Koronavírus: Digitális oktatás Orosházán, újranyíló iskolák Tótkomlóson

2020. szeptember 21. 15:38 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Vörösmarty Székhelyintézményének felső tagozatán hétfőtől átálltak a digitális tanrendre, mert PCR-teszttel kimutatott koronavírusos fertőzöttek vannak az intézményben – áll az orosházi iskola közleményében. Tótkomlóson hétfőtől minden iskolákban újra tantermi oktatás van, ugyanakkor a településen még problémákat okoz a vírus, mivel a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat két munkatárásnak lett pozitív PCR-tesztje.

Az orosházi iskola Vörösmarty székhelyintézményében vannak a PCR-teszt alapján bizonyítottan koronavírus-pozitív személyek (pedagógus és tanuló is) – írja az iskola a közösségi oldalán közzétett tájékoztatóban.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatalával és a Békéscsabai Tankerületi Központtal történt egyeztetések után a következő intézkedéseket hozták: hétfőtől az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Vörösmarty Székhelyintézményének felső tagozatán a digitális munkarend szerint történik az oktatás. Felső tagozatos (5-8. évfolyam) tanuló nem mehet be az iskolába. A teljes közleményt ide kattintva olvashatják el.
 
Ahogy arról korábban beszámoltunk a Tótkomlósi Ligeti Óvodát, majd mindkét tótkomlósi iskolát is be kellett zárni a COVID-19 fertőzés miatt Tótkomlóson. Zsura Zoltán a település polgármestere arról számolt be legutóbbi videójában, hogy mivel a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a PCR-tesztek nem mutattak ki koronavírusos esetet, és az egészségügyi megfigyelésre előírt időszak is lejárt már szeptember 16-án, szerdán visszatértek a hagyományos oktatásra.

Az ugyancsak tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium pedig hétfőtől, azaz szeptember 21-től nyithatta meg újra a kapuit. A Tótkomlósi Ligeti Óvoda újra indulásáról is beszélt Tótkomlós polgármestere, mint elmondta: a munkába visszatérő óvodai dolgozók folyamatosan végzik az intézmény fertőtlenítését. Hozzátette: mivel a fertőzésen átesett munkavállalók csak két negatív PCR-teszttel állhatnak újra munkába, így nagyon valószínű, hogy az első időszakban csak felügyeleti ellátást tud majd biztosítani az intézmény. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szeptember 14-én soronkívüli PCR-tesztelést rendelt el a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat bentlakásos intézményében, ahol szeptember 15-én az összes munkatársat és bentlakót, összesen 97 embert teszteltek le – erről Szpisák Attila, evangélikus lelkész tájékoztatott közösségi oldalán. Néhány nappal később megtörtént a második mintavétel is az intézményben.

Szpisák Attila a hétfői közleményében arról számolt be, hogy még mindig hiányzik legalább húsz érintett tesztjének eredménye, de az intézmény két munkatársának második mintavétele is pozitív lett. A hatóságok a két dolgozó összes közvetlen kontaktját, 14 embert helyeztek karanténba. A bővebb tájékoztatást ide kattintva olvashatják.

 

FEL