Elkezdődik a gyulai Almásy-kastély kiskastélyszárnyának felújítása

2019. október 2. 19:07 | behir

Az ünnepélyes alapkőletétellel indul a közel egymilliárd forintos beruházás.

Az épület rekonstrukciójára a város európai uniós forrásból nettó 705 millió forintot nyert el, amelyet a megnövekedett építőipari költségek miatt további 250 milliós saját forrással egészít ki – fogalmazott a város polgármestere. Görgényi Ernő elmondta, hogy a felújítást a gyulai Futizo Kft. végzi, a beruházás a tervek szerint egy éven belül befejeződik. A városvezető hangsúlyozta, hogy a felújítással Gyula újabb lépést tett az egész várkertet átformáló, úgynevezett Szigeterőd-projekt kivitelezéséért.

 

(Fotó: Kugyelka Attila)

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő reményét fejezte ki, hogy impozáns közösségi térrel bővül a kastély épülete, amely hozzájárul ahhoz, hogy a város még vonzóbb turisztikai központtá váljon.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, a felújítás koncepciójának egyik kidolgozója a helyszínen tartott rendezvényen elmondta, hogy a mellékszárny konferenciáknak, báloknak, koncerteknek és színházi rendezvényeknek is otthont adhat majd. Virág Zsolt hozzátette, hogy emellett gasztrotörténeti eseményeket és tematikus kóstolókat tarthatnak majd az épületben. A tervek szerint helyet kap az ún. "régi ízek tárháza", neves hazai és külföldi séfek bemutatkozó főzéseket rendezhetek és lesz egy levenduláskert, ahol a "vidék gyógynövénytárát" mutathatják be.

 

(Fotó: Kugyelka Attila)

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy mivel a kastély a gyulai Várfürdő szomszédságában helyezkedik el, így komplex bemutatótérként az egészséges életmóddal kapcsolatos programok is helyet kapnak benne; emellett a helyi termelők és szolgáltatók is bemutatkozási lehetőséghez jutnak majd.

A kastélyban eltöltött látogatóidőt a tervek szerint 2,5 órával növeli, ha megvalósul a beruházás - fejtette ki dr. Virág Zsolt, aki kiemelte, hogy a felújított Almásy-kastély átadása után a keszthelyi Festetics- és a gödöllői Grassalkovich-kastély után a harmadik leglátogatottabb műemléki kiállítóhely lett.

 

(Fotó: Kugyelka Attila)

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

Az Almásy-kastély fő szárnyát alig két év alatt 2,4 milliárd forintból újították fel. A 2016 márciusában megnyílt kiállítóteret azóta 250 ezren látogatták meg.

Az Almásy-kastély kiskastélyszárnya 1807-ben készült el Czigler Antal tervei alapján. Az épület eredetileg uradalmi tisztiszárnyként üzemelt, majd a cselédség szállásaként szolgált. Amikor a nemesi család a nagy gazdasági világválság idején elszegényedett, akkor oda költöztek át a fő épületből, a cselédséget pedig egy új épületben szállásolták el, amely jelenleg szállodaként üzemel a vár szomszédságában.

 

MTI/behir.hu

További programok »

Gyula

FEL