Erdei Lajos: Amit magunk termesztünk, abban benne van a lelkünk is

2022. augusztus 30. 13:30 | Vári Bianka

Egyre többen döntenek úgy, hogy a megváltozott gazdasági helyzetben inkább maguk termelik meg az asztalra valókat. Erdei Lajost, a Mohácsy Mátyás kertbarát kör elnökét kértük meg, hogy adjon néhány jó tanácsot, hogyan kezdjünk bele, ha eddig még nem foglalkoztunk veteményezéssel.

A fáradságos munka termését betakarítani mindig öröm. Erdei Lajos kertjében minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere: gyógynövények, fűszerek, zöldségek, gyümölcsök, és színes virágok. A kertész több mint 30 éve foglalkozik növények termesztésével, sőt, számos országos kísérletben is részt vett korábban. Mint mondja, nem ritka, hogy kilós sárgarépákat húz ki a földből, de olyan is volt már, hogy egy tő batátán (édesburgonya) 3 gumó 8 kilót nyomott.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Lila, fehér,- és sárgarépa a kertből; fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

Nem csoda hát, ha ilyen, vagy legalábbis hasonló képekről álmodoznak azok, akik veteményezésbe kezdenek. Jelen gazdasági helyzetben egyre többen döntenek úgy, hogy inkább megpróbálják megtermelni maguknak, amit csak tudnak, ahelyett, hogy a boltból vennék meg. A kertész elmagyarázta, hogyan kell hozzáfogni a kerti munkához, ha eddig még nem tettük.

– Olyan területen, ahol eddig nem volt kert, nagyon alapos munka szükséges. Legelőször is, meg kell szabadulni a gyomnövényektől, majd valamilyen tápanyagot juttatni a földbe. Ez lehet szerves trágya, vagy ha más nincs, akkor műtrágya, de lehet kapni szárított készítményeket, például baromfi trágyát is. Előre kell számolnunk azzal, hogy a növényeknek is szükségük van tápanyagra, ezt pedig időben be kell juttatni a talajba. Erre az előttünk álló időszak, az ősz alkalmas – magyarázta.

A kertész szerint, ha valaki még csak most próbálkozik először veteményest kialakítani, érdemes a hagyományos zöldségekkel kezdenie, amelyekkel valószínűleg nem fog csalódni, és sikerélménye lesz. A zöldborsó, a retek és a saláta nem maradhat el egy kertből, ráadásul ezek hamar fogyaszthatóak is. Amit pedig magunk vetünk és gondozunk, annak az íze is más, egyszerűen édesebb az a borsó!

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Sorok a bio veteményeskertben; fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

– Az idén ráadásul jobban felértékelődik a saját termék, hiszen eléggé megszaladtak az árak. De az mindig igazolt, hogy amit mi termesztünk, abban benne van a kezünk munkája, talán a lelkünk is. Másrészt a munka soha nem volt kárára egy családnak, akár össze is tarthatta: közösen vetettek, közösen kapáltak, és takarították be a termést. Azért ezeknek van jó hatása is – fogalmazott.

A kert tervezésénél fontos a rend – folytatta Erdei Lajos. Legyenek egyenesek a sorok, és tartsunk megfelelő távolságot! Minden növénynek megvannak a sajátos igényei, ezekről vásárláskor, de akár kertbarát társaságoknál is lehet érdeklődni. Amikor pedig már hajtanak a növények, akkor is rendben kell tartani a talajt. A kertész elmondta, hogy sokan a csodájára járnak a kertjének, hiszen nincs benne gaz. Ez azonban nem holmi vegyszernek köszönhető, hanem a folyamatos gyomlálásnak. Ráadásul a kertjében a növények bio termesztésűek, a rovarölő szert is maga készíti, melynek hozzávalóit szintén a földjén termeszti, de ez már egy kicsit komolyabb szaktudást igénylő munka…

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Erdei Lajos szerint minden kertbe kell virág is; fotó: Vári Bianka (behir.hu)

További programok »

FEL