Kibővítették és korszerűsítették a több mint 80 éves Galbácskerti Óvodát Gyulán

2020. július 4. 13:28 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A gyulai Galbácskerti Óvoda egy évig tartó felújítása befejeződött, és a járvány miatti korlátozások feloldása után ünnepélyesen is átadták a megújult épületet pénteken. A gyulai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból 170 millió forintos támogatást nyert a Törökzugi és a Galbácskerti Óvodák fejlesztésére. Az utóbbi épület esett át a nagyobb változáson, mivel két csoportszobával bővítették, a meglévőeket pedig összenyitották, hogy nagyobb helye legyen a gyerekeknek.

Az óvodát 1939-ben báró Apor Vilmos építtette az akkor újonnan beépülő Galbácskert városrész lakóinak. Az épületet eredetileg is óvodának építették, a városrész fejlődésének köszönhetően 1987-ben szükségessé vált egy bővítés, akkor egy plusz csoportszobát építettek hozzá. A felújott épület hivatalos átadóját egy emléktábla leleplezésével kezdték, amellyel az intézmény dolgozói az egykori alapító, báró Apor Vilmos előtt tisztelegtek.

 

Az emléktáblát Kovács Péter esperesplébános leplezte le és áldotta meg Fotó: Ujházi György

Az emléktáblát Kovács Péter esperesplébános leplezte le és áldotta meg Fotó: Ujházi György

 

Az elmúlt években nem történt átalakítás, de a 30 négyzetméteres csoportszobákat kezdték kinőni a gyerekek, ahogy tornaszoba sem volt az intézményben, ezért keresett a gyulai önkormányzat pályázati forrást az épület bővítésére. 

 

Az óvoda tagintézmény-vezetője Gugolyáné Marosán Márta köszöntötte a vendégeket az új tornateremben Fotó: Ujházi György

Az óvoda tagintézmény-vezetője Gugolyáné Marosán Márta köszöntötte a vendégeket az új tornateremben Fotó: Ujházi György

 

– Nagyon vártuk az óvoda épületének megújulását. Ez egy belső, strukturális átalakítás volt, illetve egy új épületrészt is hozzáépítettek a 80 éves óvodához. Ennek köszönhetően most két 50 négyzetméteres, valamint egy 63 négyzetméteres csoportszobánk van. Emellett az emeleten egy 100 négyzetméteres tornatermet is kialakítottak. Emellett egy olyan régi álmunk is valóra vált, amelyet nem is reméltünk. Az önkormányzat a pályázati forrást kiegészítve, saját költségén megvásárolta a szomszéd telek egy részét és ezzel kibővítették az óvoda udvarát. Ezzel egy "csodavilág óvodát" kaptunk – mondta el Gugolyáné Marosán Márta, a Galbácskerti Óvoda tagintézmény-vezetője.

 

Kibővítették a Galbácskerti Óvodást Fotó: Ujházi György

Kibővítették a Galbácskerti Óvodást Fotó: Ujházi György

 

Gyulán az elmúlt tíz évben a Galbácskerti Óvoda volt a hetedik óvoda, amit felújítottak – erről már a város polgármestere beszélt az átadón.

 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az óvoda átadásán Fotó: Ujházi György

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az óvoda átadásán Fotó: Ujházi György

 

– A gyulai városfejlesztés politikának szívügye az óvodák és iskolák felújítása. Egyrészt azért, hogy minél korszerűbb körülmények között fejthessék ki a pedagógusaink az oktató-nevelő munkájukat, és ilyen korszerű, szép körülmények között neveljék a gyermekeket. Másrészt pedig az a meggyőződésünk, hogy ez hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekeknek a rendezett, korszerű környezet legyen az a norma, amit utána követni fognak felnőtt korukban is, tenni fognak azért, hogy szép és korszerű környezetben éljünk – fogalmazott Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Hozzátette: a Galbácskerti Óvoda a város egyik legnépszerűbb óvodája, amely most már megfelel a XXI. századi követelményeknek is.

 

Galéria

 

További programok »

Gyula

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Július 15-én 20 órától a Gyulai Várszínpadon István Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek “Aranyosra festem” című előadására várják a nézőket. A Halmos Béla emlékére és tiszteletére rendezett esten fellép a Zűrös banda és az Ötödik évszak zenekar is.
2022. július 3. 23:59
FEL