak is a tervek véleményezésére.

 

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármester Fotó: Tóth Áron

 

Végül a képviselő-testület által elfogadott módosító javaslatban nem hirdettek eredményt, ugyanakkor döntöttek arról, hogy új meghívásos tervpályázatot írnak ki a Munkácsy-szobor tervek megvalósítására, melynek határideje 2019. december 31.

Három tartózkodás mellett elfogadták a módosító javaslatot.

 

 

Nem várt költségek a piac felújításánál

A város 2016 június 27-én nyújtott be kérelmet a piac korszerűsítésére, melynek célja a helyi termelők piacra jutását segítő térségi fejlesztés.

A felújítási munkálatokat a SWIETELSKY Magyarország Kft. végzi, a vállalkozói díj több mint 800 millió forint. A kivitelező idén áprilisban jelezte, hogy az épület szerkezeti felújításakor többletköltségek léptek fel. Egyrészt a bontáskor derült ki, hogy a tetőszigetelő réteg a várnál háromszor vastagabb, ami miatt annak elbontása, szállítása, előírás szerinti elhelyezése többletköltséggel jár.

Szintén a terv szerinti bontások előrehaladtával vált láthatóvá, hogy a bejárati kapuk acél szerkezetét is ki kell cserélni.

A főelosztó bontása után pedig a régi szekrény alatt egy aknát és egy kábelalagutat is felfedeztek a kivitelezők. Mivel az akna jelenleg balesetveszélyes, így azt meg kell szüntetni.

A felmerült pótmunkáról költségkimutatást készült, mely alapján 11 millió forint többletet kellene a vállalkozó részére biztosítani.

14 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők az előterjesztést.

 

 

Sportszálláshelyeket alakítanak  ki a csarnokban

Békéscsaba önkormányzata nyílt közbeszerzési eljárást folytat a „Sportszálláshelyek kialakítása a Sportok Házában, és Sportok Háza kialakítása a Békéscsabai Sportcentrumban vállalkozási szerződés keretében" tárgyban. Az ajánlattételi határidőre 2 ajánlattevő nyújtotta be, pályázatát, ám ezek közül csak egy érvényes. Hogy ez az ajánlat megfelel-e minden követelménynek, további vizsgálat tárgyát képezi.

A projekt első ütemében egyébként a sportszálláshely átalakítását, korszerűsítését tervezik, illetve a küzdőteret fejlesztik és az épület további szintjeit újítják fel, alakítják át, amely során a további működéshez szükséges helyiségek (irodák, lakószobák, öltözők, vizesblokkok) kialakítását, felújítását végzik el. A földszinten 24 órás recepció és fogadótér kialakítását tervezik. Az átalakítások érintik a sportorvosi rendelőt, akadálymentes mellékhelyiség kialakítását, a lépcső alatti raktár elbontását, emellett átlátható, szellős fogadóteret hoznak létre, felújítják a lépcsőházat. Az emeleteken átépítik és felújítják a hotelszobákat, új lakosztályt alakítanak ki és egy szakaszon megújul a folyosó is.

A második ütemben a csarnok új sportpadlót, míg a lelátó új járófelületet kap és cserélik a sárga-piros székeket. A festés mellett cserélik az eredményjelzőt, eltávolítják a régi szellőzőrendszer maradványait, vákumos csapadékvízelvezető rendszert alakítanak ki, és megújul a sajtó számára fenntartott közvetítői állás is.

 

 

Ki rakja rendbe a Pósteleki Parkerdőt?

A Pósteleki Parkerdő területén található önkormányzati ingatlanok egy része jelenleg hasznosítva van. Ugyanakkor a területen található kemping és sporttelep bérleti szerződése néhány hónapon belül lejár, illetve a karbantartási és az üzemeltetési feladatok ellátást is tisztázni kell.

A képviselő testület az előterjesztés alapján dönt arról, hogy pályázatot ír ki a Pósteleki Parkerdő hasznosítására, üzemeltetésére és karbantartására. A pályázó a területen található kemping és sporttelep után bérleti díjat köteles fizetni, míg az erdő és az ott található rom esetében karbantartás és üzemeltetés is az ajánlattevő dolga lesz.

14 igen szavazattal elfogadták az előterjesztést.

