Az, hogy a beoltottak száma Magyarországon meghaladta a négymilliót, nem csak a kulturális intézmények nyitását tette lehetővé: a falusi turizmus is újraindult. Az egyik békéscsabai tanya a tradicionális haluska elkészítésére specializálódott, amelynek receptjeivel és elkészítésével is megismerteti az érdeklődőket. A helyszín üzemeltetői legutóbb a Kisfaludy Programban értek el eredményeket. Mint mondják, a turizmusfejlesztési stratégia egyik célja, hogy a látogatható tanyavilág turisztikai célú fejlesztéseit támogassa.
– A program nagyon sokban segítette a tanyánkat. Nagy előrelépést jelent számunkra az, hogy a tetőrendszerünket teljesen fel tudtuk újítani a az elnyert támogatásnak köszönhetően – fogalmazott Bartolák Mária, a Frankó Tanya és Haluskaház tulajdonosa. Azt is elmondta, hogy nyáron több tábort, illetve workshopot is szerveznek, amelyen megismertetik a látogatókkal a hagyományos, tanyasi életmódot és a konyha ízvilágát is.
Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy a több mint 20 békéscsabai magánszálláshely pályázott a Kisfaludy Programban, amelyek közel 70 millió forint támogatáshoz jutottak a program révén.