Röplabda: Cél a minőségi utánpótlásnevelés

2021. október 24. 07:31 | Papp Ádám Sándor

Előtérbe kerül a sportágspecifikus oktatás, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület és a Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium együttműködésének köszönhetően. A 2021/2022-es tanévtől kezdve, az iskola ötéves, edző és sportszervező technikusi képzésében 13 röplabdás kezdte meg a tanulmányait.

A diákok heti három alkalommal délelőtti tréningen vehetnek részt a Békéscsabai Röplabda Akadémia munkacsarnokában. Nagy Attila utánpótlás vezetőedző elmondta, hogy eddig is nagy hangsúlyt fektettek a reggeli edzésekre, ahol az egyéni képzés és a prevenciós gyakorlatok voltak főszerepben.

– A magasszintű sportszakmai képzésnek már elengedhetetlen része az, hogy a sporthagyományok különböző téren begyűrűzzenek az edzésbe. Ilyen esetleg egy jógaoktatás, vagy a gyógytornász jelenléte. Reggelente vannak gyógytornász foglalkozások, prevenciós kondiedzések, amikor a játékosok speciális feladatsorokat végeznek. Továbbá a posztspecifikus foglalkozások, az egyéni labdás, technikai edzések a sportágspecifikum miatt nagyon fontosak – hangsúlyozta Nagy Attila.

A cél az, hogy a sport és a tanulás összhangba kerülésével könnyebbé váljon azon játékosok élete a mindennapok során, akik élsportolóként képzelik el a jövőjüket – erről már a Szent-Györgyi Albert Technikum igazgatója beszélt.

– A megszerzett tudás nagyon jól hasznosítható a továbbiakban. Ha a játékosnak főállása, életpályája van a röplabdázás befejezése után, akkor mellette ezzel a képesítéssel utánpótlás csapatokat foglalkoztathat, hobbiként sportrendezvényeket szervezhet. Több lábon áll, a régi szerelmét megtarthatja ilyen módon, egy képesített papír birtokában gyakorolhatja ezt a foglalkozást – mondta Tálas Csaba.

Az igazgató hozzátette: a hosszútávú cél az, hogy a beindult képzés évről-évre folytatódjon, ezáltal is biztosítva a minőségi röplabda utánpótlásnevelést.

További programok »

FEL