 

 

Jó hír a gyalogosoknak - Megszépülnek a város járdái

Az önkormányzat pályázatot nyújthat be a város járdaszakaszainak felújítására. A fejlesztés érinti majd a Pozsonyi utca, a Kazinczy utca, a Baross utca, a Gyóni Géza utca, a Dedinszky utca, a Kórház utca, a Csányi utca és a Dobos István utca egy-egy szakaszát. A tervezett összköltség több mint 61 millió forint, melyből 21 millió forint saját forrás szükséges.

A közgyűlés nyertes pályázat esetén az önerőt az adott évi költségvetéséből biztosítja.

A pályázat benyújtási határideje 2019. május 31.

Takács Péter felhívta a figyelmet arra, hogy vannak még olyan szakaszok, melyek nagyon rossz állapotban vannak, ilyen a postaköz területe.

Csiaki Tamás, a Városüzemeltetési Osztály vezetője elmondta, a belváros revitalizáció második ütemében készült terv, amelyben ez a szakasz is szerepelt, de ehhez nem kell építési engedély. Viszont vannak olyan közművek, például szennyvízelvezető csatorna, melyek felújítása szükséges a terület rendezéséhez - tájékoztatott az osztályvezető.

Az előterjesztést 15 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadták.

 

 

Megújulhat a Gyermekélelmezési Intézmény Orosházi úti konyhája

Pályázatot nyújt be az önkormányzat a Gyermekélelmezési Intézmény Orosházi út 32. szám alatti óvodai napközi otthonos konyhájának fejlesztésére. A korszerűsítés tervezett költsége 54 millió forint, melyből 14 millió forint a saját forrás, amit az önkormányzat az adott évi költségvetésében biztosít. A tervek szerint a kivitelezés 2020 augusztus 31-én fejeződik be.

15 igen szavazattal egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

 

Nem lehet teljesen PET-mentes az önkormányzat

Takács Péter, az LMP önkormányzati képviselője korábban kezdeményezte, hogy az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények is mellőzzék a műanyag palackos italok vásárlását, egyúttal kezdeményezte, hogy vizsgálják meg: az intézmények tavaly mennyi PET palackot használtak, mennyit gyűjtöttek szelektíven, majd hasznosítottak újra, illetve mekkora kiadással járna, ha alternatív megoldást választanának a műanyag flakonok helyett.

A kérdést a pénzügyi, gazdasági bizottság tárgyalta, amely arra jutott, hogy az éritetteknél minimálisra szorult a PET-használat, ugyanakkor az önkormányzatnál és a városi sportcsarnokban nem váltották ki a műanyag palackokat. Előbbi esetében azért nem, mert habár sok helyiséget klimatizáltak már, illetve megoldott a hűvös védőital, de a nem klímás helyiségekben és a külső helyszínen munkát végzők számára biztosítani kell a folyadékot. A másik esetben biztonsági okokból jogszabály írja elő, hogy sportrendezvényeken üveges terméket nem lehet eladni.

A váltás egyébként 1,1 millió forintos többlet kiadással járna.Vizsgálták azt is, hogy mennyibe kerülne ivókutak kialakítása például játszóterek és fitnesz parkok mellett: ennek bekerülési költsége több mint 10 millió forint lenne.

Takács Péter (LMP) megköszönte dr. Ferenczi Attilának, hogy közgyűlés elé vitte az előterjesztést. Ezt követően módosító javaslattal élt. A város elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy a PET palackok használatát korlátozza, éppen ezért a képviselő kéri, hogy 5 év helyett 2 legyen ennek kivezetése. "Mindenhol kell, hogy legyen ivókút, de a játszóterek kivételével jelezni kell a lakosság számára, hogy az adott közterületen ivókút működik" – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette, a “PET mentes önkormányzatok” országos kezdeményezéshez egyre több testület csatlakozik, Békéscsabának is példát kellene vennie.

 

Takács Péter (LMP) a békéscsabai képviselő-testületi ülésen, 2019.05.16.-án. Fotó: Tóth Áron

 

Miklós Attila (MSZP) úgy vélte, hogy a fenntartható fejlődés elengedhetetlen, és el kell kezdeni ebbe az irányba mozdulni. Fülöp Csaba (MSZP) a csomagolóipar egyik legnagyobb kihívásának a csomagolóanyagok visszaszorítását nevezte, melynél 2025-ig tolták ki a határidőt, véleménye szerint az önkormányzatnak is törekednie kell a változásra.

