Kísértésbe estem, kit perelhetek be? - jegyzet

2021. augusztus 11. 18:06 | D. Nagy Bence

"Csupán két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség... bár az elsőben nem vagyok biztos" – mondta állítólag Albert Einstein. Az empíria sajnos valóban azt mutatja, hogy utóbbi folyamatosan újabb rekordokat dönt meg, jelen sorok is emiatt születtek meg. Ez egy véleménycikk!

Nemrég jött szembe velem a sztori, miszerint egy orosz ortodox keresztény nő beperelte a McDonald's gyorséttermi láncot, mivel – most figyeljenek! – az egyik hamburgerreklám kísértésbe ejtette, így megtörte a szokásos húsvét előtti böjtjét. Augusztus lévén nyilván nem friss történetről van szó, de mivel a helyzet azóta fokozódott (á lá Virág elvtárs), így újabb részletek láttak napvilágot. A vádiratból ugyanis kiderült, hogy az "áldozat", nevezett Kszenija Ovcsinnyikova elmondása alapján amikor meglátta a hamburgerreklámot, nem tudta visszafogni magát.

– A sajtburgert és csirke nuggets-szet reklámozó poszter miatt nem csupán a harmincnapos koplalást törtem meg, de azt a 16 éve tartó gyakorlatot is, miszerint böjt alatt tartózkodom az állati eredetű élelmiszerektől – foglalta össze problémáját a nő. Mint kiderült, Ovcsinnyikova ezer rubelt (mintegy négyezer forintot) követel az étteremlánctól, mivel szerinte a cég megsértette a fogyasztóvédelmi előírásokat. Ennél is fontosabb azonban, hogy az ortodox hölgy szerint vallásos érzelmei is sérültek. Tudomásom szerint az ortodox egyház azt javasolta Kszenijának, hogy inkább gyónjon meg, minthogy a bíróságra menjen.

Jelentéktelen, nevetséges hír, vagy ahogy Pilinszky fogalmazott:"siratni való inkább, mint merész." És mégis, egy ilyen lokális ügy eljut a nemzetközi sajtóhoz is, és ki-ki a maga országában röhöghet vagy fujjolhat egy híren, amelynek sok hírértéke nincs, legfeljebb a vérnyomást tudja megemelni. Tizenvalahány évvel ezelőtt az egyidőben megszűnt, ma ismét létező Kretén magazinban parodizálták a már akkor is túlságosan nagy felületen elérhető szennylapokat. A fiktív újság borítóján a tipikus hatásvadász címek között lehetett a következők olvasni: "Megerőszakolta magát - pert fontolgat." Írhattunk 2004-2005-öt, vicces is volt az egész, és ma, tizenöt évvel később már ezen sem lehet őszintén vigyorogni. Azok miatt, akik macskát raknak a mikróba, mert a dobozon nem szerepelt, így milliós kártérítést kaptak; azok miatt, akik szándékosan az autók motorháztetejére ugranak, hogy pénzt csaljanak ki a megrémült sofőrtől; és az olyanok miatt, mint Kszenija Ovcsinnyikova.

Mert ez az egész hamburgerügy nem több, mint fordított áldozathibáztatás. A nemi erőszakkal kapcsolatos hírek alatt szoktak megjelenni azok a szakértő hozzászólások, miszerint "minek ment oda?", illetve "aki prostituáltnak áll, ne csodálkozzék..." Végtelenül cinikus kommentek ezek, amelyek valahol mégis napvilágra hoznak egy gondolkodásmódot. Természetesen nem vonok egyenlőségjelet a böjttörés és a szexuális erőszak között, de úgy tűnik, hogy a bűnbeeséséért a reklámot hibáztató (feltehetőleg) egyszerű asszony, és a "kihívóan viselkedő" lányt/nőt megerőszakoló aljadék ugyanazon az elven működik. Ahogy az angol mondaná: same tengely, different helyi érték. 

Az ortodox hölgy ráadásul azzal is vádolja a Mekit, hogy vallásos érzületében sértette őt. Na most, ha nekem, teszem azt hinduként a Boci csoki nem szimpatikus, mert a tehén az szent, ugyan milyen jogom van arra, hogy azt a szerencsétlen szarvasmarhás céget logó- és ezzel együtt identitásváltásra kényszerítsem. Ugye, hogy semmi? Kszenija kis akciója feltehőleg a teljes orosz ortodox közösséget heves face palmozásra késztette, mert a vallásos érzület sérülését ebben a helyzetben érvként szerepeltetni nemcsak céltévesztés, de végtelenül méltatlan is a felekezet egészére nézve.

Ha jól sejtem, a McDonald's orosz láncolata (is) simán ki tud köhögni ezer rubelt – amiből Ovcsinnyikova asszony azért legalább három Happy Mealt be tudna szerezni –, de hogy nem változtatnak a reklámjukon, nem kérdés. Ha pedig valaki nem tud uralkodni magán, azért egyedül magát teheti felelőssé, de vegye is el tettei jutalmát. A szomorú az, hogy míg Kszenija csak pár grammot szedett magára, addig azok, akik valóban áldozatai lettek a "kísértésbe esett" bűnösöknek, nem tudhatják le ennyivel a történteket. Már csak ezért se dobálózzunk egykönnyen az olyan fogalmakkal, mint a náci, rasszista vagy hazaáruló, mert elvesszük a súlyát a szavak valódi értelmének, a relativizálás pedig egy végtelenül ingoványos terület.  

További programok »

Publicisztika

De szerettem volna olyan lenni, mint a versben megénekelt anya! – jegyzet

Ültem az óvodában a kisszéken és könnyes szemmel hallgattam, amint a gyerekeim ünneplő ruhában (amit nagy nehezen rájuk imádkoztam), teli torokból éneklik az orgona ágát és mondanak verset a mindig mosolygó, kedves édesanyáról. Istenem, de szerettem volna valóban olyan lenni nekik, mint a versben megénekelt anya…
2023. május 7. 11:07
FEL