Huszonegymillió forintból újítják fel a Napsugár Idősek Otthonát

2016. szeptember 29. 10:04 | Laczkó Viktória

Huszonegymillió forintból újul meg a gyulai Galamb utcai Napsugár Idősek Otthona. Az otthont 1992-ben építették, azóta főleg állagmegóvó munkát végeztek rajta. Most egy pályázatnak köszönhetően teljes korszerűsítés vár a huszonnyolc lakónak otthont biztosító intézményre.

Teljes renoválás vár az épületre 

Az új főbejárat csak az egyik eleme lesz a felújításnak, az elnyert 20 millió forintból, plusz az önkormányzat által biztosított önerőből szinte az egész épület megújul, amire az építése óta, vagyis 24 éve nem volt példa. - Ezért egy nagyobb, átfogóbb felújításra szorul, amelyhez pályázati támogatásra nyújtottunk be igényt - közölte dr. Görgényi Ernő. Nyertünk, a Nemzetgazdasági Minisztérium közel 20 millió forint támogatásban részesíti önkormányzatunkat, így egymillió forint önerő biztosításával egy 21 millió forintos korszerűsítést tudunk végrehajtani.

A felújítás ideje alatt mind a huszonnyolc lakó maradhat az épületben

A következő egy évben többek között akadálymentesítik a bentlakásos intézményt, de új burkolatot is kap az épület több része, és a salétromsav okozta nyomokat is eltüntetik, kicserélik az ablakokat. A legnagyobb munkát a 12 vizesblokk átalakítása jelenti majd Kiss Szabolcs véleménye szerint. A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény vezetője kifejtette: - ami a legtöbbet viszi ebben a pályázatban az a vizesblokkoknak felújítása. Tizenkét lakószobához tartozó vizesblokkról beszélünk, aminek tekintetében a régi fürdőkádak el lesznek távolítva és ugye a mai kornak megfelelően lesznek kialakítva padlóösszefolyós fürdőszobák, amit így – értelemszerűen – a mozgáskorlátozott ellátottaink is tudnak használni.

A felújítási munkálatok ideje alatt egyik lakónak sem kell majd kiköltöznie az intézményből.

FEL