Közel százan emelték magasba a bringájukat az autómentes napon

2021. szeptember 23. 11:20 | Erdei-Kovács Zsolt

Az autómentes nap csúcspontja idén is a bringás felvonulás volt. A Critical Mass elnevezésű megmozduláson és a záróakkordként említhető bringaemelésen közel százan vettek részt.

Jelen volt a térség országgyűlési képviselője is, aki a táv teljesítése közben azt is elárulta, hogy 18-19 éves korábban sokkal többet tekert, mint most, akkoriban ugyanis biciklis újságkihordóként kereste kenyerét. Herczeg Tamás úgy fogalmazott, soha nem érezte magát annyira egészségesnek, mint akkoriban, és nagyon jó érzéssel gondol vissza arra az időszakra. Azt is elárulta, hogy jelenleg egy konszolidált landridert hajt, ami nemcsak egy márkát, hanem típust is jelöl.

Nagy Ferenc alpolgármesternek nehezebb dolga van a megfelelő típus kiválasztásakor: a szerda kora esti felvonulást ugyan egy trekking bringával teljesítette, de emellett még két kétkerekű boldog és elégedett tulajdonosa. Havi szinten száz kilométeres nagyságrendben kerekezik, a bicikliket leginkább munkába járásra használja.

Pap Peti a családdal tekert

 

Pap Peti, a térség, de az is lehet, hogy az ország egyik legjobb, legmegbízhatóbb kerékpárszerelője, pontosabban kerékpárműszerésze két gyermekével és párjával érkezett, s ahogyan fogalmazott: azért fontos, hogy a csemeték rendszeresen tekerjenek, mert nem szeretné, ha olyan pocakosak lennének, mint az apukájuk. Tényszerűen kijelenthető, ez a veszély sem őket, sem másokat nem fenyeget.

Az elhízás veszélye a többi résztvevőre sem jelent komoly kockázatot, majdnem biztos, hogy aki jelen volt, nem csupán alkalmanként kerékpározik. A napot ennek megfelelően mindkét szervező, a Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese és a Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) elnöke is pozitív gondolatokkal zárta. Előbbi szervezet 350, utóbbi pedig 250 reggelit osztott ki a nap kezdetén, ez a mennyiseg két helyszínen szűk egy óra alatt fogyott el. Sokan nem álltak meg, mégis két szempillantás alatt ürült ki a készlet, ami szintén azt mutatja, hogy mennyien használják reggelente a bringájukat ebben a városban.

A nap derekán, az említett két szervezettől függetlenül a Kölcsey Utcai Óvoda négy csoportja, azaz közel 100 töpörtyűje is demonstrált, róluk itt írtunk bővebben!  

A rossz idő nem szegte kedvét a résztvevőknek

 

Vass Csaba, a városfejlesztési kft. ügyvezető helyettese úgy fogalmazta meg, rengeteg hasznos visszajelzéssel gazdagodtak. Kifejtette, hogy a levegő tisztaságának megőrzése, elősegítése kiemelten fontos cél, amit a LIFE-projekt is megfogalmaz. Ennek kapcsán 8 régióból idén összesen 10 település, köztük Békéscsaba is csatlakozott a kezdeményezéshez. A levegő tisztasága az adott város élhetőségének egyik meghatározó összetevője, ezért nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az önkormányzat a helyes döntések meghozatalához szükséges megfelelő információkkal rendelkezzen.

Gyebnár Péter, a FETA elnöke szintén elégedett volt, a rossz idő ellenére ugyanis meglehetősen népszerű volt a bringás-reggeli, a bringás felvonulás és a bringaemelés is, valamint a három fő elem között meghúzódó egyéb programok is látogatottak voltak. A vidék kerékpáros fővárosának nevezett Békéscsaba 2021-ben is megtette azt, amit megkövetelt a jeles dátum.

Galéria

További programok »

FEL