Közel tíz milliárd forint jut élelmiszersegélyre

Csütörtökön országszerte 586 helyszínen egyszerre indult el a szociálisan rászoruló nyugdíjasok élelmiszersegély osztása a hátrányosabb helyzetű járásokban. A kezdeményezésnek köszönhetően több mint ötvenezer ember kap segítséget negyedévenként. A 2021-ig tartó programról a szociális ügyekért felelős államtitkár Békésen azt mondta, hogy a közel tíz milliárd forint értékű támogatást rászoruló, megváltozott munkaképességű és rendkívül alacsony jövedelmű idősek kapják.

Egy békési hölgy kapta meg elsőként a csomagot Czibere Károly államtitkártól. A nagy dobozból sorra kerültek elő a tartós élelmiszerek: egy-egy csomag 10 kilogramm súlyú és 6500 forint értékű tartósélelmiszerből áll. Az egyik rászoruló elmondta, egy kereset van a családban, nehéz a helyzetük, értelmi fogyatékos gyermeket nevelnek, úgyhogy nagy segítséget jelent ez a csomag.

Czibere Károly az élelmiszercsomag-osztáson azt mondta: a kormány lehetőséget biztosít arra, hogy az időseknek és a megváltozott munkaképességűeknek se kelljen csak a szociális ellátásból megélnie.

– A kormány az aktivizálásnak, a foglalkoztatásnak különböző formáit továbbra is biztosítja. A nyugdíjasok esetében meg kell említeni a nyugdíjas szövetkezeteket, illetve a megváltozott munkaképességűek esetén a megemelt foglalkoztatási rehabilitációt szolgáló keretet – hangsúlyozta Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte: fontos, hogy minden rászoruló polgár érezze a közösség támogatását.

– Nagyon jó az, hogyha vannak olyan akciók, amelyek jelzik azt, hogy miként juthatnak hozzá a rászorulók a különböző támogatásokhoz – jegyezte meg Dankó Béla.

A szociális, illetve a családsegítő munka Békésen példaértékű – erről már a település polgármestere beszélt.

– Akik eljöttek, valóban rászorulók és ez az akció segíti a mindennapjaikat. A munkájuk, illetve a különböző jövedelmeik mellett szükségük van erre a támogatásra – emelte ki Izsó Gábor.

Az államtitkár hozzátette: segítséget nyújtanak a három évnél fiatalabb gyermekeknek is. A tartósélelmiszereken túl a babagondozáshoz szükséges eszközökre több milliárd forint jut. Négymilliárd forintból pedig négyezer hajléktalan kap napi egy tál meleg ételt. A teljes programra 2021-ig 34,5 milliárd forintot fordítanak majd.

 

 

Megosztás:

Címke: