Koronavírus: A mai napon 191 óvodában és 122 iskolában van rendkívüli szünet

2020. december 2. 13:09 | Mikóczy Erika

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy a mai napon 383 óvodában (az intézmények 13 százaléka) egy-egy csoportot érintően, illetve 191 óvodában (az intézmények 6,5 százaléka) a teljes intézményt érintően rendeltek el rendkívüli szünetet a megbetegedések miatt. Ugyancsak a mai napon 122 olyan általános iskola van (az intézmények 4,7 százaléka), ahol az egész intézményt érintően rendkívüli szünet van érvényben.

Maruzsa Zoltán hozzátette, hogy ezen túlmenően minden negyedik általásnos iskolában van olyan osztály, ahol digitális munkarendet kellett bevezetni. Jellemzően egy-egy hétig tartanak ezek az intézkedések, ezért a számok folyamatosan változnak. Kiemelte: minden olyan helyszínen lépéseket tesznek, ahol a fertőzés megjelenik.

Az államtitkár köszönetet mondott a célzott csoportos tesztelésben résztvevők és a szervezők munkáját. Felhívta a figyelmet a György István államtitkár által kedden ismertetett adatokra, mely szerint az óvodákban dolgozók 74 százaléka, az általános iskolákban 73 százaléka teszteltette magát. Megjegyezte: örültek volna, ha teljeskörűbb a részvétel az oktatási intézményekben, de kötelezni nem akartak senkit sem erre. Mint mondta, a köznevelésben csaknem 200 ezer kollégának lett volna lehetősége a tesztelésre.  

Már zajlik a második kör, Maruzsa Zoltán kérte, hogy minél többen éljenek a tesztelés lehetőségével. Hozzátette: céljuk, hogy működjön az oktatás, ehhez továbbra is szükséges a preventív intézkedések betartása.

Viszonyításképpen beszélt arról is, hogy a tömeges célzott tesztelés előtti pénteken 444 óvodában és 603 iskolában volt érvényben valamilyen intézkedés. Jellemzően most is olyan helyeken találtak fertőzötteket, ahol már a látóterükben volt az érintett intézmény, és folyamatban voltak intézkedések.

 

Megtartják a középfokú felvételiket

 

Maruzsa Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan indul a középfokú felvételi eljárás, december 4-éig, azaz most péntekig lehet jelentkezni. 

Az írásbeli vizsgákra január 23-án kerül sor, ezeket olyan biztonsági intézkedések mellett oldják meg, mint ahogyan az érettségik is zajlottak: lázmérés, egy teremben legfeljebb tíz tanuló foglalhat helyet, maszkot kell viselni és védőtávolságot kell tartani.

Ha valaki betegség miatt nem tud részt venni ezen a vizsgán, január 28-án lesz a pótnap, illetve most egy pót-pótnapot is beiktattak február 5-én.

 

Müller Cecília: A kormány jövő heti ülésén születik döntés az ünnepekre vonatkozó ajánlásokról

 

Müller Cecília az elmúlt 24 óra adatait ismertette. Elmondta, hogy 4136 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 225 209 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a pandémia kezdete óta.

Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5142 főre emelkedett. Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy aki valamilyen krónikus betegségben szenved, az fokozottan veszélyeztetett, ezért tartsa karban betegségét. Beszélt arról is, hogy az elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen társult megbetegedést sem.

Müller Cecília kiemelte, hogy jelenleg 7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen. Továbbra is cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme, a rájuk háruló terhelés csökkentése. Kiemelte, tegyünk meg mindent azért, hogy ne legyünk betegek, ne szoruljunk kórházi ápolásra, tartsuk be a szabályokat.

Mint mondta, a kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és a járvány alakulásának függvényében a kormány jövő heti ülésén születik döntés az ünnepekre vonatkozó ajánlásokról, szabályokról.

Beszélt arról is, hogy sokan vásárolunk most ajándékokat a szeretteinknek, kérte, hogy ezt is biztonságban tegyük. Ne sétáljunk céltalanul a plázákban, tervezzük meg előre, mit szeretnénk, és céltudatosan menjünk vásárolni. Ajánlotta továbbá a webáruházaktól való rendelést, így nem kell a tömegbe menni.

Hozzátette: mindnyájunk felelőssége, hogy milyenek lesznek az ünnepeink, hogy megáll-e a további fertőződések száma, ezért mindenkit az összes szabály fokozott és rendületlen betartására kért.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelen tudásuk szerint, aki már átesett az új koronavírus-fertőzésen, az fél évig minősül védettnek. Ezt figyelembe véve javasolja, hogy ha valaki szeretne élni az oltakozás lehetőségével, az a rövidesen induló vakcinainfo.gov.hu oldalon jelentkezzen majd.

 

Kiss Róbert: Jelenleg 44 318 fő van hatósági házi karanténban

 

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy tegnap a maszkviselés szabályainak megszegése miatt 267 személlyel szemben intézkedtek, 235 esetben pedig a 10 ezer főnél nagyobb településeken a közterületi maszkhasználat szabályainak be nem tartása miatt kellett eljárniuk. A kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályok be nem tartása okán 270 emberrel szemben intézkedtek.  

Beszélt arról is, hogy tegnap 7029 esetben rendeltek el újabb hatósági házi karantént, így összesen 44 318 fő van most hatósági házi karanténban. Tegnap 19 859 helyszíni ellenőrzést végeztek ezzel kapcsolatban, 3389-en az elektronikus ellenőrzés lehetőségével éltek.  

 

FEL