Konferenciával a lelki egészségért

2018. október 10. 18:59 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Lelki egészség világnapján, október 10-én immár 20. alkalommal rendeztek konferenciát Békéscsabán azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a mentális problémákhoz és a mentális problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni küzdelem fontosságára. A szakemberek a lelki egészség, azon belül a munkahelyi jó közérzet megőrzésének eszközeiről is tanácskoztak a békéscsabai rendezvényen, szerdán.

A megyeszékhelyen működő szociális intézmények és civil szervezetek évek óta kiemelten foglalkoznak a lakosság lelki egészségének megőrzésével – erről Szarvas Péter polgármester beszélt köszöntőjében.

- Egy ilyen konferencia is fel tudja hívni a figyelmet arra, hogy minden ember felelős önmagáért, a környezetéért, és akkor tud a legtöbbet tenni, hogyha a lelki egészsége rendben van - hangsúlyozta Szarvas Péter.

Pénzcentrikus világban élünk, mindent, így a lelki egészséget is lehet anyagiakkal mérni, ugyanis ha az
emberek nincsenek jól, akkor nem tudnak sem a munkahelyükön, sem  a családban helytállni – emelte ki Szicsek Margit. A klinikai szakpszichológus hozzátette: ez látszik a táppénzes  napok számában, és ennek azonnali gazdasági kihatásai vannak. Mint mondta: fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy ők maguk felelősek a lelki egészségükért.

- Annak a megoldását, hogy én hogy vagyok a bőrömben, testileg-lelkileg hogy érzem magam, nem kívülről kell várni. Ez egyedül azon múlik, hogy én mennyire tudok figyelni magamra, a testemre és a lelkemre is. Ne azt várjam, hogy a családtagjaim gondoskodjanak az én lelki békémről, a munkahely  igazodjon hozzám és úgy funkcionáljon, hogy én ott jól érezzem magam. Nekem kell úgy alakítani a saját hozzáállásomat, és nekem kell megteremteni az életemben azokat a szigeteket, ahol én fel tudok töltődni, és másnap újra helyt tudok állni - hangsúlyozta Szicsek Margit. A klinikai szakpszicológus előadásában a virtuális közösségi tér családokra gyakorolt hatásáról beszélt a szerdai konferencián.

- Most, a 20. alkalommal a virtuális világ hatásairól és a háláról lesz szó bővebben. A háláról azért, mert tudományos kutatások bizonyították, hogy aki hálára, a hála érzetére képes, annak egyszerűen egészségesebb nem csak a lelke, hanem a teste is - tájékoztatott Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus.

A konferencián összefoglaló előadásban beszélt az érdeklődőknek arról a munkáról, amelyet Békés megyében negyven éve a lelki egészség szolgálatában végzett.

A Békéscsabai Egészségügyi Alapellátó Intézmény és a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány azzal  céllal szervezi meg közösen a konferenciát, hogy segítsenek mind a szakembereknek, mind a lakosságnak.

- Legyen olyan dolog a mindennapi életben, amiben hiszünk. Higgyünk a családban, a
munkánkban, istenben, a relaxációban, a sportban, tehát legyenek olyan feltöltésre alkalmas eszközök a kezeinkben, amelyekben az egyre nagyobb arányban hódító mentális betegségeket – depressziót, szorongást – meg tudjuk előzni – emelte ki Dr. Vincze Gábor pszichiáter.

A konferencia előadásain a szakemberek mellett a lakosság is részt vehetett, a délutáni kiscsoportos gyakorlati foglalkozásokra pedig a pszichológusokat, pszichiátereket és a szociális területen dolgozókat várták.

További programok »

Itthon

FEL