Az 5-ről 2-re csökkentést nem fogadta el a grémium. Végül 13 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadták a képviselők az előterjesztést.

 

 

Vonat, főiskola, M44 – Herczeg Tamástól kérdeztek a képviselők

Az ülés elején több képviselő is jelezte, hogy kérdést tenne fel a közgyűlésen megjelent Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőnek.

Miklós Attila (MSZP) arra emlékeztett, hogy a napokban lezárták a Keleti pályaudvart Budapesten, ezért a békéscsabáról érkező vonatok a Nyugati pályaudvarra futnak be. Nehezményezte, hogy a híradásokban a csabai vonatokat IC-ként nevezik meg, ám nem erről van szó. Arról kérdezte az országgyűlési képviselőt, hogy lesz-e Csabán IC vonat vagy várhatóak-e vagoncserék? Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy a menetrendváltozás 10-15 perces menetidő-növekedéssel jár, ugyanakkor jelezte, hogy minden második órában jár olyan vonat Budapestre, amelyhez IC kocsit is csatoltak. Úgy vélte, zsúfoltságról nem lehet beszélni, a vonatok kényelmesek, ám jelen pillanatból ilyen típusú, önálló szerelvényekről nem lehet beszélni. Cáfolta azokat a korábban megjelent híreket, amelyek szerint Békés megyében megszűnne több járat. Szarvas Péter megjegyezte, korábban zajlottak tárgyalások magyar gyártmányú szerelvények menetrendbe állításáról, ezek közül Békéscsabára is kerülne, de eddig ez még nem történt meg. Hozzátette azt is, hogy  a vonatok a kimutatások szerint nem teljesen kihasználtak.

 

Miklós Attila (MSZP) felszólalása a békéscsabai képviselő-testület májusi ülésén. Fotó: Tóth Áron

 

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes a főiskola sorsáról kérdezett. Az országgyűlési képviselő a felsőoktatási intézmény eddigi történetét hullámvasúthoz hasonlította, megjegyezve: korábban kezdeményezték, hogy a csabai főiskolán egyetemi szintű oktatás és mérnökképzés folyhasson – ezek a tárgyalások továbbra is zajlanak. Miklós Attila (MSZP) úgy hallotta, hogy vezetőváltás volt az intézménynél. Hivatalos értesítést a városvezetés erről nem kapott, de a polgármester is hallott hasonló hírekről, ezt az értesülést Herczeg Tamás is megerősítette.

Paláncz György (Fidesz-KDNP) a sportcsarnok felújításáról kérdezett, korábban ugyanis úgy tűnt, hogy 200 millió forint hiányzik még a beruházási keretből. Herczeg Tamás előbb a kórházak adósságkonszolidációjára tért ki: mint mondta, dolgoznak az ügyön, majd válaszolva a feltett kérdésre, kiemelte: a jelenleg ismert információk alapján a hiányzó összeget a kormány biztosítja. Szarvas Péter (független) szerint ütemezni kell a beruházást, egyeztetni kell majd a női kézi és röplabda klubokkal arról, hogy mikor tudják nélkülözni a sportcsarnokot, ezért a nyári szünetet tartja célszerűnek. A polgármester arra is rávilágított, hogy ez függ  kivitelező khirdetéséről, emelett szükség van még a kormányhatározatra is. Paláncz György lát némi kockázatot az ütemezésben, ezért azt javasolta, hogy a sporthotel és a judo-pálya felújításával kezdjenek, míg a küzdőtér és a lelátó felújítását tolják el. Fülöp Csaba (MSZP) a sportszervezetek érdekeire hívta fel a figyelmet, ezzel csatlakozva Palánczhoz.

 

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) felszólalása a 2019.05.16.-i, békéscsabai közgyűlésen. Fotó: Tóth Áron.

 

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) örömmel konstatálta a 7.TV M44-es gyorsforgalmi útról szóló tudósítását, mely szerint egyre jobban halad a kivitelezés. Herczeg Tamás is erre hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy a műszaki átadás október végére megtörténhet, jelenleg a kiegészítő munkálatok zajlanak. Jelezte, hogy a Kondoros és Békéscsaba közti szakaszon is megkezdődtek a munkálatok, a Fürjesi út kapcsán pedig lezajlott a közbeszerzési eljárás.

