Kormányinfó: oltási igazolvány, élelmiszerárstop, benzinárak

2022. január 13. 12:10 | D. Nagy Bence

A szerdai kormányülés nyomán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A tájékoztatón szó esett többek között a szerdán bejelentett élelmiszerárstopról, a benzinplafonár jövőjéről, valamint a védettségi igazolványból átalakuló oltási igazolványról is.

– Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve azok, aki nem régebben mint hat hónapja kapták meg a második oltást – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte, hogy ettől a naptól a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul. Hozzátette, hogy a harmadik oltást a második vakcina után négy hónappal már fel lehet venni, de hat hónappal utána már kötelező lesz, ahhoz, hogy érvényes maradjon az oltási igazolvány.

Ezek szerint:

– február 15-től csak akkor lesz érvényes a védettségi igazolvány, ha valakinek megvan a harmadik oltása
– szintén érvényes a védettségi igazolvány, ha valaki a második oltást hat hónapon belül kapta meg
– a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá válik
– magát a kártyát nem kell lecserélni
– a harmadik oltást a második oltás után négy hónappal már fel lehet venni
–  a harmadik oltást a második vakcina után hat hónappal fel kell venni, ahhoz, hogy érvényes maradjon az oltási igazolvány

A miniszter ismertette a friss járványügyi információkat is.

– A fertőzések jelentős része az új, omikron variánsa okozza ezért a következő hetekben a betegek száma jelentősen növekedhet. A növekvő esetszámból nem következik arányosan növekvő betegszám a kórházakban és az elhalálozásokban – emelte ki. Ismertette a napi esetszámokat, amelyek 9 ezer fölé nőttek és ez a közeljövőben még magasabb is lehet. Franciaországban 360 ezer volt az új fertőzések száma.

– Jól állunk a kórházi kapacitások terén is, összesen 8506 szabad ágy áll rendelkezésre – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a kórházi kapacitások 75 százaléka áll még rendelkezésre. A védekezés lehetőségei adottak, összesen 9,2 millió oltóanyag van raktáron. Február első két hetében is folytatódik az oltási akció, amikor nem kell előregisztrálni az oltásokra.

A kormányinfón szó esett többek között az április 3-ára kiírt országgyűlési választásokról is, mellyel egy napon rendezik meg a gyermekvédelmi népszavazást is. Gulyás Gergely tájékoztatójában kitért továbbá az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett élelmiszerárstopra is, amely egyelőre három hónapra vezettek be – erről ide kattintva olvashatnak bővebben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány február közepén hoz döntést a benzinárplafon esetleges meghosszabbításáról, amelyet jelenleg 480 Ft-ban határoznak meg.

 

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
2022. május 16. 16:54
FEL