A lelki egészség világnapja alkalmából tartottak szakmai konferenciát

2021. október 8. 13:05 | Papp Ádám Sándor

A lelki egészség világnapja előtt két nappal, pénteken rendeztek konferenciát Békéscsabán azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a mentális problémákhoz és a mentális problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni küzdelem fontosságára.

Az esemény díjak átadásával kezdődött. A Dr. Baly Hermina-díjat, amelyet 2009 óta adományoznak annak a segítő vagy humán szakmában dolgozó és kiemelkedő eredményeket elért egyénnek, 2021-ben Dandé Mária, a Dr. Baly Hermina Alapítvány önkéntese vehette át. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségéért díjat idén Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus érdemelte ki.

A konferencia központjában a pandémia mentálhigiénés kihívása és annak időskorúakra gyakorolt hatása állt. Dr. Vincze Gábor megyei pszichiáter szakfőorvos elmondta: a koronavírus-járvány ideje alatt az orvosok nem személyes jelenléttel foglalkoztak a páciensekkel, betegekkel. A cél az, hogy visszaálljon a gyógyítás a pandémia előtti állapotba.

– Nagyon nehéz visszaállni a mindennapi életben, a lelkibetegségek kezelésében a személyességre. A szakemberek, a betegek, páciensek is megszokták, hogy távgyógyítás zajlik, de ez sokszor a problémákat a háttérbe szorítja és az ellátás nem adekvált módon történik ilyen esetekben – hangsúlyozta.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy az ilyen konferencia felhívja a figyelmet arra, hogy minden ember felelős önmagáért és a környezetéért, de akkor tud a legtöbbet tenni, ha a lelki egészsége rendben van.

Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke hangsúlyozta: munkájuk során fontos, hogy munkatársaik, azaz közel 500 önkéntes segítő is lelkileg stabil legyen.

– A hívók számára meg kell adnunk azt a bíztatást, segítséget, amely azt üzeni, hogy mindig van kiút és azt, hogy a lelki stabilitás mennyire fontos ahhoz, hogy az érintett egy szorongatott helyzetből a pozitív megküzdési stratégiát válassza – emelte ki.

A jelenlévők többek között Kotroczóné Antal Terézia megyei vezető védőnő, a békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnökének "Családok a COVID-19 idején", valamint Szicsek Margit, klinikai szakpszichológus és tanácsadó a "Válság, Covid és ami utána van" című előadásait hallgathatták meg.

További programok »

FEL