Kína kutató az Andrássy gimi történelmi szalonjában

2024. február 29. 16:47 | Fajó Attila

Negyedik alkalommal rendezték meg az Andrássy Gyula Gimnáziumban a tavaly tavasszal indult történelmi szalont. Az előadássorozat negyedik részében Salát Gergely egyetemi tanár, sinológus kalauzolta el a Távol-Keletre az érdeklődő diákságot.

– A tanulóknak arról beszéltem, milyen út vezetett addig, hogy Kína gazdasági óriásként emelkedett fel, illetve, hogy milyen körülmények játszottak közre a nagyhatalommá válásához. A munkában való szorgalom, a politikai stabilitás és a nyugati modern technológia jótékony hatása mind-mind megerősítőleg hatott ebben a folyamatban. Akár tetszik nekünk, akár nem, az úgymond nulláról induló távol-keleti ország megkerülhetetlen tényezővé nőtte ki magát az elmúlt pár évtizedben – summázta mondanivalóját Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kína szakának és Magyar Külügyi Intézetnek a munkatársa.

Szabó László, az oktatási intézmény igazgatója elmondta: a történelemről tanulni nemcsak érdekes, hanem hasznos is. Az iskolán belül igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy színesítsék a tanévet és a tananyagot, hogy valóban széles világlátással rendelkező emberek válhassanak a diákokból. A történelmi szalonban volt már szó az 1919-es év magyar vonatkozásairól, Trianonról , a Szent Koronáról és most Kína került terítékre. A gimnáziumban nem csak a történelmi érdeklődésűek kapnak kiemelt figyelmet, ugyanis működik közgazdasági mentorprogram is az iskola falain belül.

Galéria

 

További programok »

FEL