 

 

Díjat emel a parkolóház

Éves beszámolóját tartotta a Csaba Belvárosi Parkolóház, amely a tájékoztatás mellett több ízben tett javaslatot a parkolási díjak emelésére. Így a havi 0-24 órás bérlet jelenleg 10 ezer forintról  12 ezer forintra, a nappali garázsbérlet a jelenlegi 7 500 forintról 8 500 forintra, míg az éjszakai garázsbérlet 5 500 forintról 5.800 forintra emelkedik. Az ügyvezető tájékoztatása szerint jelenleg az 5. emelet kihasználatlan. Ennek hasznosítására tett javaslatot úgy, hogy kizárólag az 5. emeletre érvényes bérlet értékesítésére legyen lehetőség az alábbiak szerint: a 0-24 órás bérlet 8.400 forint, a nappali garázs bérlet 5 950 forint, míg az éjszakai garázsbérlet 4.060 forint lenne.

Takács Péter (LMP) az előterjesztés egy pontjára kérdezett rá: a lakossági, a megfogalmazás szerint “szinte ingyenes” megállási díj megszűnik? Simon Lajos ügyvezető válasza szerint a közterületi parkolás jelenleg nagy konkurenciát jelent számukra, hiszen 5000 forint körüli éves bérletet vásárolhatnak a lakók. Ezért nem annak eltörlését, hanem a díj emelését szorgalmazzák.

A képviselők 15 igen és 1 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést.

 

 

Eredményes évet zárt a megyei háziorvosi ügyelet

Önkormányzati cégként a közgyűlés előtt kell beszámolnia tavalyi mérlegéről a Csaba Ügyeleti Kft.-nek.

Takács Péter (LMP) tavaly is rákérdezett arra, de most is érdeklődik, mi az oka, hogy közel 20 százaléka az ellátottaknak nem ebbe a körzetbe tartozik, így nem kap a cég utánuk támogatást. Idén még 18 százalék ez az arány. A képviselő hozzátette: az anyagból kiderült, ezek az esetek úgy történhetnek meg, ha a környező településekről a betegek bejönnek a békéscsabai kórházba, pontosabban az SBO-ra, de nem szorulnak ilyen sürgősségi ellátásra, akkor az osztályról átirányítják az orvosok a csabai ügyeletre a betegeket, ahol nem tagadhatják meg az ellátásukat. A képviselő az iránt érdeklődött, lehet-e egyeztetni az SBO-val, hogy az ilyen esetekben az sürgősségi osztályon dolgozók ne a csabaira, hanem a lakóhelyüknek megfelelő ügyeletre, vagy háziorvoshoz irányítsák át őket. Emellett magasnak találata azoknak az eseteknek a számát, amikor a betegek házhoz hívják ki az ügyeletes orvosokat. Mint mondta: 636 ilyen eset volt egy év alatt, ez 10 százaléka az esetszámoknak. Ilyenkor ellátási idő is kiesik az ügyeletben a képviselő szerint. A politikus arra kérdezett rá az ügyvezetőnél, van-e olyan kimutatást, hogy ezek az esetek mennyire indokoltak.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) emlékeztette képviselőtársait, hogy egy évvel ezelőtt vette át a céget a város. Mint mondta: akkor is úgy gondolta, hogy jobb, ha a nem profitorientált cégek működésére rálát az önkormányzat, mert ilyenkor jobban teljesít az adott vállalat. A képviselő úgy fogalmazott: a beszámolóból látszik, hogy idén stabil a társaság gazdasági helyzete. Véleménye szerint nem tagadhatják meg az SBO-ról átirányított betegek ellátását a háziorvosi ügyeleten, mert az SBO biztosítja a Csaba Ügyeleti Kft.-nek azt a fekvőbeteg ágyszámot, ami az ügyeleti ellátás üzemeltetéséhez szükséges, ezért fontos az együttműködés.

 

dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) az áprilisi közgyűlésen

 

- A beszámoló arról árulkodik, hogy megvannak a feltételek az orvosi ügyelet ellátásához, de jól látszik, hogy az önkormányzat szerepvállalása szükséges a működéshez - értett egyet Szarvas Péter (független) polgármester.

