Árgyélus királyfi is megérkezik a Jókai színpadára

2021. január 28. 11:34 | Kovács Dávid

Elkezdődtek az Árgyélus királyfi című mesedarab próbái a Jókai színházban. A teátrum az Aradi Kamaraszínházzal karöltve mutatja be a mesét, amelyen generációk nőttek fel. A társulat a tervek szerint március 8-án mutatja be az előadást.

A jól ismert történet Árgyélus, a király fia és Tündérszép Ilona, a jóságos lány találkozásáról, szerelméről, egymás iránti felelősségükről szól. A királyfi furfanggal küzd az útját keresztező ellenségekkel, szerelme pedig szívével és eszével segíti társát. Tündér Ilona úgy dönt, hogy lejön Tündérországból és halandóvá válik a szerelméért. Árgyélus királyfi életében pedig eljön a férfivá válás ideje, Ilonáért pedig minden megpróbáltatást le tud győzni és még az átkok sem fognak rajta.

– Úgy fogom fel ezt a szerepet, mint a saját életem beavatásait, azokat az állomásokat, amelyeket már megéltem. Az első a félelem leküzdése, az első elhatározás. Az első szerelem, az első kiállás a szerelmemért és persze ilyen volt az első ellenség, ellenfél leküzdése is – fogalmazott az Árgyélus királyfit alakító Czitor Attila.

A darab rendezője az olvasópróbán felidézte, hogy az Árgyélus királyfi című népmese 1618-ban jelent meg először nyomtatásban, azóta már mintegy száz kiadást élt meg. Tege Antal szerint a népszínmű jelleggel nem szakítottak, a történet végkicsengése sem változik, hiszen a szerelem mély és őszinte erejét helyezi a középpontba, ugyanakkor kevesebb szereplővel mutatják be a darabot.

- Szerintem nagyon fontos, hogy egy olyan mesét játszunk, ami egy ősi magyar hagyományokra épülő történet, de szeretném a commedia dell’arte különböző típusait is bevonni ebbe a játékba. Ez azt jelenti, hogy elrajzolt figurákkal, rengeteg hang- és fényeffekttel szeretném színesíteni ezt az egyórás előadást. A kollégáktól is az a kérésem, hogy igen szélsőséges színjátszásban vegyünk részt, térjünk vissza oda, amikor az ember fiatalon nagyon élvezi a játékot, amikor nincsenek kötöttségek és lehet viccelődni – fogalmazott Tege Antal.

A színház igazgatója kiemelte: mindig fontosnak tartja, hogy magyar darabok, gyerekdarabok esetében pedig magyar népmesék kerüljenek a műsorba. Seregi Zoltán felidézte, hogy a korábbi közös munkát folytatva, az Aradi Kamaraszínházzal együttműködve állítják színpadra az előadást. A mesedarabot a tervek szerint március 8-án mutatja be a Jókai színház.

 

További programok »

Kultúra

Bemutatták a Munkácsy Mihály Múzeum új kötetét

Kedden mutatták be a Munkácsy Mihály Múzeum Mesés Békés című kötetének második kiadását. A kiadvány 75 Békés vármegyei település múltját és jelenét a tudományos ismeretterjesztés igényével és gazdag illusztrációs anyaggal tárja az olvasók elé, megújult formában.
2023. december 5. 19:25
FEL