Pályázat: Újrahasznosított téli dekorációkat vár a Csabagyöngye

2020. december 3. 19:03 | Gyemendi Réka

Pályázatot indított a Csabagyöngye Kulturális Központ békéscsabai általános iskolák részére. Az intézmények újrahasznosított téli dekorációkkal nevezhetnek a versenyre december 18-ig.

A Csabagyöngye Kulturális Központ pályázatot hirdet a békéscsabai általános iskolák számára, amely során az intézményeknek újrahasznosított anyagokból (például PET palackokból) szükséges tetszőleges méretű, a téli időszakhoz kötődő figurákat, szobrokat gyártani (hóember, fenyőfa, szánkó, stb.). Egy iskola több alkotást is beküldhet, ám az intézmény egy díjban részesülhet. Az elkészült munkákat kiállítják a Csabagyöngyében, melyek megtekinthetők lesznek az épületen kívül, illetve online formában is, december 18-tól 2021. február 28-ig.

A részletekről Opauszki Zoltán, a Csabagyöngye Kulturális Központ turisztikai igazgatóhelyettese, a csabai közgyűlés környezetvédelmi tanácsnoka, Forczek Győző, a Csabagyöngye igazgatóhelyettese, és Holopné Sztrein Beáta, a DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. képviselője beszélt csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A pályázat alapötlete elsőként Opauszki Zoltán fejében született meg.

– Látjuk, hogy a békéscsabai általános iskolákban hihetetlenül kreatív munka folyik. Azt is látjuk, hogy az újrahasznosítás és szelektív hulladékgyűjtés szempontjából már a gyerekek formálják a felnőttek gondolkodását. Ezért gondoltuk jó ötletnek azt, hogy megkérjük a gyermekeket arra, gondolják újra, mit is lehetne kezdeni azzal a rengeteg hulladékkal, ami a környezetünkben keletkezik. Rengeteg PET-palack ürül ki naponta, ezért azt mondtuk, nézzük meg, hogy a kreativitás erejével milyen műalkotásokat lehet ezekből készíteni. Talán ezzel is fel tudjuk hívni a figyelmet a környezettudatos gondolkodás fontosságára – fogalmazott a tanácsnok.

Forczek Győző kiemelte, hogy idén a járványhelyzethez köthető bezárás miatt még nagyobb hangsúlyt fektetnek a kulturális központ karácsonyi díszítésére, illetve arra, hogy ha már programokra nem lehet elmenni, mégis kapcsolatot teremtsenek a vendégeikkel, közösségeikkel.

– A Csabagyöngye Kulturális Központ is bezárt, nem szervezhettünk programokat, koncerteket. De ez nem jelenti azt, hogy nem akarjuk ugyanúgy megmutatni magunkat a közönségünknek. Azt szeretnénk elérni, hogy a közönség akár az online térben, akár az épületen kívül, de betekintést nyerjen a Csabagyöngyébe. Ezért kezdtünk egy, a korábbiaknál jóval nagyobb volumenű téli dekoráció kialakításába is. Ezt elsősorban a Csabagyöngye munkatársai végzik, de mindeképpen szerettük volna, ha külső segítség érkezik hozzánk, hiszen azokat ki tudjuk állítani. Innen jutottunk el odáig, hogy mindezt egy pályázat keretében szeretnénk létrehozni és egy számunkra nagyon fontos célközönséget, az általános iskolásokat megcélozni – ismertette Forczek Győző igazgatóhelyettes. Azt is kiemelte, hogy nem kimondottan adventi, hanem téli dekorációkat várnak, hiszen egész télen ki lesznek állítva az alkotások.

A pályázatban a város összes általános iskolája részt vehet. A feladatuk, hogy bármilyen, a télhez kötődő figurát, szobrot alkossanak újrahasznosított anyagból, például PET-palackból. A műveket december 18-ig kell eljuttatniuk a Csabagyöngyébe.

Díjazás

A beküldött munkákat háromtagú szakmai zsűri értékeli, s az első hármat kiemelt díjazásban, ám az összes alkotást jutalomban részesítjük. A dobogós iskolák a Dareh Bázis Nonprofit Zrt. jóvoltából a következőképpen kerülnek díjazásra:

1. helyezett – 100.000 Ft
2. helyezett – 60.000 Ft
3. helyezett – 40.000 Ft

A dobogós helyezést el nem ért intézmények műveit online közönségszavazásra bocsájtják, s a legtöbb szavazatot kapott alkotás Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának felajánlásával ajándékcsomag formájában különdíjat nyer. A fennmaradt munkák pedig, ugyancsak a Dareh Bázis Nonprofit Zrt-nek köszönhetően egyenlő mértékű pénzjutalomban részesülnek.Határidők

A szobrok beküldési határideje december 18.  Az alkotásokat a Csabagyöngye Kulturális Központ főbejárata előtt veszik át a munkatársak hétköznapokon 8.00 és 16.00 óra között, ám igény esetén szállítást is vállalnak.

Az első három helyezett kihirdetése: 2021. január 6.
Az online közönségszavazás ideje: 2021. január 6 – január 12.
A különdíj nyertesének kihirdetése: 2021. január 13.

További programok »

Itthon

Diáksport napon mérték össze erejüket a Vízműben a sulisok

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai Mór Kollégiuma szervezett diáksport napot csütörtökön délután. A délután 15 órakor kezdődő versenyen részt vesznek a BSZC-hez tartozó összes kollégium versenyző diákjai, akik öt számban, köztük lövészetben, dartsban, tollaslabdában és szkanderben mérték össze erejüket. 
2022. szeptember 29. 16:40
FEL