Dr. Sonkoly Iván, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy valóban eredményesnek bizonyult az ügyeletet ellátó cég átszervezése. Tájékoztatta a grémiumot arról, hogy országos szinten vannak problémák a háziorvosi ügyelet biztosításával, de a cég tavalyi átszervezésének köszönhetően Békéscsabán akadálytalan az ellátás biztosítása. A képviselői kérdésekre válaszolva kifejtette: valóban 18 százalékban nem a békéscsabai betegek keresik fel az ügyeletet, egy részük spontán érkezik, és vannak akiket valóban az SBO-ról irányítanak át. Többször zajlott ez ügyben egyeztetés az érintettekkel, de nem történt változás. Az ügyelet házhoz hívásával kapcsolatban az ügyvezető kifejtette: ez a szám némi csökkenést mutat az elmúlt évekhez képest. Ebben segít az ügyeleti szolgálat, hogy az ügyeletes orvos dönti el,  eleget tesz-e a kihívásnak, vagy más módon biztosítja a beteg ellátását, például mentőt hív a beteghez.

Takács Péter (LMP) úgy reagált az ügyvezető válaszára, hogy ennek tükrében Békéscsaba önkormányzata nagyobb szerepet vállal a Békés megyei lakosság egészségügyi ellátásának biztosításában, mint azt gondolták, amikor elfogadták a tavalyi előterjesztést, mert akkor csak a csabai lakosság ellátására gondoltak.

Dr. Sonkoly Iván, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője képviselői kérdésre úgy reagált: valamennyi orvossal vállalkozási szerződésben áll, a szakasszisztensek egy részét pedig megbízási szerződéssel alkalmazza a cég.

Szarvas Péter (független) polgármester azt javasolta, hogy az önkormányzat vegye ki osztalékként a 4,8 millió forintot, amely nyereségként maradt a cégnél. Erről kikérte az ügyeleti kft. ügyvezetőjének véleményét. Dr. Sonkoly Iván kifejtette tavaly kisvállalkozási adózásról áttértek a társasági adózásra, ebből következik az, hogy az első negyedévben ugyan valóban volt 4,8 millió forintos nyereség, de azt a szerkezeti átalakítások költségére fel is használták. Az ügyvezető hangsúlyozta: szükségük van erre az összegre, mert idén is számos működési és fejlesztési forrást kell biztosítaniuk a zavartalan ellátás érdekében. Ezért mindenképpen eredménytartalék behelyezését javasolta a grémiumnak, és nem a nyereség osztalékként való kivételét.

Szarvas Péter (független) polgármester szerint a beszámolóban benyújtott pénzügyi számok alapján, ha ezt a 4,8 millió forintot kiveszi az önkormányzat a cégtől, még mindig elegendő tartaléka lesz az ügyeleti kft-nek.

Dr. Sonkoly Iván, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője elmondta a cég kalkulált ezzel a pénzzel, aminek meg van a helye. Tavaly, mivel még nem tudták mekkora önkormányzati támogatást kapnak, nem terveztek fejlesztéseket. De a zavartalan orvosi ügyeleti ellátás biztosítása érdekében nagyobb működési költséggel kell számolnia a cégnek, ezt veszélyeztetné, ha az önkormányzat kivenné az osztalékot.

Szarvas Péter (független) polgármester erre úgy reagált, hogy eltekint a módosító javaslatától, amennyiben az valóban problémát okozhat a feladatellátásban.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) a polgármestert kérdezte arról, hogy mikor fog megtörténni az ügyelet leromlott állapotú gépjárművének cseréje, amelyhez segítséget ígért az önkormányzat.

Szarvas Péter (független) polgármester erre úgy reagált, hogy a 4,8 millió forintos nyereségből, amelyet otthagy az önkormányzat a cégnél, az vehet egy olcsóbb autót a feladatra.

Dr. Sonkoly Iván, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője szerint a gépjármű beszerzése, más fejlesztésektől venné el a forrást. Majd emlékeztette a testületet: az eredeti elképzelés szerint az önkormányzat pályázatból vásárolhat két gépjárművet idén, így az egyik lecserélt gépjárművet ajánlották fel a Csaba Ügyeleti Kft-nek.  

Szarvas Péter (független) polgármester elmondta, hogy valóban van egy pályázat, amelynek köszönhetően két elektromos autót szerez be a város, így a tervek szerint a lecserélt terepjárók egyikét át tudja adni az önkormányzat az Csaba Ügyeleti Kft-nek használatra.

