Előadás az életmentésről a Békéscsabai Röplabda Akadémián

2021. augusztus 17. 17:00 | Papp Ádám Sándor

Kétnapos elsősegély-képzést tart Ledzényi János mentőápoló a Békéscsabai Röplabda Akadémián. A szakember a BRSE utánpótlás edzői, valamint az iroda munkatársai számára tart elméleti és gyakorlati oktatást.

Egy gumibábún gyakorolták az újraélesztést kedden délután a Békéscsabai Röplabda Akadémia utánpótlás edzői és irodai munkatársai. A kétórás képzésen résztvevők részletes elméleti oktatást kaptak az elsősegély-nyújtással kapcsolatban, olyan információkkal, amelyekkel egy laikusnak is érdemes tisztában lennie a mindennapokban.

– A sporteseményen számítani kell mind a nézők, mind a játékosok egészségügyi állapotának változására. Az első nap kitértünk a belgyógyászati kórképekre. Itt az orrvérzés, az agyvérzés, az akut koronária szindróma, hirtelen szívhalált vizsgáltuk, az óra második felében pedig az újraélesztést gyakoroltuk mind az iroda munkatársaival, mind az utánpótlás edzőkkel – emelte ki Ledzényi János, az Alföld Ambulance Kft. mentőápolója.

A Békéscsabai Röplabda Akadémián napi szinten három pályán, mintegy hatvan gyermek sportol egy időben – mondta a BRSE utánpótlás vezetőedzője. Nagy Attila kiemelte: fontosnak tartják azt, hogy nem várt esemény esetén gyorsan tudjanak reagálni.

– Rendszeresen nagyon sok fiatal sportol nálunk. Azt gondolom, hogy elengedhetetlen az, hogy a kollégák és az akadémia összes munkatársa legyen tisztában egy alapvető egészségügyi ellátás ismerettel, hiszen rengeteg sérülés történhet sportolás közben, látogatókat és nézőket fogadunk. Egy-egy rendezvénynek meg van az egészségügyi biztosítása, de adódhat olyan helyzet, amikor nem áll rendelkezésre orvos, vagy mentőápoló – mondta az utánpótlás vezetőedző.

Az oktatás második napján az előadó többek között a gyakori sportsérülések és azok ellátására tér ki. Ledzényi János a laikusok elsősegély nyújtó feladatait helyezi a középpontba, hogy az esetlegesen bekövetkező sérülés vagy szívmegállás ne legyen visszafordíthatatlan.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

További programok »

FEL