Kilencedik alkalommal rendezték meg az Andor Napi Szimpóziumot a "Szegyában"

2019. december 7. 09:26 | Szilágyi Viktória

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma ("Szegya") Tevan Andorra emlékezve ismét szakmai előadásokat és játékos vetélkedőket tartott a diákoknak.

A rendezvény kezdetén a tegintézmény vezetője, Tálas Csaba köszöntötte a jelenlévőket. Az igazgató Szent-Györgyi Albertet idézte, miszerint: oktatásunknak lényegében csak egy célja van, olyan emberek megformálása, akik a szemüket a távoli horizontra függesztve szilárdan megállnak a lábukon. Ez a feladat az iskolát minden szinten a legfontosabb közintézménnyé, és a tanárt a legfontosabb közéleti alakká teszi. Ahogyan ma tanítunk, olyan lesz a holnap. Tálas Csaba hozzátette: az intézmény névadója nem a lexikális tudásra, hanem azoknak a  képességekegnek az elsajátítására helyezte a hangsúlyt, amelyek az élethosszig tartó tanulásban segítik a diákokat. 

– Manapság úgy lehetne ezt megfogalmazni, hogy olyan skilleket kell gyűjteni, amivel a lifelong learning megvalósítható. Azt gondolom, hogy ehhez minden adottságunk és lehetőségünk megvan – fogalmazott az intézményvezető.

Hozzátette, hogy az új szakképzési törvény a technikumon és a szakképzésen keresztül megteremti azt az intézményhálózatot, ami a legfontosabb közintézménnyé teheti a szakképzésel foglalkozó iskolákat. Ehhez a megfelelő háttér is folyamatosan készül: épül az iskola tanműhelye, zajlik a kollégium korszerísítése, valamint a gépek beszerzése. Az igazgató az iskola tanárairól is elismerően szólt, hiszen a pedagógusok folyamatosan képzik magukat.

 

 

Ezt követően Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere tartotta meg beszédét. 

– Kilencedik Andor Napi Szimpóziumon veszünk részt, amióta polgármesterré választottak, talán egy kivételével mindig el tudtam jönni. Örömmel tettem ezt, mert a polgármester részvétele egy üzenet is azon túlmenően, hogy diplomatikusan megnyit egy szimpóziumot. Egy üzenet, amely arról szól, a város vezetése hisz abban, hogy Békéscsaba a vidéki nyomdaipar fellegvára - fogalmazott.

Hozzátette: nagyon sokat kell tenniük azért, hogy ez így is maradjon. A nyomda Békéscsabán a három fő ipari ágazat egyike, ami a város erejét és gazgdasági egységét adja. Kiemelte, hogy ehhez nemcsak az erős, innovatív cégek működése, hanem a munkaerő-utánpótlás is fontos.  A középfokú oktatásnak kiemelt bázisa lesz Békéscsaba a tanműhely elkészültekor. Továbbá az önkomárnyzat –  a korábbi évekhez hasonlóan – a nyomdászképzésben az oktatók személyi jövedelméhez szükséges források egy részét biztosítja a város költségvetéséből, hogy szakavatott oktatói gárda tudja tanítani a diákokat. A városvezetés fókuszál a nyomdaiparra és a csomagolóiparra, valamint a nyomdaipari szakképzésre, hiszen ennek a szakmának nemcsak itthon, de Európában is jövője van.  

Végül Vlcskó Pál, a Békéscsabai Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese köszöntötte a jelenlévőket és megnyitotta a rendezvényt. A szakképzési törvény megváltoztatásával kapcsolatban elmondta: a nyomdaipari szakmák megszerzése eddig érettségihez volt kötve, azonban újdonság lesz, hogy jövő év szeptemberétől három éves szakképzésben is elérhető lesz a nyomdász szakma.

Az Andor Napi rendezvényen nem a hagyományos keretek között az iskolapadban törénik az oktatás, a tudásfelelevenítés, hanem az oktatók és előadók játékos formában adják át az információkat a diákoknak. 

A szimpóziumon megtartott előadások címei:

  • Nyomtatott festmény? "2.5D" nyomtatás a Canon Océ Arizona 1300 sorozatával – Hóka László, Canon Hungária Kft.
  • A hagyományos könyvnyomtatáson túl- avagy hogyan keltsünk életre egy könyvet? – Kácser Viola, Centrál Dabasi Nyomda Zrt.

A diákok a nyomdák által szervezett játékokban, a meghívott vendégek pedig oktatási kerekasztal beszélgetésben vettek részt a nap folyamán. 

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

FEL