Öt helyszínen lehetnek Munkácsyra emlékeztető szobrok a Munkácsy-negyedben

2019. február 15. 16:08 | Mikóczy Erika

Békéscsaba Munkácsy városa. Munkácsy Mihály örökségét ápolja és népszerűsíti a Munkácsy-negyed fejlesztése, amelynek részét képezi a tervek szerint öt köztéri műalkotás, szobor kihelyezése is. Az alkotásokra kiírt pályázatra harmincnégy pályamű érkezett, ezek közül kell kiválasztani, melyek lesznek majd láthatók a Munkácsy-negyedben – tájékoztatott dr. Ferenczi Attila.

 

A tanácsnok beszélt arról, hogy Magyarországon  több helyen vannak már a Munkácsy-negyedhez hasonló kulturális városrészek, például Pécsett a Zsolnay-negyed vagy Egerben a vár környéke. Kiemelte, hogy Békéscsaba pedig a festőgéniusz Munkácsy hagyatékát és emlékét őrzi és ápolja. A Munkácsy-negyedben ez egyebek mellett az épületek, zöldterületek fejlesztésében nyilvánul meg. Új kiállítótérrel bővült a múzeum, ahol új állandó kiállítást is terveznek, megszépült a Széchenyi liget, a Gőzmalom tér és az Aradi vértanúk ligete, felújítás előtt áll az emlékház épülete és a Beliczey kúria, de megszépülhet a könyvtár belső udvara is.

 

A tervek szerint a múzeum lépcsőjén egy Munkácsyt ábrázoló szobor áll majd (fotó: Kovács Dénes)

 

– Szeretnénk, hogy ezeknek a fejlesztéseknek az eredményeként a helyiek szebb környezetben éljenek, és célunk az is, hogy a turistáknak vonzóbb célpontot jelentsen Békéscsaba. Éppen ezért a Munkácsy-imázst, a festő születésének 175. évfordulóján további turisztikai-kulturális attrakciókkal, például a köztéri alkotásokkal is erősítjük – jegyezte meg dr. Ferenczi Attila.

 

A festőóriásra emlékeztető alkotások makettjei (fotó: Kovács Dénes)

 

Békéscsaba képviselő-testülete öt helyszínre javasolta a Munkácsyra emlékeztető köztéri alkotások kihelyezését. A tervek szerint egy Munkácsy Mihályt megjelenítő, bronzból készült szobrot állítanának fel a Munkácsy Múzeum lépcsőjén. Az Árpád-soron, a felújított és átépített hídnál kapna helyet egy olyan bronz műalkotás, amelyet Munkácsy Mihály Ásító inas című festménye inspirál.

 

Ásító inas - újragondolva (fotó: Kovács Dénes)

 

Az Aradi vértanúk ligetébe egy, a Rőzsehordó nő című festményére emlékeztető szobrot képzeltek el. A felújított és kibővített Beliczey kúriában működhet majd a tervek szerint a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a mellett levő kertben pedig egy inspiráló public art alkotást, vagy egy Munkácsy Mihály életét és munkásságát megidéző szobrot helyeznének el. Végezetül az Omaszta-parkban egy Munkácsy valamely életszakasza által ihletett, vagy Munkácsy-alkotást megelevenítő köztéri szobor elhelyezése a cél.

 

Összesen 34 pályamű érkezett (fotó: Kovács Dénes)

 

A köztéri alkotásokra rendelkezésre álló, tervezett bruttó összeg összesen 50 millió forint. A műalkotásokra kiírt pályázatra 34 db pályamű érkezett be. A beérkezett maketteket, terveket először a közgyűlés által felkért művészeti szakmai testület szemlézte, majd a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. által delegált szobrászokból és művészettörténészből álló független zsűri tekintette meg.

 

Rőzsehordó nő - ezúttal szobormakettbe álmodva (fotó: Kovács Dénes)

 

A szakmai vélemények összegzését a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. a tervek szerint a március 28-án tartandó közgyűlésre terjeszti majd be (az alkotások makettjei hétfőtől péntekig, munkaidőben a városfejlesztési kft. székhelyén, a Szent István tér 10., 1. emelet 2/A iroda tárgyalójában tekinthetők meg).  

Hogy végül hol és milyen alkotást láthatunk majd a Munkácsy-negyedben, arról a végleges döntést Békéscsaba képviselő-testülete hozza meg várhatóan a március 28-án tartandó közgyűlésen.

 

Az egyik lehetséges helyszín (fotó: Kovács Dénes)

 

 

További programok »

Kultúra

Hangfoglaló Program: Hetedszer pályázhatnak az előadók, zenekarok

Hetedik alkalommal jelentetett meg pályázati felhívást induló zenekaroknak és előadóknak a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma. A pályájuk elején járó, színpadi tapasztalattal, saját dalokkal rendelkező, nem teljesen kezdő formációk szeptember 8-ig nyújthatják be anyagaikat az NKA honlapján keresztül.
10:29
FEL