Kiszebábut égettek – ezzel temették a telet

Több éves hagyomány, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központnál kiszebábu égetéssel űzhetjük el a telet, az ártó szellemeket, a rosszat és a betegséget.

A néphagyomány szerint a telet és ártalmas dolgokat jelképező szalmából készült bábut, a tűzre dobják. A rendezvényen a Tűzkör Dobkör tagjai segítettek az érdeklődőknek a hagyományos télűző rigmusokat elsajátítani. A hagyományőrző egyesület tagjai gondoskodtak a zajkeltő eszközökről is, amelyek évszázadok óta a télűzés elengedhetetlen eszközei. Az érdeklődők szalagokra írhatták fel azokat a rossz érzéseket, történéseket és betegségeket, amelytől szeretnének 2018-ban megszabadulni. Miután a szalagokat felkötötték a kiszebábura, a tél jelképét a máglyára dobták.

 

A szalogokra - amelyeket a kiszebábuval együtt elégettek - minden érdeklődő azokat a dolgokat írta, amiktől idén szeretne megszabadulni. Fotó: Ujházi György
A szalagokra – amelyeket a kiszebábuval együtt elégettek – minden érdeklődő azokat a dolgokat írta, amiktől idén szeretne megszabadulni. Fotó: Ujházi György

 

Amíg égett a kiszebábu, addig régi, rontásűző rigmusokat és tavaszi verseket, dalokat énekeltek az esemény résztvevői a Csabagyöngye Kulturális Központ stégjén szombat este.

 

 

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,