Az előterjesztést 16 igennel, egyhangúlag elfogadták.

 

“Van még mit tenni” - gyermekjóléti intézkedések a városban

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolóval kapcsolatban Takács Péter (LMP) hangsúlyozta, hogy a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok száma már most is jelentős és tovább bővül a feladatok köre, például a nyári táborok is ide tartoznak. Egyúttal köszönetet mondott a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ igazgatójának és az ott dolgozóknak a munkájáért.  A képviselő az előterjesztésből kiemelte, hogy Békéscsabán is beidult a gazdaság, egyre többen tudnak elhelyezkedni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, jelenleg 79 olyan család van, akiknek jövedelme nem éri el a öregségi nyugdíjminimum felét, vagyis alig 14 ezer forint az egy főre jutó jövedelmük.

Dr. Kerekes Attila  (Fidesz-KDNP) elmondta, 50 oldal tárgyalja mindazt a munkát, amit a fiatalokért tesz a központ. A politikus  a demográfiai mutatók közül kiemelte, a fiatalok száma alig több mint 17 ezer, ami nagyon kevés. Hozzátette 30 évvel ezelőtt 69 ezer volt az itt lakók száma, ma ez a szám 59 ezer. Ugyanakkor a városvezetés által támogatott szociális segítségnyújtások, a Csaba Baba program, a tanévkezdési- és a védőoltás támogatás, a “Békéscsaba hazavár” életkezdési támogatás, mind olyan helyi kezdeményezések, amelyekre büszkék lehetünk - tette hozzá a politikus.

Paláncz György (Fidesz-KDNP) az intézmények munkáját dicsérte, amelyek segítik a fiatalok hétköznapjait. Ilyen az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó szolgálat, ami számtalan gyereknek segített már abban, hogy ne váljon bűncselekmény áldozatává. A képviselő egyúttal kiemelte, valóban nagyon sok szociális feladatot vállal fel a város, amit nem is lenne kötelező.

Polgármester szerint egyes adatok további intézkedéseket igényelnek, ilyen a fiatalok csökkenő száma a városban. Ugyanakkor bízik abban, hogy ez a szám növekedésnek indul újra. “Van még tennivalónk” - zárta le gondolatait Szarvas Péter.

 

 

Utcanevek után – ismét változás lesz az egyik csabai háziorvosi körzetnél 

Hosszas vita alakult ki az ülésen több közterületnév megváltoztatása kapcsán a közgyűlésen. A kormányhivatal ugyanis arra szólította fel az önkormányzatot, hogy egyes utcák nevét módosítsa vagy adjon azoknak új nevet, tekintettel arra, hogy az idevonatkozó jogszabály rendelkezései alapján nem lehet használni például a Gorkij, a Botyánszki Pálné utca és a Lipták András utca elnevezést. Ezzel azonban nem mindenki értett egyet, például azért, mert ezek a módosítások sok lakót – köztük időseket – érint, és a lakcímváltoztatás nagy terhet róna rájuk. A képviselők kérték, hogy a lakosság is adhasson tippeket az új utcanevekre, egyúttal kiderült az is, hogy olyan esetben, mikor az önkormányzat rendeli el az utcanevek módosítását, a lakosoknak és a cégeknek ingyenes az átírás. A közgyűlés – a kormányhivatal megkeresése alapján – megfontolás után arra a döntésre jutott, hogy a Gorkij utca esetében felkéri a helytörténeti kollégiumot, hogy vizsgálja meg a lehetőségeket, valamint az önkormányzat kikéri az érintett lakosok véleményét, majd 2020. március 31-ig döntést hoz az átnevezésről. A többi utca elnevezésén a közgyűlés nem kíván változtatni.

Nagy Ferenc (független) felszólalása a békéscsabai képviselő-testület májusi ülésén. Fotó: Tóth Áron

 

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy eddig is tartósan kellett helyettesíteni az előterjesztésben szereplő, 22-es háziorvosi körzetben. Ezt a feladatot Dr. Szakál Angéla látta el ez idáig is, jelen esetben csak meg kell hosszabbítani a szerződését. Továbbá tájékoztatta a testület tagjait arról: Dr. Nemesvári Ágnes doktornő jelezte, hogy meg szeretné venni az említett praxist, csak a hatósági engedélyeket vár. A későbbiekben ennek a praxisnak a problémája is megoldódik. 16 igennel fogadták el az előterjesztést. 

