A Szent Koronáról szólt a Törizz az Andrássyban! sorozat harmadik előadása

2023. november 30. 16:45 | Kovács Andrea

Az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai ezúttal a Szent Koronáról hallhattak előadást az iskola történész klubjában. Prof. dr. Pállfy Géza, a "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport vezetője a témával kapcsolatban frissen megjelenő könyvről is beszélt.

Szabó László, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatója az előző tanév végén indította útjára a 'Törizz az Andrássyban!' elnevezésű történész klubot.

– A programsorozatban kéthavonta meghívott akadémikusok, történészek tartanak előadást a diákoknak azért, hogy minél színesebb és érthetőbb történelmi szemléletet kapjanak. A jelenlegi előadáson közel 100 diák vesz részt, legtöbben az emelt óraszámú történelem tagozatról, mellette azok a végzősök akik emelt szinten érettségiznek ebből a tárgyból, illetve a történelem munkaközösség tagjai – mondta el az igazgató.

 

Prof. dr. Pálffy Géza, aki 2012 óta vezeti a Magyar Tudományos Akadémia Szent Korona Kutatócsoportját, a legfontosabb felfedezéseiket mutatta be békéscsabai diákoknak.

– A Szent Korona ugyan nem járt Békéscsabán, de az előadásból sokat megtudhattak a kalandjairól, sorfordulóiról és a magyar történelem legfontosabb érdekességeiről. Megtudhatják azt is, hogy a köztudattal ellentétben nemcsak Székesfehérváron hanem öt városban is koronáztak magyar uralkodókat. Frissen jelent meg egy új kötet a Szent Korona 1301 és 2001 közötti kalandjairól, amely hamarosan a könyvesboltokban is kapható lesz. Elmondhatom, hogy a legfrisebb tudományos kutatások a békéscsabai Andrássy gimnázium fiataljaihoz jutottak el először – emelte ki a történész professzor.

További programok »

Itthon

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lett a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. A 67 éves jogász a február elején lemondott Novák Katalint követheti köztársasági elnökként.
14:33
FEL