Környezetvédelmi javaslatot nyújtott be Takács Péter a városi közgyűlés elé

2019. március 23. 18:00 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Takács Péter, az LMP önkormányzati képviselője javaslatot nyújtott be a város közgyűlésének azzal a céllal, hogy Békéscsaba csatlakozzon az úgynevezett PET-mentes önkormányzatok programhoz. A politikus a víz világnapján megtartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az előterjesztést már el is juttatta a város jegyzőjéhez.

 

 

Az LMP politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy az egész világon, így hazánkban is egyre súlyosabb környezeti problémákat jelent a műanyag hulladékok egyre növekvő mennyisége. A képviselő szerint korlátozni kell, főleg az egyszer használatos műanyagtermékek használatát. Az Európai Unió tagországainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékának újra hasznosításáról - emelte ki Takács Péter. Mint mondta: ugyanakkor egy friss tanulmány szerint hazánkban egy fő átlagosan 125 liter ásványvizet fogyasztott el 2017-ben, és a palackok csupán 15 százalékát hasznosították újra Magyarországon.

– A javaslatom azt célozza meg, hogy 2020. január elsejétől ne használjunk PET-palackokat az önkormányzatok által fenntartott intézményekben, az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságok esetében, valamint a polgármesteri hivatalban. Hozzá kell tegyem, hogy ez szinkronban van azokkal az elmúlt években elfogadott dokumentumokkal, illetve stratégiai anyagokkal, amelyeket a közgyűlés már jóvá hagyott, amelynek visszatérő eleme volt a fenntarthatóság és klímavédelem – emelete ki Takács Péter. A képviselő szerint a műanyag flakonokat egyszerű kiváltani üveges ásványvízzel, illetve csapvízzel. Hozzátette: Magyarországon, és főként Békés megyében előnyös helyzetben vagyunk, mert egészséges ivóvizünk van.

Az eseményen Takács Péter, mint az LMP nemrégiben megválasztott Dél-alföldi regionális elnöke bemutatta a párt Békés megyei területi szervezetének elnökeként Honfi Pált.

 

 

 

További programok »

FEL