Konferencia a jó gyakorlatok átadására Békéscsabán

2019. március 20. 17:13 | Szendi Rita

Jó gyakorlatok a néphagyományban: ezzel a címmel szervezett konferenciát a Hagyományok Háza Békéscsabán. A határon túli és a magyarországi szakemberek előadásokon, valamint műhelyfoglalkozásokon mutatják be munkájukat az érdeklődőknek a napokban.

 

 

A résztvevők többek között a Békés megyei hagyományőrzőkkel is megismerkedhetnek a háromnapos konferencián. Bemutatta munkáit Szedlják István, aki a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagja. A rézműves mesterséggel foglalkozó békéscsabai férfi tarsolyokat, karkötőket, gyűrűket és süvegcsúcsokat is bemutatott a konferencián.

A Hagyományok Háza minden évben máshol szervez konferenciát, ebben az évben Békéscsabára esett a választás, hiszen itt a kézművesség és a néptánc egyszerre van jelen.

– A konferencia célja az, hogy megpróbáljuk egymásnak is elmondani, mi az, amit a hálózati tevékenységben megvalósítunk, melyik az a terület, amely felé elindultunk, ott milyenek a tapasztalataink, hogyan kellene rajta változtatni. Ez egy kifejezetten tudásátadásról szóló, háromnapos tanácskozás – mondta el Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

A konferenciát minden évben más témában szervezik meg. Ebben az esztendőben a társadalmi érzékenyítés és a tudásátadás került a középpontba.

– Mind a néptáncosok, mind a kézművesek körében azt tapasztaltuk, hogy nagyon erősek az olyan folyamatok, amelyek eljutnak a hátrányos helyzetű régiókba, legyen szó népzenéről, néptáncról, tárgyalkotó népművészetről – fejtette ki a Hagyományok Háza Folklór Osztályának vezetője, Varga Máté.

A konferencián elsősorban a néphagyomány óvodai-iskolai alkalmazása, a művészeti nevelés és a kézműves mesterségek területén mutatják be a működő jó gyakorlatokat – tette hozzá az osztályvezető.

További programok »

FEL