A lelki egészség képessé tesz arra, hogy sikeresen irányítsuk az életünket

2023. október 3. 17:46 | Kovács Andrea

"A mentális egészség egyetemes jog", ez volt a jelmondata annak az ünnepi tanácskozásnak, amelyet a lelki egészség világnapja alkalmából a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány és a Végeken Egészséglélektani Alapítvány közösen tartott a Békés Vármegyei Kormányhivatalban.

A lelki egészség világszövetsége kezdeményezésére immár harminc éve, minden évben október 10-én tartják a lelki egészség világnapját. Az idei szlogen arra utal, hogy minden ember számára elsődleges fontosságúvá kell tenni a lelki egészséget és a jóllétet. 

– Az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi chartája szerint: az egészség, teljes fizikai lelki, társadalmi és mentális jólétet jelent. A lelki egészség képessé teszi az embert, arra, hogy sikeresen irányítsa az életét, képes legyen jól kezelni a felmerülő kihívásokat, stresszhelyzeteket. Azt is jelenti, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a munka és magánélet között, valamint figyelmet fordítunk az egészségünkre és a boldogtalanságot okozó tényezők kezelésére.  A lelki egészség világnapjának az üzenete az, hogy figyeljünk magunkra, egymásra a lelki egészségünkre, hiszen ez a jólétünk legfőbb záloga – emelte ki köszöntőjében dr. Bódi Beáta a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója.

 

 

Fűrész Tünde a KINCS, azaz a Kopp Mária Intézet Népesedésért és a Családokért elnöke arról beszélt, hogy a lelki egészség meghatározza a mindennapjainkat. Kutatásaik alapján azt látják, hogy akinek van társas támogatottsága, családban és kiegyensúlyozott házasságban él, annak a lelki állapota általában sokkal jobb, mint a magányosoké. Ezért is nagyon fontos a családok védelme és támogatása.

A KINCS 2021-ben végzett nagyszabású felmérése szerint látható, hogy az elmúlt tíz évben javult a magyarok lelki egészsége, viszont vannak olyan jelek amelyekre jobban figyelni kell, például a a fiatalok mentális állapotára hangsúlyozta Fűrész Tünde.

 

 

A lelki egészség világnapi rendezvény főszervezője a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány volt, amelynek vezetője Szabóné dr. Kállai Klára elmondta, hogy mindig kettős célja van az eseménynek. Egyrészt, hogy a lelki betegségben szenvedők felé irányuló előítéletet csökkentsék, másrészt az ellátásokkal kapcsolatos szolgáltatásokat együttműködve fejlesszék.

– Az idei rendezvény hangsúlyosan az összefogásról szól, hiszen együtt szervezzük a Végeken Egészséglélektani Alapítvánnyal, és az Európai Szövetség a Depresszió Ellen szervezet programsorozatába illeszkedik. A cél, hogy a mentálisan érintett betegekkel foglalkozó szakemberek tapasztalatot cseréljenek, és egyeztessünk a hatékonyabbb segítségnyújtás lehetőségeiről – tájékoztatott Szabóné dr. Kállai Klára.

 

 

A lelki egészség világnapja alkalmából szervezett rendezvényen a több évtizeden keresztül végzett magas szintű mentálhigiénés tevékenysége  elismeréseként a Dr. Baly Hermina-díjat, dr. Ilia Katalin főorvosnak a Békés Vármegyei Központi Kórház Ideggondozója vezetőjének adták át. 

További programok »

FEL