Kis területre is nagy gondot kell fordítani - aktuális teendők a kiskertekben

2023. március 3. 09:17 | Kovács Andrea

Közeledik a tavaszi veteményezés időszaka, de már most, a tél végén is vannak olyan teendők, amelyek elvégzése fontos ahhoz, hogy jó termés legyen a veteményeskertekben és a gyümölcsösökben. A szakemberek szerint ilyen például a jó minőségű vetőmagok és hagyományos magyar gyümölcsfák beszerzése, de a tereprendezés és a metszés is.

Erdei Lajos Fényesen kertészkedik és minden évben igyekszik jó előre megtervezni mit neveljen a kertjében. A konyhakerti növények mellett különleges virágokat, gyógy- és fűszernövényeket is termeszt, így az áttelelő növények télen is üde foltot adnak a kertjének.

Mint ottjártunkkor elmondta, folyamatosan "bújja" a kertészettel, gyógynövényekkel kapcsolatos szakkönyveket, és a jó minőségű alapanyagokat is igyekszik több időben beszerezni. Úgy tartja, a vetőmagok gondos kiválasztása az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy jó termése legyen. 

 

 

– Minden olyan növényt termesztek a kertemben, ami kell a konyhára, beleértve a fűszernövényeket is. Hiszem, hogy minden munkálatnak megvan a maga ideje, nem is nagyon szoktam kapkodni, megvárom, hogy jó idő legyen, akkor kezdek el palántát is nevelni. Ilyenkor pedig megmetszem a szőlőmet és a gyümölcsfáimat. Úgy gondolom, egy jó kertész télen sem pihen, egész évben talál munkát a portáján – fogalmazott Erdei Lajos.

 

 

Egyik legjobb barátja Szelekovszky László, aki mintegy 150 gyümölcsfát nevel kertjében, több mint 10 fajta almafája van. 

– Télen kevesebb az érdemi munka a kertekben, de ez jó alkalmat ad arra, hogy alaposan átnézzük és megtervezzük, mit és hova akarunk vetni vagy ültetni.  A termőföld megfelelő előkészítésére is nagy gondot kell fordítani.  Ha egy veteményes egész évben az igényeknek és a terület adottságánainak megfelelően van gondozva, akkor egy kiskert az egész családot el tudja látni élelemmel.

 

 

Nemcsak a veteményessel a gyümölcsfákkal is egész évben akad teendő. Ilyenkor tél végén érdemes összeszedni a kertben lévő hulladékot, a szármaradványokat komposztálni, majd a tereprendezést követően jöhet a gyümölcsfák metszése. 

– Törekedni kell arra, hogy a gyümölcsfák lehetőleg hagyományos fajták legyenek, amelyeket nem kell permetezni és nem kell sokat metszeni. Sok magyar almafajta van például, és Erdélyből nagyon jó csemetéket lehet beszerezni – árulta el Szelekovszky László.

 

 

A gyümölcsfák idén jó állapotban vannak, és az alvórügyeikből akkor is gondoskodnak az utánpótlásról, ha esetleg fagy éri őket. Optimista vagyok, ha odafigyelünk az ápolásukra, mindenképpen jobb termés ígérkezik, mint amilyen a tavalyi volt – fogalmazott a nagy gyümölcskertet gondozó kertész.

Galéria

További programok »

Gazdaság

Már az ötödik kutat fúrják a Sarkad melletti gázmezőn

A hétvégén elkezdődött az ötödik kút fúrása Nyékpuszta lelőhelyen. A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első kút. 2023-ban újabb kettőt fúrtak, az elmúlt télen termelésbe állt egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is.
11:10
FEL