Kónya István: Szabó Ervin nem vesz részt az ügyrendi bizottság munkájában

2022. február 9. 12:30 | Erdei-Kovács Zsolt

A Békés megyei közgyűlés ügyrendi bizottságának elnöke, Kónya István közlése szerint az ellenzéki delegált, Szabó Ervin immár 27 hónapja nem vesz részt a grémium munkájában. Hozzátette: a Jobbik képviselője nem végez érdemi munkát, közben azonban felveszi a bizottsági tagságért járó havi nettó 100 ezer forint körüli tiszteletdíját.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének képviselő-testülete február 9-én délelőtt tartotta soron kívüli ülését, ahol a napirendi pontok megtárgyalását követően a bejelentések között Kónya István az ügyrendi bizottság elnökeként azt mondta: Szabó Ervin, a megyei közgyűlés és bizottságainak megalakulása óta, vagyis 27 hónapja nem vesz részt az ügyrendi bizottság ülésein. Teszi mindezt indoklás és mindenféle igazolás nélkül úgy, hogy közben felveszi a tagságért járó havi nettó 100 ezer forint körüli tiszteletdíjat.

Mint fogalmazott, a képviselő magatartása, hozzáállása arra enged következtetni, hogy a Jobbik delegáltja semmibe veszi a megyei közgyűlést és azt a törekvést, hogy jobbá tegyék a Békés megyei emberek életét.

– Az egy dolog, hogy Szabó Ervinnek újabban országos politikai ambíciói vannak, (dr. Szabó Ervin ellenzéki jelöltként indul az országgyűlési választáson az orosházi székhelyű, Békés megye 4. számú választókerületében  - A szerk.) azonban nem ennek kellene a meghatározónak lennie – mondta Kónya István, aki javaslatot tett arra, hogy tartsanak 10 perc szünetet, vitassák meg, milyen lehetőségeket biztosít a szervezeti- és működési szabályzat ilyen esetekben. A szünetet követően bejelentette, hogy bár lehetőség volna egy azonnali bizottsági ülés összehívására, de az nem volna sportszerű Szabó Ervinnel szemben, hiszen a testületi ülésen sem vett részt.

 

A kép jobb oldalán Kónya István, az ügyrendi bizottság elnöke - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

A bizottság elnöke arról is beszélt, hogy Szabó Ervin a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésein is csak elvétve teszi tiszteletét, a jelenléte legfeljebb 50 százalék körüli lehet. Bízik benne, hogy a képviselő a később kitűzött időpontban megjelenik majd és érdemben elgondolkodik az ellenzéki delegáltnak biztosított bizottsági hely sorsa felől. A szankció a legsúlyosabb esetben is csupán pénzbírság lehet, a bizottságnak nincs arra jogi lehetősége, hogy megfossza a tagságtól, akkor sem, ha eddig egyetlen bizottsági ülésen sem vett részt – részletezte.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke szerint ez a helyzet elfogadhatatlan, amióta ő elnökként dolgozik a közgyűlésben, azóta ilyen esetre nem volt példa. Úgy fogalmazott: a képviselőt nem érdekli a közgyűlésben zajló érdemi munka, erre pedig nem lehet elfogadható magyarázat. A közgyűlés egyébiránt hamar véget ért, a 9 óra után kezdődött testületi ülés 10 óra után lezárult. A jelenlévő 13 képviselő összesen 11 napirendi pontot tárgyalt meg és fogadott el.

A soron kívüli ülésen az is elhangzott, hogy minden képviselő eleget tett a vagyonnyilatkozat benyújtására vonatkozó kötelezettségének. A képviselői vagyonnyilatkozatok a Békés Megyei Önkormányzat honlapján érhetőek el. Zalai Mihály megjegyezte, bár nem volna kötelező közzétenni a nyilatkozatokat, ennek ellenére tették online elérhetővé ezeket a dokumentumokat.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL