Mindössze négy bőrönd lesz a díszlete a Jókai új, kortárs darabjának

2021. május 14. 14:14 | Vári Bianka

Az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban viszi színpadra legújabb darabját a Békéscsabai Jókai Színház. A „Minden, amit csak adnak” társadalmi szatíra három nő a jobb élet reményében tett kalandos utazását mutatja be.

A darab három magyarországi nőről szól, akik egy jobb élet reményében elindulnak nyugat felé. Azt gondolják, hogy a problémáikat meg tudják azzal oldani, ha anyagilag rendbe kerül a családjuk. Ioan Péter eltévedt ellenhősei, Egyik, Másik és Valaki egy titokzatos figurának a vezetése alatt egyik vidám katasztrófából a másikba kerülnek. Az előadás különlegessége, hogy a Többi szerepében Kovács Edit, Jászai Mari-díjas színművész az előadás férfi karaktereit is színpadra viszi, míg a három csetlő-botló hölgyet Veselényi Orsolya, Komáromi Anett és Földesi Ágnes Villő jeleníti meg.

Kovács Edit úgy fogalmazott, hogy egy izgalmas és érdekes kihívásnak lesznek kitéve, hiszen egy teljesen új színészi eszköztárat kell kialakítani a szerepek megformálására. A történettel kapcsolatban elmondta, hogy a néző az utazást behelyettesítheti akár a saját vágyai elérése érdekében tett erőfeszítések útjával.

– Természetesen vannak akadályok. Vannak olyan váratlan helyzetek, amelyek eltérítenek erről az útról bennünket, ezeket az akadályokat képezem én ebben a darabban – tette hozzá a színművész.

A darab rendezője, Tege Antal elmondta, hogy a történet a kis ember életén keresztül feszegeti a hovatartozás, a kivándorlás-bevándorlás kérdését.

 

Hozzátette, hogy a több országon átívelő történet helyszíneit leginkább a zeneiséggel tudják majd érzékeltetni, hiszen a színpadon a díszlet mindössze négy darab bőröndből áll majd.

Hosszú évek óta tart a Békéscsabai Jókai Színház és az Aradi Kamaraszínház közötti együttműködés. Seregi Zoltán elmondta, hogy a magyarországi színházak közül a Jókainak a legintenzívebbek a határon túli kapcsolatai. Ráadásul az aradi társulat vezetője, Tapasztó Ernő színészként a békéscsabai Színitanházban végzett.

– Ez egy plusz lehetőség a színészeink számára az itteni munkák mellett egy más fajta stílusban, más jellegű színházi előadásban való aktív részvételre – tette hozzá az igazgató.

A nagyközönség az előadást ősszel láthatja majd a színpadon.

További programok »

Kultúra

A gyulai cukrászatról... és még azon is túl

Kedd este mutatták be a Gyula régen és ma 17. kötetét, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A gyulai cukrászatról című könyv több éves kutatómunkát követően civil összefogással, saját és pályázati forrás mellett a város, helyi vállalkozások és magánszemélyek támogatásával készült el.
12:53
FEL