Javában zajlik a nyomdaipari tudás- és képzőközpont kialakítása Békéscsabán

2019. szeptember 4. 12:13 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Modern Városok Programból több, mint 1 milliárd 700 millió forintot fordíthat a város egy olyan korszerű oktatási központ kialakítására, amely várhatóan még közel 20 évig biztosítja a korszerű technológiát a versenyképes tudás megszerzéséhez.

Július elejére szinte teljesen kiürítették a békéscsabai Szent-Györgyi Albert szakgimnázium nyomdaipari képzésnek otthont adó szárnyát. Jelenleg a bontás zajlik, de várhatóan szeptember közepén elkezdődhetnek a bővítmény alapozási munkálatai.

Hosszú tervezés előzte meg a beruházást, hiszen a közel 900 millió forintból olyan technológiát szereznek be az intézménybe, amely jelenleg egyedülálló lesz Európában.

- A legnehezebb az volt, hogy eltaláljuk, hogy 20-30 év múlva körülbelül milyen technológia lesz. Ennek érdekében sokat jártunk kiállításra, beszereztük a legfrissebb információkat és a beszállítói cégekkel is egyeztettünk, hogy mi várható, és ez alapján raktuk össze a technológiákat - emelte ki Bielik János, a Szent-Györgyi Albert szakgimnázium munkaközösség vezetője.

 

(Fotó: Fazekas Róbert)

(Fotó: Fazekas Róbert)

 

Békés megyében több, mint száz vállalkozás foglalkozik nyomda-, illetve csomagolóiparral, amelyeknek összesen mintegy ezerötszáz alkalmazottja van, ezért is jelentős ez az iparág a térségben.

- A nagyvállalatok és a kisvállalkozások is úgy gondolják, hogy a nyomdaiparba, így az oktatásba is invesztálni kell, hiszen őrületes emberhiány van. Ha pedig azt látjuk, hogy azok a diákok, akik itt végeznek, mindannyian megtalálják a valós életben is a számításaikat és a helyüket, akkor azt gondolom, hogy ez a fejlesztés mindenképpen a jövőnek készül - fogalmazott Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

 

(Fotó: Fazekas Róbert)

(Fotó: Fazekas Róbert)

 

A nyomdaipari szakma is jelentősen kivette a részét a tervezés folyamatából, hiszen az egyik legnagyobb hazai nyomdaipari gyár igazgatója, Muzsik István volt a szakmai delegált a projektben, aki az iparág egyetértésével állította össze az eszközparkot.

- Az ő irányításával és a kollégáim segítségével alakították ki azt a gyártó, illetve tanműhely területet is, amiben minden rendelkezésre áll majd, ami a gyártást szimulálja. A levegő páratartalmától kezdve a fényviszonyokig minden ugyanolyan lesz, mint egy nyomdában - emelte ki Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. és a Marzek FlexiLog Kft. ügyvezetője.

 

(Fotó: Tóth Áron)

(Fotó: Tóth Áron)

 

Az, hogy a képzés itt van Békéscsabán annyiban segíti a vállalat működését, hogy a saját szakembereiket bekapcsolhatják a gyakorlati oktatásba, ezzel közelebb kerülnek ahhoz, hogy kész szakembereket kapjanak a hiányzó munkaerő pótlására – tájékoztatott Kása István Zoltán. A technológia korszerűsítése mellett 600 millió forintból a tanműhelyt egy szintráépítéssel, 900-ról 1500 négyzetméteresre bővítik.

- A tanműhely mellett a kollégiumi férőhelyeket illetően is rendkívül korszerű megoldások lesznek. A jelenlegi négy- vagy több ágyas szobák helyett két- vagy háromágyas szobák lesznek, mindegyikhez saját fürdőszobát, és önálló mosdóhelyiséget alakítanak ki. Minden szinten közös étkező lesz, de konditerem is rendelkezésre áll majd az épületben - hangsúlyozta Békéscsaba polgármestere.

Szarvas Péter hozzátette: már átadták a munkaterületet a kivitelezőnek, rövidesen elindulnak a földmunkák, és szeptember közepén lesz az ünnepélyes alapkőletétel.

 

 

További programok »

FEL