 

 

Beszámol a tűzoltóság

A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beszámol 2018-as tevékenységéről a helyi képviselő-testületnek. Mint írják, elsődleges működési területükhöz 15 település tartozik, a legtávolabbi, 27 kilométerre fekvő Köröstarcsára is tíz percen belül kiérnek. Területükhöz nagyrészt mezőgazdasági körzetek tartoznak, de két alsó küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem és 4 küszöbérték alatti ipari létesítmény is ide sorolódik.

A csabai tűzoltók 2017-ben 669 bejelentést kaptak, ez az esetszám 16 százalékkal nőtt 796-ra. Az esetek többsége alacsony besorolású volt, két esetben volt szükség komolyabb beavatkozásra, míg kiemelt tűzeset nem történt a környéken.

A legtöbb kárbejelentés tavaly is a megyeszékhelyről érkezett, míg a legkevesebb riasztás Kamutról futott be (a tűzoltók ide háromszor vonultak). A legtöbb tűz májusban és az őszi hónapokban keletkezett, míg a legtöbb műszaki mentést – a heves viharok miatt – júniusban kellett elvégezni.

Nőtt a téves jelzések száma, a lánglovagok 119 esetben vonultak helyszínre úgy, hogy nem is volt szükség beavatkozásra. A legtöbbször a beépített tűzjelző adott le téves riasztást. Jó hír azonban, hogy szándékosan megtévesztő jelzés (vaklárma) nem volt tavaly.

Viczián György, a békéscsabai tűzoltóság vezetője kiemelte, hogy mozgalmas évet zártak, sok feladatuk volt. Ennek ellenére úgy fogalmazott, kollégái megbirkóztak a feladatokkal. A számokat ismertetve arról is szólt, hogy igyekeznek egész évben népszerűsíteni a biztonságtechnikai eszközöket, ilyenek a szén-monoxid, illetve füstérzékelők. Jelezte, hogy kampányt indítottak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának hangsúlyozására. A műszaki beavatkozások közé nem csak a közlekedési balesetek, illetve a viharok miatti kárfelszámolást sorolta, hanem azokat az eseteket is, mikor idős emberek rosszulléte miatt be kell jutni a lakásukba. Hozzáfűzte: az előző években nem volt halálos tűzeset, céljuk, hogy ez a szám továbbra is ilyen alacsony legyen.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) megjegyezte, megugrott azoknak az időseknek a száma, akiket krízishelyzet miatt kell kiementeni saját lakásából. Mint mondta, a pszichiáterek és pszichológusok feladata, hogy felvilágosítást tartsanak a témában a családok számára, ugyanis sokaknak lenne szüksége 24 órás, laza felügyeletre, hogy elkerülhetőek legyenek a tragédiák és kevesebb legyen a hasonló vonulás.

Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) a szélsőséges időjárásra hívta fel a figyelmet. Fontosnak nevezte a csapadékelvezető rendszerek karbantartását, ugyanakkor azon pályázatokat, amelyek ezt a területet célozzák. Kiemelte a katasztrófavédelemnél zajló prevenciós tevékenységet is.

Takács Péter (LMP) az önkéntesek helytállására világított rá. Viczián György a képviselő kérdésére arról tájékoztatott, hogy a helyi szintű polgári védelem összetétele attól függ, hogy a település milyen veszélyeztetettségi fokú, milyen beavatkozásra van szükség. Jelezte, hogy mióta Békésen működik önkéntes tűzoltóság, a csabai tűzoltóság jóval kevesebbszer vonult a kisvárosba.

 

Vágvölgyi Nóra, Varga Diána, Zámbori Eszter

További programok »

Itthon

Gyulán is létesült okos zebra a gyalogosok védelme érdekében

Újabb okos zebrával bővült Békés megye – Ezúttal Gyula központjában, a nagy forgalmú Béke sugárúton létesült egy kivilágított gyalogosátkelőhely. A kezdeményezéshez korábban Orosháza és Békéscsaba is csatlakozott. A Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatának elsődleges célja a közlekedésbiztonság, azon belül pedig a gyalogosok védelme.
06:56
FEL