Konferenciát rendeztek az ifjúságról

2018. november 12. 17:36 | Kugyelka-Zámbori Eszter

„Konferencia az ifjúságról, és az ifjúsági munkáról” címmel rendezett szakmai napot az ifjúsággal és a közművelődéssel foglalkozó szakembereknek az Oriens 2000 Alapítvány. Az érdeklődők többek között pszichológiai, szociológiai és hálózatkutatási témakörökben hallhattak előadásokat a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

 

Országos szinten kiemelkedő az az ifjúsági kultúra, amelyet Békéscsabán az intézmények és civil szervezetek szakemberei nyújtanak a helyi fiataloknak – hangsúlyozta Szente Béla köszöntőjében. Mint mondta, az a céljuk, hogy az itt töltött évekre örömmel, büszkén és nosztalgiával gondoljanak vissza a békéscsabaiak. A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója hozzátette: a helyi szakemberek olyan fiatalkort nyújtani az itt élő ifjúságnak, amely sajátosan csabai és megismételhetetlen.

A szakemberek szerint beszélni kell arról, hogy van egy természetes mobilitás a fiatalok körében. A témában Fazekas Anna szociológus tartott előadást. Mint mondta, jellemzően a Dél-alföldi régióban erősebb az elvándorlás gondolata.

– A fiatalok igencsak elvágynak ebből a térségből – akár csak a továbbtanulás tekintetében mondjuk – a fővárosba. De fontos, hogy ezen túl is lássuk a munkavállalást, amely alapvetően a dunántúli régiót és a külföldi munkavállalást érinti. Nagyon fontos, hogy sok esetben ez  átlagosan csak 1-3 éves tapasztalatszerzést jelent – hangsúlyozta Fazekas Anna.

A konferenciát a békéscsabai Oriens 2000 Alapítvány szervezte meg, egy nemzeteken átívelő pályázati együttműködésnek köszönhetően – erről már Szente R. Katalin beszélt. Az alapítvány szakmai vezetője hangsúlyozta: a program célkitűzése az, hogy elősegítsék, illetve növeljék a fiatalok szerepvállalását a kulturális életben.

– Ezt a témát különböző műhelymunkákon, tanulmányutakon, tréningeken  járjuk körbe a hazai és határon túli szakemberekkel, mindig más és más szempontból. Megpróbálunk minél több jó gyakorlatot megosztani egymással, eszmecseréket folytatni, hogy a végén egy olyan kutatási anyag jöhessen létre, amely a hazai szakemberek számára mankó lehet a programok tervezésében – emelte ki Szente R. Katalin. Az alapítvány szakmai vezetője hozzátette: a hétfői eseményen olyan sajátosan békéscsabai közösségépítő programokat is bemutattak, mint a „Drótszamár projekt” vagy az Andrássy Úti Társaskör munkája.

További programok »

FEL