Közgyűlést tartott a Békés Megyei Önkormányzat

2019. június 13. 19:04 | Gyemendi Réka

Az ötéves ciklus utolsó munkaterv szerinti közgyűlését tartották csütörtökön a Megyeházán. A huszonkét napirendi pont között beszámolót tartottak többek között Békés megye közbiztonságának 2018. évi helyzetéről is.

 

 

Dr. Polyák Zsolt megyei rendőrfőkapitány beszámolójában választ adott arra, hogy miért csökkent a megyében a járőrözések száma. Mint mondta, egyrészt a Békés megyei rendőröknek nem kellett más megyei határok őrzésében részt venniük, továbbá a tanulók sem nem töltöttek annyi időt Békés megyében, mint 2017-ben.

A rendőrfőkapitány kitért a helyi droghelyzetre is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a megoldás szempontjából a rendőrség mellett komoly szerepe van más szervezeteknek is. Elmondta, hogy a problémával mindenképpen foglalkozni kell, amelyet a Békés megyei főkapitányság és a rendőrkapitányságok meg is tesznek.

– 2018-ban a főkapitányság illetékesei kábítószer kereskedés miatt huszonhárom esetben rendeltek el nyomozást, kábítószer birtoklás miatt száznyolcvanegy esetben, pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt pedig nyolcvanhét esetben. Ez összesen 297 eset, vagyis az év 375 napjára vetítve az illetékesek másfél naponta fogtak el valakit. Ez azt mutatja, hogy a rendőrség teszi a dolgát. Tovább kell erősíteni a felderítést, de a hangsúly a megelőzésen, a felvilágosításon van – jegyezte meg a megyei rendőrfőkapitány.

Dr. Polyák Zsolt az illegális migrációra is kitért. Úgy gondolja, Békéscsaba szerencsés helyzetben van, ugyanis a határrendészet birtokában lévő eszközöket folyamatosan karban tartják, ezen felül megfelelő létszámú ember végzi a határvédelmet. A rendőrfőkapitány azt is kiemelte, hogy az elmúlt időszakban toboroztak is.

 

Dr. Polyák Zsolt (Kép: Fazekas Róbert)

 

Zalai Mihály, a Békés Megyi Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerint a rendőrség beszámolójából kitűnik, hogy évről évre folyamatos, javuló tendenciát mutat tevékenységük.

– 12 százalékkal csökkent Békés megyében a bűncselekmények száma és ugyanekkora arányban nőtt a bűncselekmények felderítettségi mutatója. Ezek olyan eredmények, amelyek előtt csak meghajolni lehet és gratulálni. Mi is ezt tettük, megköszöntük a főkapitány és a járási kapitányok munkáját, illetve az egész rendőrségi állomány feladatvégzését. Békés Magyarország egyik legbiztonságosabb megyéje.  Ez a rendkívül pozitív állapot annak köszönhető, hogy a rendőrség magas színvonalú szakmai munkát végez és a Békés megyében szolgálatot teljesítő rendőrök száma is nőtt. A kormányzat is biztosítja az ehhez szükséges felszereléseket – ismertette az elnök.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a népegészségügy és a kórházak helyzetével kapcsolatban kiemelte, hogy Békés megye nem tartozik a legjobb helyzetben lévő megyék közé, azonban vannak olyan területek, amelyek javuló tendenciát mutatnak.

– Pozitívum, hogy elindultak azok a szűrőprogramok, amelyek ezen a helyzeten javíthatnak. Nem szabad 1-2 éven belüli, gyors változást várni, de biztató, hogy a kórházakban egészségfejlesztő irodák kezdték meg működésüket.  A megyei önkormányzat igyekezett hátrányos helyzetű területekre forrásokat biztosítani. Továbbá több tucatnyi orvosi rendelőt újítottunk fel az önkormányzatokkal közösen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként. Ezen felül hamarosan elkezdődik az orvosi ügyeletek eszközzel való felszerelése – mondta el Zalai Mihály.

A közgyűlésen egy új kitüntetésről is rendeletet hoztak. A Közösségekért Díjjal olyan személyek munkáját szeretnék elismerni, akik sokat tesznek településükért, Békés megye közösségéért.

További programok »

FEL